Zlatá tretra jubilující

Usain Bolt, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Oštěpařským svátkem by měl být jubilejní 50. ročník mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra, který se v Ostravě uskuteční v úterý 31. května. Vedle kompletní české špičky měl být zahraničním účastníkem olympijský vítěz a mistr světa Nor Andreas Thorkildsen, který se však pro zranění omluvil, házet ale budou ženy v čele s Barborou Špotákovou. Chybět nebudou další atletické hvězdy první velikosti, jako je sprintér, Jamajčan Usain Bolt či překážkář Dayron Robles z Kuby.

Barbora Špotáková | Foto: Ludovic Péron,  CC BY 3.0
Ve startovní listině v hodu oštěpem by měla v Ostravě být kompletní tréninková skupina ředitele závodu Jana Železného. Barbora Špotáková chce zlomit ostravské prokletí, pozvání dostali také Petr Frydrych, Vítězslav Veselý a Jakub Vadlejch. Světová rekordmanka, olympijská vítězka a mistryně světa Barbora Špotáková bude už na šesté Zlaté tretře, vyhrála však jen jednou. Nejdál (66,91) hodila v roce 2008. Po loňském deštivém závodu a druhém místě smutnila, že v Ostravě se jí nedaří, ale hned se rozhodla, že se vrátí i za rok. Sama to ostatně potvrdila na tiskové konferenci během přípravy ostravského mítinku:

"Já jsem se rozhodla vlastně hned, když jsem loni odjížděla ze Zlaté tretry s ne úplně dobrými pocity, protože opravdu počasí bylo asi nejhorší, co jsem kdy na závodech zažila. Kromě kvalifikace na mistrovství Evropy v Mnichově. Když jsem si ale najednou uvědomila, že bude jubilejní ročník, tak mě to zlákalo. Já jsem od přírody, odjakživa optimista a věřím, že se to musí zlomit, že je na to nejlepší doba, když je to padesáté výročí. Zlomit to a hodit něco pěkného. Takže opravdu věřím, že když se takto v hlavě namotivuji, tak to udělá půlku úspěchu. A když si budu věřit, tak to bude dobré. Stadion je pěkný, kluci tam hodili dva rekordy, tak proč bych tam nemohla třeba jednou hodit daleko já. V tom jsem optimistka a už teď mohu říct, e se na to těším."

Trenér Barbory Špotákové Jan Železný své svěřenkyni věří, stejně jako mužské části své tréninkové skupiny:

"Kluci pomaloučku jdou nahoru a jejich vrchol bude směrem k olympiádě. Myslím, že už tady dokážou hodit hodně daleko. Dokázal to Petr Frydrych v loňském roce. Dostali jsme příslib o Andrease Thorkildsena, že pokud bude zdravý, tak přijede. To je další hvězda světové atletiky. On je jeden z mála lidí, kteří mohou konkurovat ze světem. Vzhledem k tomu, že on je ambasadorem Diamantové ligy, tak člověk neví, zda by to bylo pro něj vhodné jen na ten mítink, ale on okamžitě řekl, že by si rád zase zazávodil. Už před dvěma, třemi roky mi řekl, že určitě by se zase někdy rád ukázal v Ostravě, ale my jsme v tu chvíli neměli tak kvalitní české oštěpaře. Takže teď nastala ta správná doba. Myslím, že z diváckého hlediska to bude velice zajímavé. Jsem hrozně moc rád, že hlavně Bára (Špotáková - pozn. red.) po té propršené Ostravě řekla, že bude startovat, o což jsem se v určitou chvíli obával. Věřím tomu, že ona to tam zlomí. Když dostanete dobré počasí, tak pak už jenom záleží, do jaké formy se dostanete, a forma je věc fyzická, ale i psychická. Já se ji budu snažit na Ostravu připravit i psychicky, protože fyzicky, věřím tomu, že bude nahoře."

Zleva finský oštěpař Tere Pitkämäki,  Jan Železný a český oštěpař Petr Frydrych,  foto: ČTK
Jan Železný se také těšil na start oštěpařských hvězd - Nora Andrease Thorkildsena a Fina Tera Pitkamäkiho. Byl přesvědčený o tom, že to bude jeden z nejlépe obsazených oštěpařských mítinku na světě:

"Kdybychom se podívali do tabulek, tak určitě to bude hrozně moc vysoko. Samozřejmě jsou tady ještě jiné mítinky, třeba Oslo, i když v Oslu letos není mužský oštěp, ale určitě tam v nějakém předprogramu bude, takže se tam možná objeví více lidí z první osmičky nebo desítky. Já ale věřím, že to u nás bude nejkvalitnější z hlediska výkonnosti. Andreas dokáže házet daleko i na začátku sezóny, kluci to vlastně dokážou také. Petr hodil v Ostravě 88 metrů, Víťa teda ne v Ostravě, ale tři týdny předtím hodil 86 metrů, a tak věřím, že když bude počasí, tak výkony tam mohou být vysoké. Ten stadion je pro oštěp ideální. Tam když foukne, tak to foukne dobře a záleží jenom na počasí."

