Budoucnost ČR je spojena s EU, shodli se ústavní činitelé

Budoucnost České republiky je spojena s Evropskou unií, uvedli ve středu čeští ústavní činitelé ve společném záznamu, který zveřejnili po schůzce ke koordinaci zahraniční politiky. Česko má podle nich hrát v příštích měsících po volbách do Evropského parlamentu, které budou pro určování budoucnosti unie klíčové, aktivní, odpovědnou a sjednocující roli. V dokumentu se mluví i o kybernetické bezpečnosti, česko-čínských vztazích či rozšiřování sítě zastupitelských úřadů. Nejvyšší ústavní činitelé v dokumentu také podtrhli důležitost strategické agendy, která v červnu nastaví politickou strategii směřování EU na příští roky. "ČR bude prosazovat, aby toto směřování a jeho konkrétní realizace velmi zřetelně zohlednily očekávání, jež občané mají vůči EU, tj. Evropu demokratickou, prosperující a bezpečnou a zároveň otevřenou vůči novým myšlenkám a trendům i silnou v mezinárodním dění," stojí v záznamu. "Je důležité osekat pravomoci (Evropské) komise a posílit pravomoci (Evropské) rady," shrnul závěry po schůzce před novináři předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Politici se vyjádřili i k nadcházejícímu předsednictví ve visegrádské skupině (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které začne v červenci. Prosazovat má "rozumnou Evropu" a soustředit se na rozumná řešení, revoluční technologie a sjednocující přístupy.

Ohledně česko-čínských vztahů hovoří záznam o velkém potenciálu a potřebě jednotného a koordinovaného postupu ČR vůči Číně. Potvrdili také zájem na významnějším objemu efektivních čínských investic do české ekonomiky a nutnost snižování schodku vzájemné obchodní bilance. Kubera řekl, že v této věci se politici shodnout nemohli. Zdůraznil, že závěrem schůzky není společné prohlášení, ale záznam. Chybí mu v něm vazba na Spojené státy.