Cyklokrosař Zdeněk Štybar má excelentní formu

Zdeněk Štybar, foto: ČTK

Český cyklokros se nachází ve speciální sezóně. Jejím vrcholem totiž bude MS na domácí půdě, konkrétně v Táboře. A letošní výsledky zatím naznačují, že by na něm mohla mít česká reprezentace opět medailovou žeň.

Zdeněk Štybar,  foto: ČTK
Tábor hostil MS také na začátku roku 2001 a tehdy čeští borci zcela nečekaně vybojovali 6 medailí včetně stříbrného kovu Petra Dlaska v nejprestižnější kategorii Elite a juniorského titulu v podání Martina Bíny. Také letošní sezóna svádí k optimismu. Vždyť aktuální česká jednička Zdeněk Štybar v závodech SP ani jednou nechyběla na stupních vítězů. Štybar se prosadil při "svěťáku" v Plzni a naposledy druhou listopadovou neděli ve francouzském Nommay. V obou případech ho až v cílovém spurtu porazil pouze belgický fenomén Niels Albert, který tak pravděpodobně definitivně sesadil z pozice lídra svého krajana Svena Nijse. Francouzský terén vyhovoval i dalším našim - Zlámalíkovi se Šimůnkem, kteří v Nommay úspěšně atakovali elitní desítku a tak reprezentační trenér Petr Klouček může být s dosavadním průběhem veledůležité sezóny zatím vcelku spokojen. I když věren své přísnosti má i několik výhrad.

"Samozřejmě stabilní výsledky Zdeňka Štybara, který se pravidelně umísťuje na stupních vítězů mě naplňují optimismem. Forma jde nahoru také Martinu Zlámalíkovi a Radomíru Šimůnkovi. Naopak ostatní, především Martin Bína a Petr Dlask, jdou spíše dolů a to už tak optimistické není."

Českému cyklokrosu se letos daří nejen v nejprestižnější kategorii Elite. Klouček vidí medailové adepty i mezi ostatními.

"V ženách na medaili určitě pomýšlíme. Katka Hanušová sice ani na ME ani na SP medaili nezískala, ale vždy byla hrozně blízko a navíc letos se výhradně připravuje na MS a vše probíhá podle plánu. Pavla Havlíková měla výborný začátek sezóny, teď je to trochu horší, ale věřím, že v lednu se to zlepší. V mladých kategoriích spoléháme na Lubomíra Petruše, který patří k největším favoritům mezi "23" a v juniorech má minimálně dva až tři lidi, kteří jsou schopní o stupně vítězů bojovat."

Jihočeský Tábor je cyklokrosovou baštou. Okruh, který hostil šampionát v roce 2001 byl kompletně přebudován a navíc se stal multifunkčním, neboť v létě se na něm bude moci prohánět veřejnost nejen na kolech, ale třeba i na in-line bruslích nebo kolečkových lyžích. Sloužit bude pochopitelně i rekreačním běžcům. Jak upozorňuje ředitel táborského MS Čestmír Kalaš, při výstavbě organizátoři čerpali z bohatých zkušeností s akcemi světového formátu.

"Samozřejmě Tábor žije přípravami na MS, protože jsme zde pořádali MS v roce 2001, poté dva roky na to ME a každý druhý rok se zde pořádá i SP. Na cyklokros chodí v Táboře hodně lidí, je zde velmi populární."

Kalaš celý projekt nové trati představuje i s konkrétními detaily.

"Je to nádherná věc. Krásný areál bude středem celého MS. Horní část tratě zůstala prakticky stejná, rozšířila se dole o 700 m dlouhý asfaltový okruh s klopenými zatáčkami, ve středu je restaurace. Evropa má pouze dva okruhy s tak skvělými podmínkami - francouzské Pont Chateau a Tábor."

Novou trať částečně projektovali i dva naši nejlepší borci - Zdeněk Štybar a Radomír Šimůnek. Samozřejmě vybrali některé pasáže právě jim šité na míru, což ředitel závodu Čestmír Kalaš jenom kvitoval.

"Samozřejmě oba se k tomu vyjadřovali, volili pasáže, které jim vyhovují a jsou po nich i pojmenovány. Vše se volilo tak, abychom uspěli."

Naopak reprezentační trenér Petr Klouček v zásazích jeho svěřenců do výstavby až tak velkou výhodu nevidí. Důležitější podle něj bude nakonec počasí.

"To, že si něco řekli k trati je sice pěkné, ale ta trať je pro všechny stejná. Hlavně je spravedlivá, regulérní a poměrně těžká. Počasí je také pro všechny stejné, ale pokud trochu nasněží a bude mrznout, tak to bude výhoda pro naše jezdce, kteří na tom celý život trénují. Bude to také psychická vzpruha, protože když mladí Belgičané a ženy uvidí sníh, tak je jejich výkonnost rázem poloviční."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio