Sportovci si vánočního klidu mnoho neužijí

Jakub Janda

Ne každému se poštěstí trávit vánoční svátky v klidu domova. Své by o tom mohli vyprávět sportovci, které jejich povinnosti často zavanou na opačný konec zeměkoule. O zahraničních odlišnostech se teď s námi podělí následující sportovní kvintet.

Jakub Janda
Začneme u současné skokanské světové jedničky Jakuba Jandy. Ten rok co rok odjíždí bezprostředně po vánočních svátcích na tradiční Turné čtyř můstků. Nejinak tomu bude i letos, ovšem českého reprezentanta potkal v jeho kariéře jednou už i časnější odjezd. Ve švýcarském olympijském středisku Saint Moritz si štědrovečerní atmosféry příliš neužil.

"Stalo se mi před osmi lety, že jsem musel na Štědrý den odjet na kontinentální pohár do Saint Moritz. Byl to úplně obyčejný den, žádné cukroví, žádné koledy, na večeři jsme dostali špagety a šli jsme spát."

Ještě kurioznějším způsobem prožil Štědrý den někdejší cyklokrosový reprezentant a současný trenér národního výběru Petr Klouček.

"Já se pamatuji, že jsem jednou na Štědrý den cestoval. Dojel jsem do Gentu, kde jsme měli sraz na nádraží. Pětadvacátého jsme totiž v Belgii závodili. Když jsem na to nádraží přijel, tak se mi zdálo, že tam byl provoz, jako kterýkoliv jiný den. Já si přitom vždy představoval, že o štědrém dnu jsou všichni doma a jedí kapra. Konkrétně v Belgii se vánoční svátky moc nedrží a mně to přišlo hrozně divné. Naopak, když jsme přijeli večer na hotel, tak tam už byla cítit vánoční atmosféra. Chodil tam takový pán v červeném - Santa Klaus nebo co to bylo a všem rozdával dárky. Bylo to poměrně příjemné, nicméně doma je to určitě lepší."

Účastník světového šampionátu v Itálii, fotbalový internacionál Václav Němeček objel se svým sportem celý svět. Ligovou soutěž si zahrál dokonce i v Číně, nicméně díky tamní přestávce se dostal na Vánoce domů. To už však neplatilo o Francii a tak se mohl seznámit, jak se tzv. Pere Nöel slaví v zemi galského kohouta.

"Bylo to velmi zajímavé. V Toulouse byla taková tradice, že se hodně jedli plody moře a pilo se šampaňské. Chodů nachystali několik, bylo to příjemné, ale pro nás takové neobvyklé a navíc to bylo u kamaráda, který má restauraci. Ten se o všechno postaral, jak říkám jídlo bylo skvělé včetně ústřic, ale já mám raději Vánoce s bramborovým salátem a vším co k tomu patří u nás."

Lyžař Lukáš Bauer se vánočním svátkům v cizině prozatím dokázal vyhnout. Nicméně ty letošní tráví víceméně pracovně, tedy s běžkami na nohou. Důvod je nasnadě.

"Na Silvestra se pojede závod SP v Novém Městě na Moravě, takže to pro mě nejsou úplně obvyklé svátky, protože v předchozích letech jsem v těchto dnech výrazně ponížil trénink a věnoval jsem se rodině. Tentokrát i s ohledem na zmiňovaný závod musím o dost více trénovat."

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Podobně je na tom i česká tenisová jednička Radek Štěpánek, alespoň co se možnosti trávit svátky v kruhu rodinném týče. Na druhé straně za celou jeho profesionální kariéru, nebyl ani jednou doma na Silvestra.

"Sezóna vždy začíná kolem Nového roku, někdy i dříve, takže Silvestra vždy trávím velmi sporadicky. Samozřejmě na některých turnajích to mají hezky připravené, já jsem trávil Silvestra v Doze, v Adelaide, letos letím do Chenai v Indii, takže zase zažiji úplně něco jiného. Vzpomínám si, že v katarské Doze se Silvestr slaví docela neobvykle, neboť tam nemají dovolen alkohol, takže je to něco zcela jiného než u nás."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio