Kajakář Dostál získal na olympiádě v Riu první české stříbro, kanoista Fuksa byl šestý

Josef Dostál, foto: ČTK

Kajakář Josef Dostál získal na olympijských hrách v Riu de Janeiro stříbrnou medaili. Na kilometrové trati porazil českého reprezentanta jen Španěl Marcus Walz. Třiadvacetiletý Dostál, který se v roce 2014 stal v této disciplíně mistrem světa a loni skončil na světovém šampionátu v Miláně druhý, se postaral o sedmou českou medaili v Riu. K jedné zlaté a pěti bronzovým přidal první stříbro. Další z českých medailových aspirantů Martin Fuksa se mezi kanoisty na stupně vítězů neprosadil a dojel šestý.

Josef Dostál,  foto: ČTK
Dostál se v dnešním finále držel po startu na pátém místě, v polovině trati se ale posunul na třetí místo a následně na druhé. V závěru se mu sice podařilo předjet v té době vedoucího Murrayho Stewarta, ale z vítězství se radoval skvěle finišující Walz. V Riu bude Dostál ještě obhajovat bronz z Londýna na čtyřkajaku.

Martin Fuksa nebyl ve své kůži

Martin Fuksa,  foto: ČTK
Kanoista Martin Fuksa obsadil ve finále závodu na 1000 metrů šesté místo. Z vítězství a obhajoby zlaté medaile z Londýna se radoval favorizovaný Němec Sebastian Brendel. Třiadvacetiletý český reprezentant získal na této trati stříbrné medaile na světových šampionátech v uplynulých dvou letech. Při svém premiérovém startu na olympiádě Fuksa od začátku zaostával za soupeři a většinu závodu jel sedmý. V závěru se posunul na šesté místo.

Kanoista Martin Fuksa dnes neměl svůj den, nebyl ve své kůži, dokonce necítil ani nervozitu. Od začátku tušil, že něco není v pořádku, že jeho jízda se nebude ani zdaleka blížit ideálu. Šesté místo však nepovažuje za zklamání a bere ho pozitivně. V Riu bude mít ještě jednu šanci získat medaili na sprinterské dvoustovce. Rozjížďky jsou na programu ve čtvrtek a finále v pátek.