Agrární komora připravuje na červen protesty proti řetězcům

Agrární komoře došla trpělivost s obchodními řetězci, které nechtějí na svých pultech prodávat české zboží, a připravuje proti nim celorepublikové protestní akce. O jejich konkrétní podobě však bude ještě jednat. Uskutečnit by se měly v červnu. V nedělním diskusním pořadu České televize (ČT) to řekl prezident komory Jan Veleba. "My jsme 3. května na představenstvu agrární komory přijali usnesení, kde byl vytvořen určitý tým, který bude tyto akce připravovat," řekl Veleba ČT. Akce podle něj budou kombinované, týkat se budou informovanosti spotřebitelů, ale budou obsahovat i akce proti řetězcům. Nepůjde o jednorázovou akci, ujistil.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič řekl, že dává přednost spíše informační kampani zaměřené na zákazníka. Výrobci podle něj sami musejí svého spotřebitele vychovávat a svou roli by měly hrát i spotřebitelské svazy. Při projednávání ve sněmovně Gandalovič přislíbil, že vláda bude nejpozději do 31. října sněmovnu informovat o tom, jakým způsobem hodlá problém vztahů dodavatelů a obchodních řetězců řešit.

Stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek v debatě řekl, že sociální demokraté přijdou nejdéle do konce května s další novelou zákona o ochraně hospodářské soutěže, která bude řešit vztahy mezi řetězci a dodavateli. Předchozí sociálně demokratický návrh poslanci koncem dubna zamítli již v prvním čtení. Gandalovič však prohlásil, že tohoto návrhu není třeba litovat, protože byl špatný.