Centrum pro Romy: Případy diskriminace většinou vyřeší až soud

Evropský soud pro lidská práva se již brzy bude zabývat případem 18 romských dětí z Ostravy umístěných ve zvláštní škole. Romové se ale cítí diskriminováni také v dalších zemí Evropské unie a případy diskriminace většinou vyřeší až soud. Na semináři o evropské směrnici o rasové rovnosti to řekl manažer Evropského centra pro práva Romů (ERRC) Alan Anstead. Čeští soudci však upozorňují na problém určování příslušnosti k romskému etniku, který se ve většině případů týkajících se diskriminace objevuje.

Ostravský případ začal v roce 2000, kdy rodiče 18 romských dětí podaly žalobu k Ústavnímu a poté i k Evropskému soudu pro lidská práva. Napadali české školství za to, že jejich děti byly automaticky přeřazeny z běžných základních do zvláštních škol, a je jim tak upíráno právo na vzdělání. Po rozpoutání diskuse umožnili úředníci ostravského školského úřadu žákům zvláštních škol přestoupit do běžných základních škol. V Ostravě tvoří Romové podle odhadů jejich představitelů kolem deseti procent obyvatel, žije jich tu asi 32.000. Přestože je zde podle průzkumu ERRC mezi Romy méně než pět procent dětí školou povinných, tvoří asi 50 procent všech žáků zvláštních škol. To podle Romů svědčí o rasové segregaci a porušování Listiny základních práv a svobod.

Soudci na semináři upozornili na problém určování příslušnosti k romskému etniku. K romské národnosti se při posledním sčítání lidu přihlásilo zhruba 11.700 lidí; podle odhadů může žít v Česku až 300.000 Romů. V případě, že země nemá daná pravidla, jak určit příslušníka menšiny, měla by podle pracovnice Maďarského helsinského výboru Lilly Farkasové přihlédnout k pravidlům EU. Podle nich je menšina specifická odlišnými zvyky, vlastnostmi i kulturou.