Co plánují v novém roce čeští olympionici?

Roman Šebrle a střelkyně Kateřina Kůrková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Co plánují čeští olympionici v novém roce? Roman Šebrle, který je právě na soustředění v Africe, se těší mimo jiné na Zlatou tretru v červnu v Ostravě, kde se chystá vyzvat na souboj stříbrného medailistu z Atén Bryana Claye. Ze střelkyně Kateřiny Kůrkové se pomalu stává profesionální fyzioterapeutka. A Nikola Brejchová možná podřídí své tréninky rhodéskému ridgebackovi, kterého si za pár dní přiveze ze zlínské chovné stanice. Více Lenka Jansová.

Roman Šebrle a střelkyně Kateřina Kůrková,  foto: ČTK
Skoro měsíční soustředění Romana Šebrleho v Jihoafrické republice je jiné než předchozí. Poprvé za tříleté období jeho spolupráce s trenérem Daliborem Kupkou jsou na soustředění ve dvojici. Kupka se bude věnovat jenom tréninku olympijského vítěze v desetiboji. Obvykle jezdila pohromadě celá skupina - hlavně překážkáři Jiří Mužík a Štěpán Tesařík a sprinter Radek Zachoval. Ostava uvidí Romana Šebrleho na mítinku IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra 9. června ve třech vydáních - v běhu na 110 m překážek, v dálkařském a koulařském sektoru. Organizátoři zařadili do programu prestižního mítinku speciální trojboj vícebojařů. A kromě olympijského šampiona bude v Ostavě soupeřit také stříbrný z Atén Bryan Clay. Roman Šebrle se do Ostavy těší:

"Tyhle tři disciplíny jsou zajímavé, jsou rychlé a divácky přitažlivé. Mohl by to být opravdu dobrý trojboj. Docela se na to těším."

Podle aktuální formy se rozhodne, jestli bude na začátku března startovat na halovém mistrovství Evropy v Madridu. Pozvánku od organizátorů dostal. Pokud bude zdravý, zřejmě pojede.

Roman Šebrle a střelkyně Kateřina Kůrková,  foto: ČTK
Bronzová střelkyně z Atén, jedenadvacetiletá Kateřina Kůrková, si na slávu rychle zvykla: natáčela už i reklamu. Teď má ke střelbě i studium fyzioterapie na vysoké škole v Plzni, ale dá se to prý zvládnout. Poslední rok jí prý úplně změnily život:

"Na minulý rok mám určitě pěkné vzpomínky. Byl to jeden z nejlepších roků, co jsem prožila. Každý z těch tří minulých měl svoje kouzlo, každý měl jeden důležitý závod, mistrovství světa, mistrovství Evropy, letos se Evropa i olympiáda povedly... Letošní rok budu také studovat, je to úplně jiné než na gymnáziu, kde to šlo skloubit lépe, ale teď budou i praxe v nemocnici, takže to budu muset kombinovat s tréninky, ale zdá se, že to nebude vůbec žádný problém, že to půjde úplně v pohodě."

Kolotoč akcí po úspěchu v Aténách sotva končí, a už se musí připravovat na další hry. Nominaci na rok 2008 do Pekingu si Kateřina Kůrková může zajistit už v této sezoně:

"Novinkou je, že už od letošního roku se můžeme pokusit získat kvóty na olympiádu. Takže máme cestu otevřenou..."

Atleti  (zleva) Nikola Brejchová,  Věra Cechlová,  Roman Šebrle a střelkyně Kateřina Kůrková,  foto: ČTK
Na novou sezonu už poctivě trénuje. "Pomalu, ale jistě," komentuje svoji přípravu posledních dnů.

Třicetiletá česká oštěpařka Nikola Brejchová, čtvrtá z Atén, si za pár dnů splní svůj velký, i když ne sportovní, sen - pořídí si psa. V budoucnosti by chtěla vlastnit psí útulek, zatím si ale přiveze z chovné stanice ve Zlíně jenom rhodéského ridgebacka Grifa. A přiznává, že i na Grifovi pak bude záviset její příprava. Brejchová má za sebou zvláštní sezonu - k závodění se vrátila po zdravotních problémech vynikajícím způsobem, zlepšila dokonce vlastní český rekord. V Aténách ji ale od bronzové medaile dělilo šest centimetrů:

"Co se týká bramborové medaile, je těžké říci, jestli je člověk šťastný nebo nešťastný... S odstupem času jsem spokojená, protože na začátku sezóny jsem nevěřila, že budu schopná se do první osmičky dostat. Celkově výkony, myslím, byly velmi stabilní, musím sezónu hodnotit jako velmi pozitivní. Letos bude pro všechny atlety vrcholem mistrovství světa v Helsinkách a tomu asi podřídím úplně všechno. Odjedu asi v březnu nebo v dubnu do tepla. Za pár dní si ale jdu pro vytouženého psa, tak je možné, že do tepla neodjedu, protože všechna starost zůstane na mně."

Připouští, že kvůli Grifovi bude možná střídat jenom Prahu s Nymburkem, prý i tak se dá dobře trénovat. Po olympijských hrách si oddechla na dovolené na Šumavě a na podzim začala s tréninkem. Stále ji ale omezují bolesti zad: její problém má jméno chondróza obratle. Vzniká z jednostranné zátěže a podle Nikoly Brejchové je to typické oštěpařské zranění.