Čeští atleti v Moskvě na HMS zklamali

Roman Šebrle, foto: ČTK

Česká atletika zažila na HMS v Moskvě nebývalý propadák, rovnající se nejhoršímu výsledku za posledních 13 let. Na misi do ruské metropole odlétalo sedm statečných, ale s výsledky mohou být spokojeni sotva dva. Vícebojař Roman Šebrle vybojoval bronzovou medaili a překážkář Stanislav Sajdok alespoň postoupil do semifinále.

Roman Šebrle,  foto: ČTK
Šebrle byl tradičně nejžhavějším medailovým želízkem a už poněkolikáté zachraňoval čest české atletiky. Navíc měl poněkud ztíženou situaci, neboť těsně před šampionátem prodělal střevní virózu. Za daných okolností byl nakonec s bronzovým kovem spokojen, i když šéftrenér Václav Fišer viděl, že měl ještě navíc.

"Šlo to určitě výš, ten kilák jsme prokoučovali. Tam byl psychologickým momentem Nicklaus, který byl nejlepším běžcem v celém startovním poli. Roman šel do závodu s úkolem, že poběží jedno kolo za 32 sec, ovšem nikdo nečekal, když šel Nicklaus do vedení, že to potáhne tak pomalu. Tak se stalo, že jen těsně nepřišel o titul mistra světa, protože pětibodový rozdíl s Clayem je opravdu minimální, jenomže bohužel na to doplatil Roman."

Naopak absolutním fiaskem skončilo vystoupení českých reprezentantů v technických disciplínách. Kvarteto výškařů Janků, Ton, Straková a Laláková spolu s někdejší mistryní světa pod střechou tyčkařkou Hamáčkovou nepostoupili z kvalifikace a navíc výrazně zaostali za svými maximi v letošní sezóně. Fišer jen těžce hledal příčiny tak obrovského selhání.

"Já nevím, budu se nad tím muset zamyslet. Teď mě napadá důvod, že jim ta výkonost přišla příliš brzy a halová sezóna je tak krátká, že se v ní nedají dělat nějaké korekce. Ton i Janků se snažili v poslední době přitrénovat, ale jak říkám ta sezóna je tak krátká, že se jim to nepodařilo a ke svému maximu už se nepřiblížili."

Naše atletika zaznamenala významný ústup ze slávy, vždyť se jedná o nejhorší výsledek při halovém vrcholu za posledních 14 let. Fišer o její budoucnost přesto strach nemá.

"Je pravda, že zlatá éra české atletiky od rozdělení se Slovenskem byla kolem let 1999-2000. Teď to jde trochu dolů, ale přestože to tady tak vypadá, nemyslím si, že to bude tak dramatické. Rodí se nám další mladí dobrý závodníci viz Bára Laláková, která sice tady neuspěla, ale určitě to prodá v dalších letech, stejně jako další."

Na stupně vítězů se prosadili zástupci 32-ti zemí, což jen potvrzuje trend, že atletika zažívá boom ve všech koutech světa.

"Počet zemí se neustále rozšiřuje, tady jich bylo řádově 160. Se zlepšováním životní úrovně, ať už v Africe či jiných mini státech se nejedná jenom o běžce, ale i technikáře. Opravdu atletika jde tímto směrem."

Velkou spokojenost vyjádřil český šéftrenér s úrovní organizace moskevského klání.

"Byla tady úžasná hala, to se to pak dělá atletika. V životě jsem takovou halu neviděl, vždyť třetinu haly mohli věnovat jako rozcvičovací plochu. V sobotu a v neděli tady bylo řádově 15 tisíc diváků. Moc se mi to líbilo, navíc z hotelu byla dobře řešená doprava, když s námi jezdili policejní vozy, takže já si myslím, že jim ta organizace klapla velmi dobře."

ČR se nadále bude ucházet o pořádání HME v roce 2009. Fišer doufá, že se atletická elita starého kontinentu sejde za tři roky v pražské Sazka Areně.

"Teď je to otázka zákulisní politiky, protože kandidatura nám byla zatím zamítnuta z důvodu, že není ze všech míst dobře vidět na plochu. Pro nás je to zástupný problém, protože když si tady v Moskvě sednete někam do zatáčky, tak také dobře nevidíte stejně jako třeba v hokeji puk za mantinelem a nikomu to nevadí. Já si myslím, že ten problém je někde jinde a my se budeme snažit ten šampionát v roce 2009 ještě získat."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio