Azylové domy před zimou zaplní bezdomovci, uspějí hlavně muži

Azylové domy a noclehárny pro bezdomovce očekávají, že se jejich kapacita s příchodem zimy opět zaplní. O poskytované služby je mezi klienty v tuto roční dobu velký zájem. Ne každý bezdomovec ale přístřeší najde. Zvláště ženy bez domova zřejmě čeká další krušná zima. V mnoha městech totiž fungují azylové domy pro matky s dětmi, málokde ale mají zařízení pro samotné ženy. Mezi bezdomovci přitom podle odborníků letos výrazně přibylo žen a mladých dívek. Ženy podle odborníků snášejí život bez domova hůře než muži. "Řada z nich odnáší neuspořádaný život špatným zdravotním stavem, zejména ženy. Když žijí tři roky na ulici, mají zákonitě poškozené ledviny. Například nyní máme v azylovém domě dvě klientky, které musejí ošetřovat zdravotní sestry," řekla ČTK Anna Srbová z plzeňské městské charity.

Většina kurátorů a lidí z charity se shoduje v tom, že lidí bez domova přibývá. Míra jejich vyloučení je navíc stále přísnější a propastnější. "V Olomouci bezdomovců stále přibývá, nejde ale o dramatický nárůst ohledně počtu. Přijde mi alarmující spíše prohlubování jejich sociálních propadů, kdy se jejich vyloučení stává nenávratným. Lidé jsou třeba zadluženi vysokými částkami," řekl ČTK vedoucí azylového charitního domu Samaritán v Olomouci Petr Prinz. Starost o ně je v kompetenci obcí a měst, ne každá obec ale má zájem ubytovnu zřídit. Například v Teplicích žádné přístřeší pro lidi bez střechy nad hlavou nemají. Teplický primátor Jaroslav Kubera hájí postup města vůči bezdomovcům argumentem, že naprostá většina z nich si svůj stav zavinila sama. V Teplicích je podle něj zhruba 50 bezdomovců. Většina z nich podle Kubery bere sociální dávky a mohla být žít normálně. "Ale oni nechtějí a peníze obyčejně propíjí," tvrdí Kubera. Čím bude větší péče o tyto obyvatele, tím jich bude podle teplického primátora více.

Hodně bezdomovců je především ve velkých městech a na hlavních železničních trasách. Podle sčítání z loňského února žije v metropoli 3100 lidí bez domova. Odborníci však odhadují, že ve skutečnosti jich je nyní v Praze 4000 až 4600. Míst v noclehárnách je podle sociálních pracovníků málo. "Počet lůžek není dostatečný," řekla ČTK ředitelka pražské pobočky sdružení Naděje Petra Lakatošová. V pražských ubytovnách a zimních noclehárnách pro lidi bez přístřeší je podle údajů magistrátu nyní asi 560 lůžek, zhruba stejně jako loni. Podle pražské radní Hany Halové jen asi třetina bezdomovců pochází skutečně z Prahy.