Lyžařský svět se za dva roky sejde v Liberci

Montes del Jizera

Sotva před týdnem skončilo MS v klasickém lyžování. Po japonském Sapporu přebírá nyní štafetu Liberec. Do Jizerských hor zavítá následující šampionát už za dva roky.

Jizerské hory - Bukovec,  foto: Jana Šustová
Zástupci organizačního výboru libereckého MS proto logicky vyrazili do Sappora na inspekční cestu. Generální sekretářku Kateřinu Nyčovou v zemi vycházejícího slunce nejvíce inspirovali místní dobrovolníci.

"Ani po zkušenostech ze Sappora nemám pocit, že bychom koncept našeho MS měli nějak měnit. V určitých detailech se však rozhodně inspirovat můžeme. Z mého pohledu byl podle očekávaní skvělý přístup japonských dobrovolníků, kteří byli milí, přátelští, ochotní a usměvaví. To je meta i pro ty naše, ovšem na druhé straně bych byla ráda, kdyby byli samostatnější."

Velkým zklamáním letošního lyžařského svátku byly jednoznačně slabé divácké návštěvy. Prázdných tribun by se generální sekretářka chtěla za dva roky pochopitelně vyvarovat.

"Nízká návštěvnost byla skutečně největším problémem. Je smutné sledovat, jak na akci, kterou připravujete několik let, chodí tak málo diváků. To je věc, kterou bych nerada opakovala v Liberci. Musíme se na to zaměřit, ale na druhou stranu poloha ČR nahrává tomu, že jich sem přijede hodně."

Vzhledem k tomu, že nelze pouze spoléhat na příznivou geografickou polohu Liberce, organizační výbor se zamýšlí nad tím, jak diváky do hlediště nalákat.

"Je to o propagaci. Musíme o sobě dát vědět jak doma tak v zahraničí. Pak také záleží na cenové politice vstupenek, která se nyní tvoří, no a největším tahákem budou výsledky českých sportovců a ty doufám budou dobré."

Světový šampionát v klasickém lyžování se řadí do elitní desítky sportovních událostí roku. Jako takový přitahuje velkou pozornost a proto se Nyčová nejvíce obává otázek týkajících se bezpečnosti.

"Obavy jsou vždycky. Nejvíce nás zaměstnává oblast bezpečnosti, protože mění se dnešní svět a je doba zostřené bezpečnosti. Proto dáváme náročný bezpečnostní koncept MS dohromady s různými institucemi. To je věc, kterou bych v současné době označila za velmi intenzivní."

Daleko větší problémy však může organizátorům nadělit počasí. Letošní extrémně teplá zima donutila pořadatele zrušit mnoho závodů SP. Pokud by se tato situace opakovala i za dva roky, ocitlo by se MS v bezprostředním ohrožení. Generální sekretářka proto v tomto ohledu vzývá především mráz.

"Pevně doufám, že taková zima se opakovat nebude. My musíme být perfektně připraveni a schopni zasněžit oba areály technickým sněhem, tzn. že budeme potřebovat mráz. Nás ani tolik nebude trápit, když nebude sněžit, ale potřebujeme mít několik studených dnů a nocí. Proto si uvědomujeme, že projekt umělého zasněžování je alfou a omegou celé přípravy."

Na otázku, na co se na šampionátu nejvíce těší, poskytla Kateřina Nyčová poměrně kuriozní odpověď.

"Já se osobně nejvíce těším na to, až poslední den šampionátu předáme pořadatelskou vlajku do Osla, kde se uskuteční příští MS. Oddychneme si, že to všechno dobře dopadlo. V tomto bodě bych už chtěla být, ale na druhou stranu na ten adrenalin, který nás v následujících dvou letech čeká se těším celkově."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio