Babiš žádá o důvěru, ostatní strany mu ji dát nechtějí

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně představil programové prohlášení vlády, se kterým žádá poslance o důvěru. Babiše podpořil před poslanci prezident Miloš Zeman, který také oznámil, že v případě neúspěchu pověří šéfa ANO sestavením vlády i podruhé. V takovém případě po něm ale bude před jmenováním vlády žádat 101 zaručených poslaneckých hlasů. Všechny sněmovní strany kromě ANO oznámily, že vládě důvěru nedají. Politici Zemanův projev označili za součást jeho kampaně před prezidentskými volbami.

"My máme program pro všechny, a proto si myslím, že byste nás ve finále měli podpořit," řekl Babiš na závěr svého zhruba hodinového projevu. V něm se kromě představení programu také ohradil proti tvrzením, že ohrožuje demokracii, a slíbil, že bude poslancům naslouchat. Pokud vláda důvěru nezíská, podá podle Babiše demisi na svém příštím zasedání 17. ledna. I když mít důvěru nebude, chce Babiš pokračovat v práci, jako by ji kabinet měl. Při dalších jednáních o druhé vládě Babiš nevylučuje možnost vzniku koaliční vlády, i když je mu bližší jednobarevný kabinet. Pro nejbližší dobu počítá s jednáními s ČSSD a hnutím SPD, i když koaliční spolupráci s SPD dál vylučuje.

Sněmovní strany se menšinovou jednobarevnou vládu ANO podpořit nechystají. Piráti, Starostové a TOP 09 ve svých výhradách vůči kabinetu zdůrazňovali také skutečnost, že Babiš byl obviněn kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Proto ho nepovažují za důvěryhodného. Pirátům a STAN se ale nepodařilo prosadit před jednání o důvěře vládě hlasování o vydání Babiše k trestnímu stíhání. Ostatní strany to odmítly zejména kvůli tomu, že ve věci dosud nevydal stanovisko mandátový a imunitní výbor. Na rozhodnutí stran nepodpořit vládu nezměnil nic ani Zemanův projev ve Sněmovně. Prezident během zhruba půlhodinového vystoupení vládu podpořil a její programové prohlášení označil za švédský stůl, z něhož si každý může vybrat, co chce. Odmítl také výhrady vůči Babišovi, podle něj je nutné trvat na presumpci neviny.

Sněmovna jednání odložila do úterý 16. ledna. Rozhodla o tom na návrh ODS, proti byla jen KSČM.