Armáda bude hodnotit, jaké byly její loňské úspěchy a prohry

Představitelé armády a ministerstva obrany budou ve čtvrtek společně bilancovat uplynulý rok. Na pořad jednání má přijít hodnocení zahraničních misí, společná cvičení s cizími armádami v Česku i v cizině, nákupy nové výzbroje a personální změny. Účastníci se také dozvědí, jak se vyvíjela kriminalita a nehodovost vojáků.

Vojsko za své největší loňské úspěchy považuje přípravu profesionalizace, pronájem nových stíhaček a účast ve čtyřech zahraničních misích. Podle opozičních stran však armáda přecenila své síly - objednala zbraně, které nebyly potřeba, počet jejích zahraničních misí je vysoký jako u regionální velmoci, a navíc nemá jasnou vizi do budoucna. Ministerstvo ale argumentuje tím, že musí dostát svým závazkům v NATO a EU, spočívajícím ve výcviku menších, vysoce specializovaných jednotek. Na druhou stranu je ale také třeba zachovat plnohodnotnou, i když malou armádu s letectvem, tanky a další technikou.

Loni pokračovalo snižování počtu lidí. V rámci reformy se snížil o 15 procent na současných 40.000. Vojsko vyklidilo také další přebytečné objekty, které předávalo krajům a obcím. Některé radnice však odchod vojáků kritizovaly.