Tenistky titul obhájily

Petr Pála (au centre), photo: CTK
0:00
/
0:00

České tenistky obhájily titul ve Fed Cupu. Po loňském vítězství v Moskvě tentokrát zdolaly před domácím publikem, v pražské O2 aréně Srbky 3:1 na zápasy. Každý vrcholový sportovec vám potvrdí, že zvítězit není jednoduché, ale vítězství obhájit je mnohem náročnější. Tým kapitána Petra Pály to dokázal ve finálovém složení Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, přičemž v roli sparingpartnerky a případné náhradnice byla Klára Zakopalová. Přitom Srbky měly ve svém středu dvě bývalé světové jedničky.

Zleva Andrea Hlaváčková,  Lucie Šafářová,  Lucie Hradecká,  kapitán Petr Pála a Petra Kvitová,  foto: ČTK
Situace českého týmu nebyla před finále jednoduchá. Jeho jednička Petra Kvitová pro zánět nosohltanu musela odstoupit z Turnaje mistryň v Istanbulu, kde měla obhajovat loňské prvenství, doma se léčila a ještě pár dni před finále Fed Cupu polykala antibiotika. Její tělo bylo tím pádem značně oslabeno, navíc se nedostala s raketou na kurt. Páteční los na Staroměstské radnici v Praze rozhodl, že boj o obhajobu titulu zahájí v sobotu půl druhé hodiny po poledni Lucie Šafářová s Anou Ivanovičovou. K druhému utkání pak měly nastoupit Petra Kvitová a Jelena Jankovičová. Dvaadvacetiletá Petra Kvitová s ohledem na svůj stav po losu řekla, že sice má v plánu sledovat část úvodního duelu, ale ví, že bude hodně nervózní:

"Když třeba hraje Lucka přede mnou, jsem víc nervózní, protože v šatně to sledovat, to je něco. Takže z toho pohledu je to možná o něco horší, ale jinak si nemyslím, že by to mělo dělat problém. V Ostravě i ve Stuttgartu jsem začínala jako druhá, a jak to dopadlo!"

Jako by tušila, že to i tentokrát dopadne dobře. Ale nepředbíhejme.

Ana Ivanovičová,  foto: ČTK
/ Lucie Šafářová, která vloni v Moskvě neuhrála ani bod, i tentokrát vstoupila do zápasu nervózně, ale snaha nezklamat vyprodané hlediště byla mnohem silnější. Postupně se zlepšovala, takticky se tlačila do slabšího bekhendu Any Ivanovičové a první set rozhodla pro sebe v poměru 6:4. Ve druhé sadě byla světová sedmnáctka Lucie Šafářová jistější a hned v prvním gamu potřetí prorazila podání bývalé jedničky any nyní dvanácté hráčky světa Any Ivanovičové. Frustrovaná Srbka několikrát po svých chybách praštila raketou o zem, Češka naopak v utkání odvrátila šest ze sedmi brejkbolů. Zápas suverénně dokončila po hodině a čtyřiceti minutách po vítězných míčích čistou hrou při podání Any Ivanovičové na konečných 6:3. Po utkání šťastná Lucie Šafářová v přímém přenosu České televize neskrývala svou radost:

"Diváci byli úžasní, celá ta atmosféra, ten pocit po vítězství se snad ani nedá popsat .Jsem moc šťastná. Myslím, že nervozita je součásti toho všeho. Je to finále, obrovský zápas, navíc doma. Po zkušenosti, kdy jsem vloni ve finále dva zápasy prohrála, jsem strašně chtěla vyhrát. Ze začátku zápasu tam byla obrovská nervozita, ale myslím, že na obou stranách. Pak to ze mně spadlo a byl to výborný zápas. Když je člověk nervózní, snaží se soustředit na taktiku, dát míč do hry a hrát do slabšího úderu soupeřky. Snažila jsem se o to, hýbala jsem se nohama, šla do toho, a postupně, jak to ze mně více spadlo, jsem mohla více riskovat a vycházelo i to. Hrála jsem před soupeřčin bekhend, využívala jsem skutečnost, že hraju levou rukou a otevírala jsem si její forhendovou stranu. Útok po lajně forhendem je moje oblíbená herní situace a na soupeřku to opravdu platilo. Zápas to byl opravdu těžký a i minulá utkání byla náročná. Je to výborná hráčka, a tak jsem šťastná, že se mi to doma takhle povedlo. Teď se cítím úplně úžasně! Doufám, že ten stav udržím i do zítřka, že Petra na to naváže, že ji to pomůže, nakopne ji to a že to prostě tady vyhrajeme."

Lucie Šafářová,  foto: ČTK
Lucii Šafářové pomohla před zápasem i její srbská trenérka Biljana Veselinovičová, která krajanky dokonale zná. "Obě Srbky velmi dobře zná odmalička. Společně i s kapitánem Petrem Pálou jsme si před zápasem dohromady sedli a snažili jsme se vymyslet taktiku. Jednou z variant bylo hrát Aně Ivanovičové do bekhendu. Jsem ráda, že Biljana přijela a byla na naší straně,"řekla Lucie Šafářová. Podle Any Ivanovičové zápas rozhodlo, že soupeřka hrála agresivněji.

