Začal Designblok

designblok_2014.jpg

Designblok začínal před 16 lety jako přehlídka mladých designérů. Dnes je z něj stal mezinárodní festival designu, šperků, ale také módy a do Prahy na něj přijíždějí známí čeští evropští návrháři a prodejci.

Designblok byl zahájen v pondělí večer v tzv. Superstudiu Hra v Mikulandské ulici. V budově dřív byla základní škola a dnes patří Vysoké škole umělecko-průmyslové, která do ní přesune své dílny. Při vernisáži se návštěvníci nemohli vejít na školní dvůr a tak vzali zavděk prostornou terasou, která se nachází na střeše kavárny Vitra. Konstrukce kavárny je vyrobena ze surového dřeva a obepíná vzrostlý strom. Navrhnul ji Maxim Velčovský. Vedle kavárny trůní nový zlatý model nové Škody Fabia. Auto Škoda je už několik let tradičním vystavovatelem na Designbloku.

Že jde o budovu školy, připomínají už jen dlouhé chodby a zbytky vnitřního značení. Všechny ostatní prostory – třídy, sborovny, kabinety i tělocvičnu – zaplnili vystavovatelé. Tématem speciálně vytvořené expozice v Superstudiu je hra. „Loni jsme měli pocit, že jsme moc vážní a tak jsme si letos řekli, že si budeme hrát a budeme trochu bezstarostní,“ vysvětluje ředitelka Designbloku Jana Zielinski. A skutečně – řada vystavovatelů v Mikulandské představuje dětské hračky nebo přímo interaktivní expozice pro děti i dospělé.

Na letošní ročník Designbloku přijelo víc než 100 vystavovatelů z 16 zemí. Ani to nebylo v původním plánu. „Zdálo se nám, že Designblok se příliš rozrůstá do šířky. Proto jsme expozice chtěli víc rozčlenit a umístili jsme je do pěti rozdílných objektů. A výsledkem je to, letos máme vůbec nejvíc vystavovatelů v historii,“říká Jana Zielinski.

Náramek od Gijse Bakkera,  foto: archiv Designbloku
Další část Designbloku, zvaná Art House, probíhá v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici. Budova je součástí Galerie hl. m. Prahy. Zašlé sály s bohatou rokokovou výzdobou anebo vysoké bílé stěny tvoří ideální kulisu pro návrháře šperků a módy, kteří v těchto prostorách dominují. Jsou mezi nimi i hlavní hosté letošní přehlídky – Gijs Bakker, Tiep a Ineke Hans. Známý šperkařský designér Gijs Bakker zavzpomínal, že jeho první návštěva Prahy proběhla v létě 1968. Tehdy se účastnil soutěže v Jablonci nad Nisou, kterou vyhrál. Pak ovšem nastala okupace, uzavřely se hranice a trvalo celý rok, než se podařilo exponáty dovézt zpět do Amsterdamu. Dnes se tomu Bakker směje, ale před 46 lety zažíval stísněné pocity.

Židle od Franka Tjepkemy,  foto: archiv Designbloku
V největším sále paláce vystavuje šperkař a designér Frank Tiempkema, který si říká zkráceně Tiep. Vystudoval u Gijse Bakkera a před 12 lety se osmamostatnil. Jeho zlaté šperky, vyráběné laserem, připomínají hodinové strojky. Obří prototyp jednoho šperku visí na stěně mezi mramorovými dekoracemi a funguje jako dokonalý „eyecatcher.“ Kromě šperků zaujmou i leštěné bronzové židle, jejichž kontury připomínají Salvatora Dalího. Ineke Hans vystavuje skleněné „houbové“ instalace, vytvořené pro ateliér Křehký. Nizozemské designéry doplňuje například výstava módní návrhářky Liběny Rochové nebo návrhářka šperků Eva Eisler.

Grand Hotel Evropa,  foto: ČTK
Superstudio Evropa se nachází v Granhotelu Evropa na Václavské náměstí. Už samotná návštěva prostor hotelu, momentálně zavřeného, stojí za to. Budova byla postavena ve stylu klasické secese v roce 1905 jako Hotel Šroubek. Franz Kafka v ní předčítal své povídky. Budova se pyšní slavnými hosty, jako byl například někdejší starosta Chicaga Antonín Čermák nebo Nicolas Winton. V současné době hotel vlastní Pražská správa nemovitostí, která chce hotelu navrátit jeho starou slávu. Připravuje se jeho rekonstrukce a výstavba přilehlé moderní budovy ve dvoře. Hotovo má být za tři roky. Expozice PSN představuje jeden z pokojů tak, jak mají po rekonstrukci vypadat všechny.

V Superstudiu Evropa najdeme světové značky Stockist, Cappellini, Tom Dixon nebo Moooi. České návrháře zastupují například Křehký, sklárny Kavalier, Preciosa, Lasvit a mnohé další. Mimořádná je expozice, kterou vytvořil italský designér Ferrucio Laviani pro výrobce šampaňského Veuve-Clicquot. Představuje poštu, z níž je možné opravdu poslat pohlednici. Návštěvníkům je k dispozici také kavárna v prvním patře a občerstvovna v suterénu.

Dům U Minuty,  foto: Štěpánka Budková
Dalšími velkými objekty, kde se letos rozprostřel Designblok, je dům U Minuty na Staroměstském náměstí a kostel Svatého Šimona a Judy na Starém Městě. Dům U Minuty, kde několik let žila rodina Franze Kafky, patří hlavnímu městu a v současné době je také nevyužívaný. Opět ojedinělá příležitost navštívit tento historický skvost, ozdobený renesančními sgrafity. V kostele Svatého Šimona a Judy budou mít dostaveníčko módní návrháři – Fashion Stage bude otevřená v sobotu 11. října.

Kromě hlavních objektů je Deisgnblok rozprášen v desítkách pražských galerií a obchodů, které se staly jeho součástí. Záběr je opravdu široký: vedle návrhářů mezi expozicemi najdete prezentace lifestylových firem (Nike, Botas), výrobců elektroniky (Samsung, LG), časopisů, vysokých škol a dokonce i Památníku národního písemnictví. Doprovodných akcí, jako jsou vernisáže, diskuse atd. je nepočítaně. Pokud vám něco padne do oka, můžete si to rovnou koupit nebo objednat. Tak vzhůru do expozic. Designblok trvá do neděle 12. října.