Sport

David Kostelecký, foto: ČTK

Střelec David Kostelecký skončil na olympijských hrách v Riu čtvrtý v trapu. Martina Sáblíková v Riu nepojede, arbitráž ji na start časovky nepustila.

Střelec Kostelecký skončil čtvrtý

David Kostelecký,  foto: ČTK
Střelec David Kostelecký skončil na olympijských hrách v Riu čtvrtý v trapu. Olympijský vítěz z Pekingu v souboji o bronz prohrál s Britem Edwardem Lingem 9:13. Zlato získal chorvatský brokař Josip Glasnovič, ve finále zdolal Itala Giovanniho Pelliela 4:3 v rozstřelu.

Sluková s Hermannovou prohrály další zápas

Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová neuspěly ani ve druhém utkání na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Španělské dvojici Elsa, Liliana podlehly 15:21 a 19:21 a o postup do play off budou bojovat ve středu proti Argentinkám Aně Gallayové a Georgině Klugové.

Všichni vodní slalomáři postoupili do semifinále olympiády

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Všichni čeští vodní slalomáři budou startovat v semifinále olympijských her. V pondělí do něj z kvalifikace postoupili kajakářská mistryně světa Kateřina Kudějová i deblkanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler.

Kvitová postoupila do 3.kola

Česká tenisová jednička Petra Kvitová postoupila do 3. kola olympijského turnaje, Lucie Šafářová po prohraném prvním setu kvůli střevním potížím vzdala zápas s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. Kvitová porazila 6:2 a 6:4 Dánku Caroline Wozniackou, kterou vede její bývalý kouč David Kotyza. Vypadla také Barbora Strýcová, podlehla 2:6, 2:6 Italce Saře Erraniové.

Martina Sáblíková v Riu nepojede, arbitráž ji na start časovky nepustila

Martina Sáblíková,  foto: ČTK
Martina Sáblíková nepojede středeční olympijský závod cyklistek v časovce. Zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS) zamítl přímo v Riu de Janeiro žalobu ze strany jejího týmu, který usiloval o umožnění startu, přestože se Martina Sáblíková nenominovala v souladu s nastavenými pravidly Mezinárodní cyklistické unie (UCI). "V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvil," uvedla Martina Sáblíková v tiskové zprávě Českého olympijského výboru. Žila totiž v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Když ale UCI na začátku června zveřejnila seznam kvalifikovaných zemí, Česká republika na něm chyběla. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení přesto odletěla do Brazílie, kde se intenzivně připravovala v tréninkovém azylu 180 km od Ria na možný start. O ten usilovala česká strana v čele s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem, předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru, všemi možnými cestami, ale neúspěšně. Nepomohla snaha o dobytí místa ve startovní listině na základě uvolněné kvóty jiné účastnické země, za Sáblíkovou marně orodoval i prezident Miloš Zeman, jenž napsal dopis šéfovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu. Nevyšel ani tah ohledně možnosti nahradit Rusku Olgu Zabelinskou, která byla původně vyloučena kvůli dopingové minulosti. Ta naopak s odvoláním u CAS uspěla. Jednání o osudu rychlobruslařské hvězdy a zároveň suverénně nejlepší české cyklistky posledních let se po sobotním podání žaloby protáhlo. Ačkoliv arbitráž má mít na rozhodnutí 24 hodin, v Riu je zavalena případy po aféře kolem ruského dopingu a nestíhá vyřizovat všechna podání včas.

Skifaři Ondřej Synek i Miroslava Topinková Knapková jsou v semifinále OH

Ondřej Synek,  foto: ČTK
Skifaři Ondřej Synek i Miroslava Topinková Knapková postoupili bez problémů do čtvrtečního semifinále olympijské regaty v Riu de Janeiro. Čeští reprezentanti obsadili ve čtvrtfinále druhá místa, když nestačili na soky z Nového Zélandu. Ondřeje Synka pokořil obhájce zlata z Londýna Mahé Drysdale, Miroslavu Topinkovou Knapkovou předjela Emma Twiggová. Ondřej Synek se už ve čtvrtfinále utkal se svým dlouholetým sokem. Oba si však uvědomovali, že jejich hlavní souboj má přijít až ve finále. V první polovině byl v čele český veslař, který v předešlých třech letech ovládl mistrovství světa, poté jej Mahé Drysdale předstihl. Svěřenec trenéra Milana Dolečka staršího však viditelně šetřil síly a v poklidu dokončil svoji druhou jízdu na olympiádě. "Konečně jsem si trochu spravil náladu po třech dnech veslování na trenažéru," zaradoval se Ondřej Synek a připomněl tak patálie s větrem, které závody do dnešního dne ovlivňovaly. Tentokrát už byly podmínky lepší. "Už dopředu jsme tušili, jak to dopadne. Drysdale žádný závod nevypustí, zatímco já jsem nechtěl mrhat silami a pošetřil jsem," objasnil Ondřej Synek. Podobně v klidu projela cílem i Miroslava Topinková Knapková, obhajující v Brazílii zlatou medaili z předešlých her. Obě favoritky se brzy odpoutaly od dalších závodnic a bezpečně jistily postup do semifinále. Světová šampionka z roku 2014 nakonec českou veslařku porazila o pět sekund. "Snažila jsem se jí držet, ale když jsem viděla, že trochu ztrácím, tak jsem se začala soustředit spíš na svou techniku, abych to měla pod kontrolou a nedělala zbytečné chyby," uvedla Miroslava Topinková Knapková. "Moc jsem teď netrénovala, takže jsem taková nerozdýchaná, ale snad to bude příště lepší," uvedla.

Jiří Prskavec by rád rozšířil olympijskou sbírku vodních slalomářů

Jiří Prskavec,  foto: ČTK
Jiří Prskavec se ve středu pokusí rozšířit bohatou sbírku českých olympijských medailí z vodního slalomu. Po kanoistech mají na kanále v Deodoru na pořadu své finále kajakáři a vizitka mistra světa dělá z českého reprezentanta žhavého favorita. Jiří Prskavec by rád navázal na Vavřince Hradilka, který v Londýně vybojoval stříbro, v nominační bitvě však právě s Jiřím Prskavcem prohrál a v Riu je jen v roli televizního spolukomentátora. Kvalifikaci zajel nejlépe Ital Giovanni de Gennaro, velkým kandidátem na zlato bude Francouz Sébastien Combot, který do Ria nepustil světovou jedničku Borise Neveua.