Brücknera potěšil dobrý základ pro podzimní kvalifikační finále

Splněná povinnost, ale především dobrý základ pro podzimní kvalifikační finále. Tak hodnotí trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner uplynulé dva zápasy, v nichž čeští hráči nastříleli osm branek a vybojovali šest bodů. Zatímco cestu za výhrou nad Finy si sami zkomplikovali, v Andoře nenechali nikoho na pochybách, na čí straně je větší fotbalová kvalita.

I když podle Brücknera každý šest bodů z těchto dvou zápasů očekával, především první duel s Finskem nebyl vůbec jasnou záležitostí. "Potvrdily se předpoklady, že to je velmi silný tým, ale my jsme si to sami hodně zkomplikovali. Já však věřím, že to byla jen výjimka," řekl kouč k teplické přestřelce, v níž Lokvenc tři minuty před koncem rozhodl o výhře 4:3.

Březnové zápasy byly prý stejně jako ty nadcházející v červnu jen předzvěstí dramatického závěru bojů v první kvalifikační skupině. "To bude teprve to pravé finále," uvedl Brückner směrem k podzimu, kdy jeho tým čekají mimo jiné klíčové duely v Rumunsku, doma s Nizozemskem a ve Finsku.

Zápasy v minulých dnech potvrdily, že stále sílí příliv mladých fotbalistů, kteří na kouče dělají dobrý dojem svým přístupem. "Nová generace hráčů si říká o místo v sestavě a vytváří nové herní možnosti," řekl Brückner. Dosud kosmetické úpravy tak nejspíš brzy trvale změní někdejší tvář mužstva s řadou třicátníků. Objevují se i nové osobnosti, kolem nichž se tým v budoucích letech může tvořit. Brückner zmínil především Tomáše Rosického. "Srovnávání s Pavlem Nedvědem mi sice zcela nesedí, protože Tomáš je trochu jiný povahově, ale je opravdu na nejlepší cestě, aby se ujal velitelské taktovky," prohlásil kouč pochvalně na adresu jednoho z klíčových hráčů svého výběru v posledních zápasech. Dortmundského záložníka jako by vybičovaly ke skvělým výkonům debaty o možném zájmu Realu Madrid a dalších velkých klubů. Rosický se podílel na šesti z osmi nastřílených branek a s Milanem Barošem byli jednoznačně nejvýraznějšími postavami mužstva. Paradoxně oba zazářili ve chvíli, kdy jsou kritizováni za výkony v klubovém dresu.