Analytici: Maloobchod roste pomaleji, inflace nutí lidi šetřit

Tržby obchodníkům se v České republice sice nadále zvyšují, růst však postrádá dynamiku loňského roku, kdy byla inflace nulová. Letošní vyšší růst spotřebitelských cen, vysoká nezaměstnanost a pomalejší růst mezd nutí lidi utrácet s rozvahou a více šetřit, míní analytici, které ČTK oslovila. "Inflace začala přivírat spotřebitelům peněženky," komentoval čísla o maloobchodních tržbách hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Tržby obchodníků se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, zatímco před rokem bylo tempo jejich růstu více než dvojnásobné.

"Lidé byli v dubnu s utrácením opatrnější, protože nevěděli, nakolik je postihnou změny v DPH po vstupu do Evropské unie," uvedla Markéta Šichtařová z Volksbank. Na druhou stranu se lidé příliš nenechali pobláznit zprávami o masivním zdražování a nenakupovali ve velkém do zásoby. "Žádná nákupní horečka před vstupem do EU se tedy v ČR na rozdíl od Polska nekonala," dodala Helena Horská z České spořitelny.

Údaje o maloobchodních tržbách také podle ekonomů prozradily některé nové trendy v chování spotřebitelů. Stále oblíbenější jsou velká nákupní centra, kam lidé dojíždějí kromě nakupování i za zábavou. Těmto prodejnám se v dubnu dařilo více než specializovaným obchodům. Roste také obliba zásilkového prodeje a nákupů přes internet. Statistika dále naznačila, že lidé stále více dbají o módu a životní styl obecně.