Bolt znovu míří na Zlatou tretru

Usain Bolt, foto: www.zlatatretra.cz
0:00
/
0:00

Na startu ostravské Zlaté tretry bude opět nejrychlejší muž planety. Usain Bolt zavítá do severomoravské metropole již potřetí za sebou a počtvrté během své veleúspěšné kariéry. Start ovšem potvrdili i další šampioni, kubánský olympijský vítěz ze stodesítky překážek Dayron Robles, chorvatská výškařka Blanka Vlašičová i česká atletická královna - oštěpařka Barbora Špotáková.

Miroslav Černošek,  foto: ČTK
Nejprve jsem pozval k mikrofonu majitele pořádající agentury Česká sportovní Miroslava Černoška. Především jeho zásluhou patří každý ročník ostravské Zlaté tretry mezi největší atletické lahůdky na celém světě. Díky jeho obchodním dovednostem sledují pravidelně vyprodané tribuny na vítkovickém stadionu ty nejzářivější hvězdy královny sportů v čele s jamajským sprinterským bleskem Usainem Boltem.

Zmiňoval jste, že částka, za kterou Bolt bude startovat v Ostravě, je tajná. To je logické vzhledem k obchodní konkurenci. Nicméně, dá se přiblížit, zda je Bolt stejně drahý jako Špotáková, Robles a Vlašičová dohromady?

"Rychle to musím spočítat. Je drahý asi tak jako zbývající čtyři pět hvězd dohromady."

V dnešní době, kdy Zlatá tretra má takový obrovský zvuk ve světě, že Bolt je ochoten obětovat polovinu mítinků Diamantové ligy, tak není to pro vás věc nejenom cti, ale také nutnosti, že bez Bolta nelze pomalu Zlatou tretru dělat?

Usain Bolt,  foto: www.zlatatretra.cz
"Já bych to tak neformuloval, ale je to výjimečný moment, kdy můžete mít nejlepšího sportovce světa na akci, kterou pořádáte v České republice. Myslím, že si to zaslouží úsilí, které tomu věnujeme."

Znáte mnoho sportovních hvězd osobně. Je na Boltovi opravdu výjimečné i to, jak se chová v soukromí? Je oproti jiným menším sportovním hvězdám naopak větší lidskou hvězdou?

"Já bych řekl, že on je svým způsobem opravdu výjimečný. Má v sobě takové fluidum, které lidi přitahuje a člověk oželí nějakou korunu, kterou musí platit navíc."

Při loňském ročníku byly vyprodané tribuny. Nevím, jak je vstupné důležitá částka pro rozpočet Zlaté tretry. Ale neuvažovali jste, že byste ten stadion s přehledem zaplnili i třeba při trojnásobné výšce vstupného na tribuny k stání?

"My jsme diskuse kolem tohoto tématu vedli mnohokrát, ale vždy jsme dali přednost jistotě plných tribun a spokojenosti diváků. Získáváme peníze hlavně prostřednictvím reklamních partnerů a města Ostravy."

Na co vy osobně se kromě Bolta v rámci Zlaté tretry nejvíc těšíte?

"Myslím, že tam bude spousta krásných běžeckých disciplín, protože my jsme ještě nesdělili a neotevřeli všechna tajemství Zlaté tretry. Myslím si, že speciálně sprinterské disciplíny mezi stovkou a třístovkou, včetně překážek, budou úžasné."

Usain Bolt,  foto: www.zlatatretra.cz
Máte vzhledem k povinnostem, které vás poutají v rámci Zlaté tretry, vůbec šanci sledovat jednotlivé závody?

"Pro mě ten mítink není o atletice, je o obchodních setkáních, ale nikdy si tak výjimečné starty, jako je Bolt, nenechám ujít."

Pro Bolta byl v Ostravě vypsán neobvyklý závod na 300 metrů, na kterém se očekává atak nejlepšího světového času historie v podání Michaela Johnsona. Konkrétní jednání s atlety včetně Bolta vede sportovní manažer Zlaté tretry Alfonz Juck, kterému pochopitelně svým slavným jménem pomáhá i ředitel mítinku Jan Železný. Juck upozorňuje na to, že přes stále trvající ekonomickou krizi cena některých závodníků v této sezóně ještě vyšplhala vzhůru.

"Podražili všichni mistři světa z Berlína - Bolt i Vlašičová. Neklesla ani cena Báry Špotákové, která je pro nás mimořádně cenná. Dolů šla cena Dayrona Roblese, který vinou zranění neuspěl v Berlíně."

Alfonz Juck a Miroslav Černošek,  foto: ČTK
Pochopitelně ani Alfonz Juck neprozradí, za jakou konkrétní částku poběží Bolt po vítkovickém oválu. V kuloárech se spekuluje, že loňská cena 250 tisíc dolarů byla díky Boltovu nadpozemskému představení na MS v Berlíně ještě navýšena o 50 tisíc. Na Jamajčana byl vyvíjen nemalý tlak ze strany organizátorů prestižního seriálu Diamantové ligy, kterého je Bolt ambasadorem. Jamajský sprinter se však nenechal zlomit, když potvrdil, že bude startovat pouze na 7 mítincích Diamantové ligy - tedy přesně polovině, jediným zatím oficiálně potvrzeným startem je Gaz de France v Paříži a právě Ostrava má tu výsadu, že ho přivítá jako jediná mimo "diamantovou sérii". Sportovní manažer Zlaté tretry se pokusil odhadnout finanční startovné nejrychlejšího sprintera všech dob v Diamantové lize. Pro nezasvěcené jen upozorňuji, že cifry jsou míněny v dolarech.

"Těžko říct, ale určitě mluvíme o milionové sumě. Odhaduji tak 350 tisíc dolarů krát 7 mítinků. Je to určitě nejvíc, co kdy v atletice existovalo."

Může se stát, že by Bolt některého z možných soupeřů nechtěl na startu vedle sebe a tzv. by ho bojkotoval?

"K tomu by nemělo dojít, ale další účastníky budeme určitě konzultovat s jeho trenérem a dáme příležitost také min. jednomu českému běžci."

Uvažujete, že byste pozvali i Francouze Leslie Djhonea, který nedávno zaběhl "svěťák" na třístovce v hale a vyšperkovali to Američanem Jeremy Warinerem?

"Rozpočet není nafukovací a Bolt je nejdražší atlet na světě, takže s Warinerem bych vzhledem k tomu, že je olympijský vítěz a mistr světa, asi nešel do seriózních jednání. Ale Leslie Djhone, který byl na Zlaté tretře v roce 2005, když projeví zájem, tak určitě nebudeme proti. Leslie by navíc mohl zaběhnout evropský rekord."

Atletický vrchol letošní sezóny na českém území uvidí diváci v Ostravě ve čtvrtek 27. května.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio