Český tenis ovládl svět

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čeští tenisté nejsou horší svých krásnějších kolegyň. Dva týdny poté, co tenistky obhájily v Praze své prvenství ve Fed cupu, muži po 32 letech opět získali slavnou "salátovou mísu", tedy Davisův pohár. Navíc v jeho stém ročníku! V pražské hale tomu mimo jiné přihlíželi i vítězové z roku 1980: Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil, Jan Kodeš a trenér Pavel Korda, kteří tehdy zdolali tenisty Itálie. Nyní proti českým tenistům stáli obhájci trofeje ze Španělska.

Český tým  (zleva) kapitán Jaroslav Navrátil,  Radek Štěpánek,  Tomáš Berdych,  Lukáš Rosol a Ivo Minář pózují společně s vítězným týmem z roku 1980 - tehdejší trenér Pavel Korda,  Jan Kodeš,  Pavel Složil,  Tomáš Šmíd a Ivan Lendl,  foto: ČTK
Před zápasem se jako vždy našlo dost škarohlídů, kteří říkali: To se vám to bude hrát, když Španělé přijedou bez Rafaela Nadala! Zapomněli však, že týmová jednička David Ferrer je v žebříku ATP na pátém místě, dvojka Nicolas Almagro začíná druhou desítku hráčů a deblový pár Marcel Granollers-Pujol a Mark López do Prahy přijeli z Londýna, kde před týdnem vyhráli Turnaj mistrů! Ano, Tomáš Berdych je sice v žebříčku hned za Davidem Ferrerem šestý, ale Radek Štěpánek třicátý sedmý a spolu tato dvojice hraje čtyřhru pouze v zápasech Davisova poháru. Přesto se rvali jako lvi, které měli ve znaku na své hrudi, hnáni kupředu neúnavným, skvělým, v neděli padesátitisícihlavým publikem.

Ale nepředbíhejme. V obou týmech panovala před finále pohoda, a tak Radek Štěpánek přivezl Tomáši Berdychovi na nákupním vozíku chybějící "šťávu" a jednička soupeře David Ferrer byl pro obhájce titulu gladiátorem Spartakem. Tomáš Berdych po vyřazení z Turnaje mistrů v Londýně prohlásil, že mu došla šťáva, a myslel tím, že se cítí na konci sezony unavený. "Přivezte mi ji trakařem,"řekl, a vtipálek Radek Štěpánek se přání české jedničky chytil. Během úterního tréninku namíchal do plastového barelu šťávu s vodou a na nákupním vozíku nápoj dovezl až na kurt, kde hrál Tomáš Berdych. "Musím se o něj trošku postarat," vzkázal Radek Štěpánek.

David Ferrer,  foto: ČTK
Finále pro české barvy nezačalo příliš šťastně. Radek Štěpánek nestačil v zahajovacím duelu na Davida Ferrera a prohrál ve třech setech 3:6, 4:6 a 4:6. Ukázal v souboji tradičně srdce, ale na kvalitu španělské jedničky nestačil. Radek Štěpánek se dlouho nedostával k útočné hře, nepomáhal si servisem, David Ferrer ho držel za základní čarou a výměnám dominoval. "Zezadu je David jako mašina, proto jsem si chtěl vytvářet servisem tlak. Ztratil jsem ale na podání rytmus, pustil soupeře k jeho hře, což si proti takovému hráči nelze dovolit. Soupeř ukázal svoji kvalitu a vyhrál zaslouženě,"řekl Radek Štěpánek. Spolukomentátor přenosu České televize, bývalý vynikající tenista Jiří Novák zhodnotil zápas takto:

"Mně se zdálo, že zvláště v prvním setu hrál velice pasivně, snažil se Ferrera porazit hrou od základní čáry a až od začátku druhého setu se to malinko změnilo, i když se mu pak pár náběhů a volejů nepovedlo. Tam bych možná viděl malý klíč k úspěchu. Na druhou stranu ale musím říct, že se mi to utkání velice líbilo, i když Radek dostal 3:0 na sety. Musíme však vidět, že ti kluci hráli tříhodinový zápas. Výsledkově to zní moc krutě, ale ten výsledek je moc krutý pro Radka."

Nicolas Almagro,  foto: ČTK
Do druhého pátečního zápasu nastoupil Tomáš Berdych proti Nicolasi Almagrovi. Věděl, že musí vyhrát, aby týmu uchoval reálné naděje na úspěch. Působil ale unaveně, nepohyboval se ideálně a jeho výkon měl daleko k ideálu. Bojoval však příkladně a po vydřené pětisetové výhře 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 a 6:3 srovnal stav finále.

"Byl to skvělý zápas, stejně jako všechny ostatní, které jsme spolu s Nicem odehráli. Trošku jsem si to zkomplikoval ve čtvrtém setu, kdy jsem měl poměrně snadný balón na doublebrejk, a pak by to už mohlo vypadat úplně jinak. Bohužel to tak nedopadlo, ale o to je to sladší, když utkání je vybojované až v závěru. Je to poslední akce v roce, takže jsem odhodlaný nechat absolutně všechno na kurtu. Není opravdu na co se šetřit. Čtyřhra, která nás čeká, nebude vůbec jednoduchá, když se po díváme na to, jak těžké zápasy jsme dnes oba s Radkem hráli. Oni jsou oba odpočatí, jsou to skvělí deblisté a hrozně nepříjemní soupeři. Přece jen jsme si udělali naději na to, že v neděli se bude hrát, ať už ta čtyřhra dopadne jakkoliv. My samozřejmě uděláme všechno pro to, abychom se v ní poprali o bod, a pak je neděle hrozně otevřená."

