Analytici: Opatření vlády stojí ekonomiku až dvě miliardy Kč denně

Mimořádná opatření vlády ohledně omezení pohybu osob a prodeje stojí ekonomiku až dvě miliardy korun denně, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nejvíce přitom dopadají na služby, tedy maloobchod kormě potravin, letectví a dopravu, restaurace nebo ubytování. Zatím podle ekonomů nehrozí hromadné propuštění. A i s větším propouštěním by se podle nich ekonomika vypořádala poměrně dobře, protože nezaměstnanost v ČR patří k nejnižším v Evropě. "Šíření koronaviru a následné rozhodnutí vlády prakticky vymazaly z odvětvové mapy české ekonomiky činnosti cestovních kanceláří, stravování, ubytování, leteckou dopravu, kulturní a sportovní činnosti. Dále byly dramaticky poznamenány maloobchod, osobní pozemní doprava a řada služeb pro domácnosti. Odhaduji, že uvedená opatření stojí českou ekonomiku dvě miliardy korun denně v nerealizované přidané hodnotě," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Preventivní opatření vlády tvrdě dopadla podle hlavní ekonomky Heleny Horské především na obory, které se podílejí zhruba devíti až deseti procenty na ročním výkonu české ekonomiky a jejich roční tržby přesahují 500 miliard korun. "Lze říci, že každý pracovní den vyjma svátků toto opatření stojí českou ekonomiku až 1,5 miliardy korun na produkci. Lidské životy a zdraví je ale samozřejmě důležitější," uvedla. Analytici dále upozornili, že do budoucna by mohlo mít pro ekonomiku zásadní dopad přerušení výroby ve Škodě Auto, která kvůli koronaviru zvažuje karanténu. Firma se přitom podílí na českém hrubém domácím produktu zhruba pěti procenty, upozornila Horská.

Ztráty ze zrušených kongresů v Praze dosáhly 980 mil. Kč

Šířící se nákaza nového typu koronaviru a s tím související vládní opatření mají devastující vliv na pražský kongresový průmysl. Zrušeno nebo přesunuto bylo minimálně 1200 akcí, které se měly konat v březnu až červnu a mělo se jich zúčastnit přes 320.000 delegátů. Ztráty z neuskutečněných kongresů k 13. březnu dosahovaly 980 milionů korun. Vyplývá to z dat neziskové společnosti Prague Convention Bureau. Ztráty pražského kongresového průmyslu se podle ředitele Prague Convention Bureau Romana Mušky pravděpodobně v nejbližší době ještě prohloubí. "Existenčně je ohroženo na 100.0000 kumulovaných pracovních úvazků, které turismus v Praze generuje, a z nichž zhruba 5470 připadá na kongresový průmysl," uvedl. Cestovní ruch v ČR zajišťuje na čtvrt milionu pracovních míst.

ČNB kvůli koronaviru snížila úrokové sazby o půl procentního bodu

Bankovní rada České národní banky na mimořádném jednání snížila jednomyslně základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 1,75 procenta. Cílem je zmírnění dopadů situace způsobené epidemií koronaviru na české firmy, podnikatele a domácnosti. ČNB o tom informovala v tiskové zprávě. Bankovní rada je zároveň připravena úrokové sazby dále snížit, pokud si to vyžádá ekonomický vývoj. Zároveň ČNB dnes potvrdila připravenost reagovat na případné nadměrné výkyvy kurzu koruny svými nástroji. ČNB má k dispozici devizové rezervy 3,4 bilionu Kč. Koruna přitom v posledních dnech oslabuje až nad hranici 27 korun za euro.

Podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky. S pokračováním mimořádné situace přitom podle něj roste pravděpodobnost, že ekonomika klesne. "Říci, jestli klesne k nulovému růstu, nebo dokonce do záporu je velmi obtížené, ale s každým dnem mimořádné situace narůstá pravděpodobnost horšího scénáře," uvedl guvernér. Odhady ekonomů i institucí z počátku roku počítali letos s růstem ekonomiky kolem dvou procent. Nyní se stále více ekonomů přiklání k nižšímu růstu. Někteří ovšem již hovoří i o stagnaci ekonomiky jako o optimistickém scénáři.