Belgie dala souhlas s vydáním obchodníka se zbraněmi Koppa do ČR

Belgie dala souhlas s vydáním českého obchodníka se zbraněmi Dalibora Koppa do ČR. Řekl to mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Kopp byl předloni v dubnu v Česku obviněn z pokusu nelegálně vyvézt munici do Iráku, údajně byl také napojen na arabské teroristické organizace. Před možnou soudní dohrou však unikl do Libérie, kde byl sice zadržen, ale následně propuštěn na kauci. Nakonec ho zatkla začátkem letošního roku belgická policie. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až deset let vězení. "Česká strana Interpolu nyní technicky dojedná podmínky samotného vydání," doplnil Dimun.

Belgická policie Koppa zadržela na základě mezinárodního zatykače letos 5. ledna na bruselském letišti ve chvíli, kdy se chystal k návratu do ČR. Zatykač vydal na českého obchodníka předloni v září Městský soud v Brně. Na zadržení se podílela česká policie a Interpol. Kopp byl na letišti zatčen po příletu z Libérie. Ministerstvo spravedlnosti poté požádalo o jeho vydání do ČR.

Česká policie zahájila proti Koppovi trestní stíhání pro trestný čin porušování předpisů o zahraničním obchodování s vojenským materiálem v dubnu 2004. Soudce brněnského městského soudu na něj ale tehdy neuvalil vazbu, čehož Kopp podle policejní mluvčí využil k tomu, že z Česka vycestoval do Libérie. Na základě informací Interpolu byl Kopp v Libérii zadržen a byla na něj uvalena vydávací vazba, ze které byl ale na kauci propuštěn.

Čeští policisté Koppa zatkli v dubnu 2004 na Znojemsku kvůli plánovanému vývozu munice do Iráku. Při prohlídce jeho firmy objevili linku na výrobu střeliva, kterou obchodník dovezl a provozoval bez povolení. V obchodních aktivitách údajně pokračoval i v Libérii. Podle médií se chystal v této a v dalších afrických zemích podléhajících zbrojnímu embargu prodat linku na výrobu těžkého kulometu a několik tisíc nábojů do lehkého děla.

Deník Mladá fronta Dnes předloni v červenci napsal, že Kopp byl údajně napojen i na arabské teroristické organizace. Podle listu jednal s arabskými obchodníky o dodávce zbraní pro palestinské hnutí Hamas. Podle informací deníku měl Kopp v letech 1995 a 1996 jednat s arabskými obchodníky o vývozu 25.000 samopalů a 12 milionů nábojů na Blízký východ. Aby se obchod dal hůře vysledovat, měla zboží koupit jemenská firma, která je následně prodala do Iráku. Teprve poté měly zbraně a munice skončit v rukou Hamasu.

Autor: Peter Gabaľ