Do druhé sobotní dvouhry nastoupila Petra Kvitová proti Jeleně Jankovičové, bývalé světové jedničce, které v současnosti patří 22. příčka v žebříčku WTA. Otázkou bylo, jak dlouho česká jednička vydrží se silami a jak se na ní projeví nerozehranost po nemoci. V průběhu utkání bylo znát, že to není stejná Petra Kvitová jako před rokem, ale bojovala srdnatě. Samotnou ji překvapilo, jak dobře tento duel zvládla. Prohrávala sice v prvním setu 2:4, ale vývoj hry dokázala otočit a vyhrát 6:4. Ve druhém setu nedala soupeřce šanci a vyprovodila ji ze dvorce s výsledkem 6:1:

Petra Kvitová,  foto: ČTK
"Na kurt se mi šlo mnohem lépe, protože Lucka vyhrála a hrála výborný tenis. Vždycky, když se přinese první bod do šatny, tak se ten druhý zápas hraje snadněji, člověk není pod takovým tlakem. Lucka mi to usnadnila. Na začátku jsem nevěděla, co mohu od sebe čekat. Věděla jsem, že mohu vyhrát, že to umím, ale přece jen na druhé straně stála hráčka z Top 20. To není jednoduché! Až na občasné problémy s dýcháním a ke konci mi už trošku odcházely nohy, točila se mi hlava a chtěla jsem, aby už byl konec, v tom nějaký markantní problém nebyl. Soupeřka ze začátku hrála moc dobře, nedělala chyby, ale věděla jsem, že nějaké udělat musí, a tak musím na tu šanci počkat, abych ji mohla brejknout. Čekala jsem, nesnažila jsem se jít úplně do toho, abych nedělala zbytečné chyby. Tím jsem se možná i rozehrála. Pamatovala jsem si, co na mně hrála v Nancy, že hodně hraje po lajnách. To mi dělává problémy, ale nakonec jsem se trošku rozhýbala a rozehřála nohy, a pak už jsem to tam i někdy dala."

Petra Kvitová tak přidala ve finále druhý bod, což vysoce ocenil kapitán Petr Pála:

"Musím holky naprosto pochválit, protože to bylo fantastické. Strašně mile nás překvapily, jak se s tím vypořádaly. Publikum bylo skvělé. Musíme se teď připravit na zítřejší den. Máme tři mečboly a musíme udělat všechno pro to, abychom jeden proměnili."

A tady nebude od věci připomenou známé pořekadlo, že není každý den posvícení. V Petře Kvitové, která nastoupila k první nedělní dvouhře, se rozležely fyzické útrapy předchozího dne, kdežto na protější stranu kurtu nastoupila zcela vyměněná Ana Ivanovičová. Tatam bylo její sobotní rozpačité vystoupení. Zpřesnila hru, dařilo se jí, na co sáhla, zejména returny byly smrtící. Petra Kvitová dřela, nemínila se jen tak vzdát, ale fyzicky a následně i herně na svou srbskou soupeřku prostě neměla. Vítězný třetí bod přidat nedokázala a podlehla po setech 3:6 a 5:7. Porážku ale na svůj zdravotní stav svádět nechtěla:

Jelena Jankovičová,  foto: ČTK
"Já si myslím, že jsem nebyla plná energie, hodně mi docházely síly. V tomto zápase to bylo hodně vidět, protože ona do toho šla a já jsem ty výměny nemohla zvládat. Zkoušela jsem hrát jenom na pár úderů, z čehož pramenily chyby. Ona byla vyhecovaná hodně, hrála myslím lépe než včera, a takhle to dopadlo. Včera už jsem ke konci také mlela z posledního, ale tam jsem byla v laufu, tam to bylo dobré. Dneska jsem spíše ze začátku přemýšlela hodně negativně, byla jsem moc hektická a strašně chtěla vyhrát, ale energie mi ubývala, ubývala..., až najednou nebyla žádná."

O vítězný bod se tak musela postarat Lucie Šafářová. Vskutku se postarala, navíc famózním způsobem. Jeleně Jankovičové prakticky nedala šanci a ve svém snad nejlepším fedcupovém utkání zvítězila hladce dvakrát 6:1.

"To je asi nepopsatelné, úžasný pocit. Atmosféra je tady naprosto úžasná! Myslím, že jsem hrála naprosto neuvěřitelně. To je takový ten den, kdy člověku padne, na co sáhne. Strašně jsem chtěla vyhrát, a proto jsem moc šťastná. Myslím, že to dneska byl jeden z nejlepších zápasu, co jsem kdy odehrála."

Zleva Andrea Hlaváčková,  Lucie Šafářová,  Lucie Hradecká,  kapitán Petr Pála a Petra Kvitová,  foto: ČTK
I kapitán Petr Pála si už mohl dovolit povolit uzdu emocím:

"Vítězství tady doma je skvělé. Publikum bylo celé dva dny neskutečné a strašně nám pomohlo! Holky si to náramně užívají a zasloužily si to. Já jsem moc šťastný, že se to dneska povedlo dotáhnout, protože to nebylo lehké. Věděli jsme, že to dnes nebude tak snadné jako včera. Přece jen Petřina nemoc, jak nemohla hrát, takže jsme museli být připraveni na jakoukoliv variantu. Jenom jsme nevěděli, jak moc šťávy Petře zůstane. Pak ale Lucka předvedla výkon z říše snů. Porazit také dvě hráčky - klobouk dolů!"

České tenistky dokázaly obhájit titul stejně jako někdejší výběr Československa, který díky Heleně Sukové a Haně Mandlíkové ovládl týmovou soutěž třikrát v letech 1983 až 1985.

klíčové slovo:
spustit audio