Boj s korupcí: Fingované úplatky a majetková přiznání úředníků

Kontrolou majetku a předstíranou nabídkou úplatku - těmito způsoby chce policie bojovat s korupcí. O souboru opatření označovaných jako test integrity hovořili ve středu odborníci na semináři v Senátu. Seminář věnovaný boji proti korupci tam uspořádaly hospodářský výbor a ústavně-právní výbor společně s Mezinárodní obchodní komorou.

"Odhalení korupce brání to, že obě strany, tedy jak ten, kdo úplatek dává, tak i ten, kdo jej přijímá, mají zájem, aby vše zůstalo utajeno," míní náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Takzvaný test integrity, o kterém již jednala i vláda, by se měl podle něj týkat pracovníků celní správy, tajných služeb a vězeňské služby, státních zástupců, soudců i správních úředníků. Odolnost vůči korupci by měla být testována také u policistů, které veřejnost podle různých průzkumů řadí k nejúplatnějším. "Nárůst odhalené korupce mezi policisty nesouvisí s tím, že by byli více úplatní, ale s tím, že se posílila inspekce ministra vnitra, a daří se tak úplatkářství lépe odhalovat," tvrdí Macháně.

Vláda na podzim uložila ministrovi vnitra, aby jí do léta příštího roku předložil návrhy věcných záměrů příslušných zákonů, které by umožnily v boji s korupcí využít například i provokatéry nabízející fingovaný úplatek. Zavedení testu integrity vítají i experti, kteří se bojem proti úplatkářství zabývají.