Luboš Kaválek: "Miloš Forman má šachy rád"

Luboš Kaválek (vlevo) a Václav Klaus

Minulý týden jsme si ve sportovní rubrice povídali s trojnásobným přeborníkem Spojených států amerických v šachu Lubošem Kaválkem o jeho emigraci z Československa v roce 1968 a o jeho začátcích v Americe. O jeho šachových úspěších bude s Lubošem Kaválkem hovořit Lenka Jansová tentokrát.

Někteří odborníci o Vás tvrdí, že když jste emigroval, tak jste jako Čech do amerického šachu vnesl víc fantazie. V čem to podle Vás spočívá?

"Vždycky mě byvilo hrát co nejzajímavěji, možná trošku kombinačně, a mít originální nápady. To vždycky bylo lepší než kopírovat staré mistry. Na amerických mistrovstvích jsem měl úspěch, hlavně ze začátku, přestože tam byli dobří američtí velmistři. Dařilo se mi také vytvořit si svůj styl. V Čechách byla krásná šachová tradice, měli jsme spoustu vynikajících šachových mozků. Český styl, který si člověk propůjčil do Ameriky, asi existuje."

V čem spočívá?

"Původ všeho je myslím velice solidní znalost kombinací, měli jsme spoustu dobrých trenérů, takže šachová kultura tady byla velice hluboká. V Americe se většinou hráči vyvíjeli tak, že mezi sebou hráli bleskové partie."

Dělal jste sekundanta mistru světa v šachu Bobbymu Fischerovi. Jaká byla vaše spolupráce a co bylo pro Vás na ní nejtěžší?

"Přijel jsem do Reyikjavíku asi v polovině zápasu a Bobby mě požádal, jestli bych s ním neanalyzoval. Měl spor s velmistrem Lombardim, který mu dělal sekundanta přede mnou. To jsou dva velmistři, kteří mají veliké ego. Lombardi byl v roce 1960 fantastický hráč, v té době byl možná o trochu lepší než Fischer. Já si pamatuji v Leningradě na studentském mistrovství, když Amerika vyhrála a když porazila Rusy a Lombardi vyhrál se Spasským. On totiž mohl vyhrát s kýmkoli na světě, jenomže pak se rozhodl, že bude studovat na kněze, a ze šachu tak trochu vycouval. Asi od poloviny zápasu jsem s Bobbym trávil volný čas i analýzy."

Znáte se s Milošem Formanem. Jak jste se seznámili?

"Potkali jsme se v Praze v roce 1967 a bavili jsme se o šachách. Má bratra Pavla, který žije v Austrálii, a dokonce měl v Praze v září výstavu svých obrazů. Pavel hraje šachy a hrál v jedné simultánce s Bogoljubovem, to byl ruský velmistr, který emigroval do Německa, a remizoval s ním. Miloš Forman se byl na té simultánce podívat a byl na něj strašně hrdý, protože se mu to povedlo. Šachy má Miloš Forman moc rád."