Britové vyšetřují údajné investice šéfa Prozatímní IRA v Praze

Britští vyšetřovatelé zkoumají podezření, že náčelník štábu Prozatímní Irské republikánské armády Thomas Murphy investoval nejen v Británii a Irsku, ale také ve střední a východní Evropě včetně České republiky. Napsal to sobotní londýnský deník The Times. Policie se také snaží dostat se k výpisům z bankovních účtů ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a různých daňových rájích. Pozornost vyšetřovatelů se podle článku zaměřuje nyní na investice v Praze a do zábavního a rekreačního sektoru ve Slovinsku. Policie se domnívá, že Murphyho organizace má několik divizí, které vydělávají nebo perou peníze v Irsku, Severním Irsku, Británii, bulharské Sofii a ve Španělsku. Zájem o střední a východní Evropu je prý vyvolán tím, že tam jsou zahraniční investice méně kontrolovány.

Murphy, kterému je 56 let, má podle policie majetek asi 40 milionů liber. Získal ho především z pašování, píše deník. V posledních letech se snaží špinavé peníze propírat investicemi do nemovitostí. Tento týden podrobila policie prohlídce jeho domy nebo majetek na něj napojených lidí v Irsku a Británii.

Prozatímní IRA je radikální odnoží Irské republikánské armády, která vedla po desetiletí boj za vytvoření jednotného irského státu, především teroristickými metodami. Kromě toho podle britských i irských vládních zdrojů vytvořila rozsáhlé zločinecké impérium, takže některé z jejích akcí neměly ve skutečnosti politický, ale zločinecký podtext. IRA je často obviňována z pašování, obchodu s drogami a loupeží. Napojení na střední Evropu se objevilo už dříve, i když v jiné podobě. Socialistické Československo bylo v Británii obviňováno, že IRA dodávalo plastickou výbušninu Semtex.