A skutečně se poprali o ten bod. Marcel Granollers s Markem Lópezem ale hráli skvěle a ukázali, že si do Prahy přivezli vítěznou formu z londýnského Turnaje mistrů. V prvním setu domácí dvojici přehrávali. Radek Štěpánek se však postupně dostával do ráže a svými gesty rozvášnil většinu diváků. Češi se snažili hrát podle hesla "vše na Lópeze", který přece jen více kazil. Po hodinové druhé sadě i jindy klidný kapitán Jaroslav Navrátil vyskočil radostí z lavičky. Čeští tenisté stupňovali tlak z returnu a směřovali k výhře 3:6, 7:5, 7:5 a 6:3. Zápas zhodnotili oba vítězové - Tomáš Berdych a Radek Štěpánek:

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Za sebe musím říct, že soupeři hrají velmi odlišného debla než na co jsem já normálně zvyklý. Radek měl možnost s nimi hrát, takže mi to asi muselo chvíli trvat než jsem si zvyknul na to, co od nich čekat. Naštěstí to netrvalo déle než set, přidal jsem se a už to bylo tak, jak jsme potřebovali,"řekl po utkání Tomáš Berdych. Radek Štěpánek k tomu dodal: "Myslím, že Tom si na tu hru zvykl hodně rychle. Je to opravdu velmi nezvyklý debl, kdy se hodně hraje. První set začali neuvěřitelně a já jsem tomu v začátku nepomohl, když měl v prvním gemu zase zradil servis. Pak jsme se ale do toho dostali, získali jsme druhý set a čím déle se hrálo, tím jsme myslím byli lepší a dostávali je pod tlak. Zítra prostě musíme urvat bod a to je jediné, na co se budeme soustředit."

V neděli hodinu popoledni nastoupili na kurt Tomáš Berdych a David Ferrer. Od začátku bylo vidět, že český tenista hraje třetí utkání ve třech dnech za sebou, kdežto Španěl měl v sobotu volno. V souboji týmových jedniček měla navrch ta španělská a vyhrála po setech 2:6, 3:6 a 5:7. Na zápasy srovnáno na 2:2, o všem musel rozhodnou duel Radka Štěpánka s Nicolasem Almagrem.

"Zvládl ten zápas neuvěřitelně dobře a musím říct, že jsem dneska byl bohužel ve všem horší než on. Také se mi dost těžko hledalo nějaké protizbraně, prostě něco, čím bych ho mohl vyvést z rytmu, z tempa, přimět ho, aby udělal nějakou chybu. Dneska se mi to za tři sety nepovedlo najít. Myslím, že tohle utkání má úplně všechno, a to k tomu patří. Ten zápas se nehraje jenom na to, že když jeden zápas nedopadne, tak je konec. Je to prostě o pěti utkáních. To páté nás teď čeká, takže já pevně věřím, že Radek to zvládne."

Foto: ČTK
A také zvládl! Český tenista byl proti světové jedenáctce outsiderem, ale využil všech svých daviscupových zkušeností a pestré a útočné hry. Při každé příležitosti se pouštěl k síti a nervózní Španěl ho nedokázal účelně prohazovat. Navíc Radek Štěpánek působil klidněji rovněž ve výměnách a pomáhal si servisem. Své úsilí dovedl ke šťastnému konci a v závěrečné dvouhře zdolal Nicolase Almagra 6:4, 7:6, 3:6 a 6:3. Radostí byl skoro bez sebe. Když přicházel k mikrofonu České televize, k němuž chvilku poté dorazil i Tomáš Berdych, zrovna na kurt přinášeli překrásnou "salátovou mísu":

"Pánové, už se nese! Nemám slov. Pro tento moment jsem žil celou kariéru a zažít to, to se nedá slovy popsat. myslím, že nám to dojde, až to dostaneme do ruky. Věděl jsem, že Almagro bude trošku favoritem, je to přece jenom hráč světové desítky, ale já jsem v těchto situacích už byl. Od začátku jsem se na kurtě cítil dobře. Pojď bráško můj," přivítal Radek Štěpánek u mikrofonu Tomáše Berdycha a pokračoval: "Věřil jsem, že svoji hrou ho mohu přehrát a ani na moment jsem nezapochyboval."

Tomáš Berdych k tomu dodal: "Radek hrál neuvěřitelně. Já jsem ho opravdu snad neviděl mockrát hrát lepší utkání. Za to, za jakého stavu utkání tak šel, opravdu před ním smekám, protože jeho výkon byl neuvěřitelný."

Ke gratulantům se samozřejmě připojil i šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, který ocenil zejména to, že se podařilo v jednom roce vyhrát obě soutěže - Fed cup i Davis cup:

"Hlavně jsme to dokázali ve stém finále Davis cupu, dokázali jsme to v jedné aréně a v jednom městě. To znamená, že to je v historii světa naprosto ojedinělé. Mně to připadá jak z říše snů. Já tomu stále nemohu uvěřit. Prostě český tenis ovládl svět. To je fantazie. Strašná poklona hráčům, celému týmu, vynikajícím divákům. organizačnímu partnerovi, kapitánovi, všem. Povedlo se něco, co se snad už asi nikdy nikomu nepovede. Kluci se stali nesmrtelnými."

klíčové slovo:
spustit audio