Andreas Thorkildsen se však na poslední chvíli kvůli zranění omluvil a nebude startovat. Pokud jde o Fina Tera Pitkamäkiho, jeho účast na jubilejní Zlaté tretře Ostrava se narodila velmi netradičně:

"Po tom, co jsme angažovali Andrease Thorkildsena se dokonce Pitkamäkiho manažér ozval sám, že by nechtěl na takové slavnosti chybět. My jsme samozřejmě byli rádi a dohodli jsme se," prozradil ten, který má, tak říkajíc, "na svědomí" účast atletických gigantů na Zlaté tretře, manažer mítinku Alfons Juck.

Pokud jde o kubánského překážkáře Dayrona Roblese, ten už je v Ostravě jako doma a potvrdil už čtvrtý start za sebou. K Ostravě má zvláštní pouto, protože v roce 2008 na Zlaté tretře nečekaně vytvořil stále platný světový rekord 12,87 sekundy. "Jestli bude zdravý, věříme, že ho bude znovu atakovat," podotkl před časem při sestavování listiny účastníku mítinku Alfons Juck. S Dayronem Roblesem se měl na dráhu postavit nejlepší český překážkář Petr Svoboda, avšak bolest v chodidle odrazové levé nohy ho o tuto možnost připravila. Do Ostravy ale přijede mistr Evropy v běhu na 110 metrů překážek Andy Turner z Velké Británie.

Veronica Campbellová-Brownová a běžec na 400 metrů Kerron Clement z USA  (vlevo),  vpravo je Alfons Juck,  foto: ČTK
Hladkou ženskou stovku ozdobí jamajská hvězda Veronica Campbellová-Brownová. Bývalá mistryně světa na 100 metrů a dvojnásobná olympijská vítězka na 200 metrů má na stovce srazit aktuální rekord mítinku pod 11 sekund. "Je to aktuálně nejlepší sprinterka. V Evropě nestartuje často, její start je pro Ostravu hodnotný a cenný," prohlásil Alfons Juck:

"Veronica Campbellová-Brownová je jméno, o kterém jsme už dlouho uvažovali. Bude to její premiéra, a o to více si toho ceníme, protože opravdu velkých hvězd světové atletiky, které ještě v Ostravě nebyly, už není mnoho. O Veronice jsme například i vloni hodně uvažovali, ale potom to z různých důvodů nevyšlo. Pokud vyjde počasí, nebude protivítr a nebude pršet, tak stovka pod jedenáct sekund by měla být realitou. Dokonce si myslím, že i bez velkého tlaku nějaké jiné soupeřky by to mohla dokázat."

Bezpochyby největším magnetem pro milovníky královny sportů je účast nejrychlejšího muže planety, jamajského sprintera Usaina Bolta. Dlouho nebylo jasné, na které trati se při 50. ročníku ostravského mítinku představí, říká Alfons Juck:

Usain Bolt,  foto: ČTK
"Bylo to i z jejich strany zajímavá nabídka. Nám se takové experimenty líbí, a proto jsme na to velmi rychle kývli. Právě v tom je ta odlišnost od Diamantové ligy, v níž jsou jasně daná pravidla i s ohledem na podmínky uspořádání disciplín. My v tomto ohledu máme volnější ruku, a proto také můžeme Usainu Boltovi nabídnout disciplínu, kterou si vybere. Jsme připraveni na 100, 200 i 300 metrů, ale já od něj vím, že by nejraději, v koutku duše, chtěl běžet znovu 300 metrů, aby získal rekord, který se mu nepodařilo pokořit vloni. Má rekord na 100, 200 metrů, ve štafetě, i sto padesátku na cestě v Manchesteru, ale třístovka mu chybí."

Usain Bolt však Alfonse Jucka převezl, protože si nakonec vybral stometrovou trať. Světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz přijde do Ostravy popáté a nejkratší sprint si při letošním 50. ročníku mezinárodního mítinku zopakuje po dvou letech. V roce 2009 zvládl cílovou rovinku v čase 9,77 sekundy s nepovolenou podporou větru. "Rozhodl jsem se, že v Ostravě letos poběžím stovku. Před dvěma lety foukalo, takže doufám, že to letos už bude v pořádku," vzkázal do Ostravy podle organizátorů Jamajčan. Po mítinku v Ostravě se přesune na Diamantovou ligu v Oslu.

klíčové slovo:
spustit audio