Biatlonista Michal Šlesingr převzal po Holubcové a Dostálovi medailové žezlo

Michal Šlesingr, foto: ČTK

Michal Šlesingr se z biatlonového MS v Anterselvě vrací s dvěma cennými kovy. Na stupně vítězů dosáhl senzačně ve sprintu na 10 km a ve vytrvalostním závodě na 20 km. Také ve stíhačce a štafetě prodal svou skvělou formu a tak mu nevyšel jen včerejší závod s hromadným startem, kde obsadil až 20. místo.

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Cítil jste v posledních dnech, že vám přichází forma a na MS by to tak mohlo být lepší, než v závodech SP?

"Závěrečnou přípravu jsme měli v podobné nadmořské výšce, jako je Anterselvě. Faktem je, že jsem se cítil dobře běžecky a srovnal se také střelecky. Odjížděl jsem tak s tím, že špatné by to na šampionátu být nemělo. Samozřejmě jsem neočekával, že to bude tak dobré, přáním bylo jezdit do desítky."

Můžete říct co se odehrává s psychikou na střelnici, kam přijedete poměrně vyčerpaní?

"Hodně záleží na vývoji na trati. Pokud se mi dobře běží, jsem na střelnici relaxovanější. Naopak, když pokazím úvodní střeleckou položku, odrazí se to negativně na běhu. To je spojené. Na psychice se i odrazí bouřící dav na tribuně nebo hlasitý komentátor - to vše dokáže závodníka znejistět. U mě to bývá horší vždy po psychické než po fyzické stránce."

V biatlonu musíte vybalancovat dvě zcela odlišné disciplíny - střelbu a běh na lyžích. Jedete těsně po střelbě na více než100 % a naopak před střelnicí zvolníte, abyste zklidnili tep?

"Určitě se to musí přizpůsobit. Tempo se musí nadávkovat, aby člověk vydržel celý závod, ale vždy před střelnicí se zvolní, aby se člověk zklidnil, soustředil se a fungovala mu jemná motorika. To při vysoké zátěži, která je v lese na trati, by možné nebylo, takže zvolnění před střelbou bývá."

Michal Šlesingr,  foto: ČTK
Necháte nahlédnout do své hlavy, na co během závodu myslíte?

"Člověku se občas honí hlavou, zda např. soupeř na střelnici mine nebo je možnost medaile. Na trati se přemýšlí způsobem, jak co nejlépe nadávkovat tempo a jak překonat s co nejmenší námahou různé technické přechody. Občas jedu v takovém rauši, to je potom mazec a v hlavě mám úplně prázdno."

Vyhovují vám více závody s časovými rozestupy nebo máte raději ty kontaktní?

"Určitě kontaktní, protože sportovec ví na čem je a tím je schopen závod lépe kontrolovat. Také v běhu je lepší, když závodníka, který je přede mnou o 5 sekund vidím, než když o tom jenom vím."

Můžete porovnat stříbrnou medaili ze sprintu s bronzovým kovem z vytrvalostního závodu?

"Já bych je moc nerozlišoval. Obě mě stály hodně sil a každá je trochu specifická."

Změnil se během MS vztah zahraničních závodníků k vaší osobě, začínají si vás více všímat?

"Je pravda, že u některých se to po těch výsledcích trochu změnilo. Více mě berou do party, zkrátka je poznat, že do biatlonu patřím. V podstatě jsem si ale se spoustou sportovců rozuměl už před tím. Potěšilo mě však, že byli rádi za mé výkony."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio