Bush posílá pozdrav Havlovi, má ho vyřídit Vondra a Klíma

Bývalého prezidenta Václava Havla nechává z Bratislavy pozdravovat americký prezident George Bush. Pozdrav mají vyřídit bývalý český velvyslanec v USA Alexandr Vondra a spisovatel Ivan Klíma, kteří se ve čtvrtek s Bushem osobně setkali na neoficiální, asi třičtvrtěhodinové schůzce v historické budově Slovenského národního divadla.

Vondra v rozhovoru s ČTK řekl, že Bush považuje Havla za nejznámější symbol svobody a demokracie, hodnoty, o jejichž šíření se Bush podle Vondry sám snaží. "Pozdravy Václavu Havlovi určitě rádi vyřídíme," uvedl Vondra.

Vondra a Klíma, oba dříve odpůrci totality, byli mezi asi dvacítkou lidí, kteří se v různých koutech světa snaží o šíření svobody slova a projevu. Vondra Bushovi řekl, že mu děkuje za to, co v minulých letech Spojené státy vykonaly pro demokratizaci České republiky a předtím Československa. "Neřadím se k těm, kteří jsou v protibushovském tažení. Já si jeho (Bushovy) práce vážím," dodal. Bush prý řekl, že se snaží o takové politické dění, jemuž věří, že je správné a nechce se rozhodovat podle momentální nálady.

Vondra má k Havlovi blízko. Podle některých zákulisních vyjádření prý to byl právě on, který se zasloužil o Havlův podpis pod dopis několika evropských státníků, kterým předloni podpořili vojenské tažení Američanů v Iráku.