Skromné ambice rekordní české výpravy před HMS v atletice

Do katarského Dauhá míří na atletické HMS rekordní česká výprava. Pod vedením nového šéftrenéra Tomáše Dvořáka bude závodit 21 českých reprezentantů. O ambicích našich atletů hovořil právě trojnásobný světový šampion v desetiboji a současný šéftrenér Dvořák.

Je přes tu rekordní 21 člennou výpravu někdo, kdo by vám v ní chyběl?

"Jsem věčný optimista, takže jsem počítal, že by mohlo jet tolik atletů. Jsem za to rád. Není to o tom, že by mi někdo chyběl nebo přebýval, ale snad někdo z dálkařů ještě mohl skočit kvalifikační limit. Věřím, že česká výprava nebude rekordní jen co do počtu, ale že i výsledky za to budou stát."

Šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák,  foto: ČTK
Jaké má tedy česká výprava medailové a finálové ambice?

"U medailí bych byl opatrný, protože žádnou atletickou Martinu Sáblíkovou nemáme. Já osobně budu spokojený s šesti finálovými účastmi. Atletika je dramatická a v této chvíli jsou na pomyslných medailích podle světových tabulek Petr Svoboda a Michal Balner. Nejsem ovšem Sybilla, takže nebudu dělat konkrétní medailové prognózy."

Když jste jmenoval překážkáře Svobodu a tyčkaře Balnera, tak kdo by je mohl ve finále doplnit?

"Věřím ženské štafetě, která byla loni na HME na 4. místě, dále Jarda Bába, skvělou sezónu má Jakub Holuša, výborně skáče Jiřina Ptáčníková a loni se velmi dařilo Lucce Škrobákové. Nerad bych na někoho zapomněl. Atletika je atletika, je to měřitelný sport, ale nikdy nevíte, jak zazávodí soupeři. Budu rád za šest finálových umístění, ať je vybojuje kdokoliv."

Vy osobně jste už byl na HMS jako závodník, osobní trenér, tv komentátor a teď jedete jako šéftrenér. Můžete to porovnat, jak se např. cítíte po psychické stránce?

"Těším se velmi a zjednodušuje to má předešlá zkušenost. Samozřejmě budu našim reprezentantům držet palce a doufám, že předvedou co v nich je."

Jako bývalý vícebojař jistě budete speciálně sledovat Romana Šebrleho. Je podle vás Šebrleho kariéra již u konce a Roman ji pouze uměle prodlužuje nebo ještě může něco urvat?

"Vidíte, říkal jsem abych na někoho nezapomněl a pod svícnem je největší tma. Na Romana jsem ve finálovém výčtu úplně zapomněl a on přitom když dokončí sedmiboj, tak má finálové umístění, protože startuje osm borců. Roman má to nejlepší za sebou, ale nejedná se o umělé prodlužování kariéry, protože stále stačí výrazně mladším borcům."

Když jste nastupoval do funkce šéftrenéra, tak jste deklaroval, že budete usilovat o to, aby česká výprava více držela pohromadě a atleti si navzájem fandili. Jak to vidíte směrem k HMS v Dauhá?

"Samozřejmě je to složité, protože závodníci jedou především závodit, nikoliv fandit. Ale týmového ducha hodně podporuje start obou štafet, takže věřím, že to z tohoto hlediska bude dobré."

Dějiště HMS je poněkud neobvyklé. Šampionáty se konaly vždy v Evropě, Americe a v Asii pouze v Japonsku. Jak se díváte po organizační a divácké stránce na letošního hostitele, tedy Střední východ?

"Paradoxem je, že teď je to v katarském Dauhá a příště v tureckém Istanbulu. To je neobvyklé, neboť venku asi bude tepleji než v hale. V Dauhá se navíc jedná o obrovský sportovní stánek, protože pod střechu se kromě atletické dráhy ještě vešly fotbalová hřiště, tenisové kurty a bazény. Na diváckou kulisu jsem sám zvědavý. Viděli jsme, jak to na arabském poloostrově z tohoto hlediska vypadá při nedávných fotbalových přenosech. Očekávám takovou pyžamovou kulisu. Budou převládat domácí fanoušci, doplnění o členy výprav a případně fanoušky z Evropy, Ameriky a Asie."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio