"Zkrachovalý mazal" za čtyři a půl milionu korun

František Kupka

Obraz Františka Kupky Ocel pije z roku 1927 byl v Praze vydražen za 4 milióny 450 tisíc korun. Jedná se o letos nejdražší obraz u nás vydražený. Zájem o díla Františka Kupky roste nejen tady v Čechách, ale i v zahraničí. Minulý rok navštívily tisíce milovníků moderního umění velkou výstavu Kupky v Musée d´Orsay v Paříži, v Praze se letos otevřela expozice Kupkových obrazů v Muzeu Kampa. Přitom není tomu tak dávno, kdy byl Kupka označován za zkrachovalého mazala.

František Kupka, český malíř a grafik, který žil a tvořil především ve Francii, je považován za jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního umění.

V rozhlasovém archivu jsme nalezli zvlášť vzácnou nahrávku, Kupkovu úvahu nad tím, jak se dopracoval k abstrakci. Nahrávka pochází z roku 1946.

"Nyní je výtvarné umění předstihnuto mechanickými prostředky, které podávají jevy světa a života s absolutní správností. A to jak prostorově, tak i časově. Již před třiceti lety se mi zdálo, že umění a poezie je živel čistě psychologických záležitostí, živel, jímž umělci odívali jevy přírody, že používáním malířských prostředků by mohl být vyjadřován bez použití tvarů přírody. No a tak došlo k mým pokusům. Potom jsem vystavil 1912 Fugu dvojbarevnou a Chromatiku teplou, která vzbudila celé prostředí malířů pařížských. Dostával jsem z jedné strany nadávky, z druhé strany pochvaly. Ale hned potom ovšem přišli také imitátoři, jejichž zájem byl v tom, aby mohli říct, že jsou původci tohoto nového umění."

František Kupka stál dlouhá desetiletí dvacátého století spíše ve stínu slávy Kandinského, Maleviče nebo Mondriana. A právě díky tomu je dnes Kupka znovu objeven, vysvětluje nebývale velký zájem o Kupkovy obrazy kunsthistorik Petr Wittlich.

Frantisek Kupka : Fuga
"Postupně díky řadě několika výstavních aktivit se Kupka objevuje jako opravdu významný zakladatel moderního výtvarného umění. To je věc, která mu dříve nebyla tolik upírána, ale nebyla braná příliš v potaz, protože byli jiní pretendenti na tento trůn - Mondrian, Kandinský, Malevič. U nich se již zdroje vyčerpaly, kdybych to tak jednoduše řekl. Kdežto Kupka se zdá být v tomto směru neopotřebovaný a zajímavý."

Obraz Kupky s názvem Ocel pije z roku 1927 byl v Praze vydražen za 4 milióny 450 tisíc korun. Přestože je to nejvyšší letošní vydražená cena za obraz, nabízí se otázka, zda-li odpovídá ceně uměleckého díla. Není příliš vysoká nebo naopak příliš nízká? Opět Petr Wittlich z Ústavu pro dějiny umění.

"To se dost těžko říká, protože vždy záleží i na prostředí. Myslím si, že kdyby to bylo draženo v zahraničí, takže by ta cena byla vyšší. Možnosti našeho trhu jsou přece jenom omezenější. V tom směru je dosažená cena výborná."

Zdá se, že František Kupka se ocitl na nejvyšší příčce pomyslného žebříčku nejoblíbenějších českých malířů v zahraničí. Je to tak?

Frantisek Kupka : Katedrala
"Když uvažujeme, kdo jsou nejslavnější čeští umělci v zahraničí, tak na prvním místě stojí spíše Alfons Mucha, ale to byl spíše kreslíř a grafik. Tady jde tedy o něco jiného. Kupka je zásadně malíř. Jeho přední místo je zcela zasloužené."

O Kupkovy obrazy čeští sběratelé příliš velký zájem neprojevovali, kromě Jindřicha Waldese, který nashromáždil ještě před druhou světovou válkou stovky jeho obrazů. Jaký mají Češi vztah k Františkovi Kupkovi, váží si ho?

"Myslím, že v posledních letech ano. Ale je třeba podotknout, že tomu tak vždy nebylo. Jeho abstraktní projev byl chápán jako nějaké extempore, protože česká moderní tradice abstraktnímu umění moc nepřála. Přes kubismus to vždy šlo spíše k surrealismu. Abstraktní projevy, které tu však existovaly, nebyly chápány jako nejnosnější. Dokonce ještě po druhé světové válce, když tady byla velká Kupkova výstava a udělal se naštěstí velký nákup do státní sbírky z této výstavy, nebylo hodnocení příliš vysoké."

O Františkovi Kupkovi, nejslavnějším českém malíři v zahraničí, jsme si povídali s Petrem Wittlichem z Ústavu pro dějiny umění.