Vánoční lidová hra s ochotnickými divadelníky z Krupky

ochotnici_krupka.jpg

Dnešní program Radia Praha bude výletem do severních Čech, do městečka Krupka u Ústí nad Labem. Místní ochotnický divadelní soubor hraje o Vánocích už po několik let úpravu tradiční lidové vánoční hry ze Semil.

První východ slunce, který pozdravil biblického syna Marie a Josefa na jeho pozemské pouti, bylo ráno 25. prosince. Tento den je svátkem v křesťanské tradici, ovšem i v sekularizované české společnosti se udržuje v podobě dvou dnů volna. Dnešní program Radia Praha bude výletem do severních Čech, do městečka Krupka u Ústí nad Labem. Místní ochotnický divadelní soubor hraje o Vánocích už po několik let úpravu tradiční lidové vánoční hry ze Semil. Před dvěma týdny jsem se s krupskými amatéry setkal a zaznamenal průběh jejich oprašovací zkoušky.

Základem inscenace je anonymní lidová hra ze Semilska, v úpravě Vlastimila Nováka doplněná vánočními písněmi. Vánoční a velikonoční biblické příběhy patřily k nejstarším námětům lidového divadla, které se formovalo od 17. století. Divadelní aktivity plnily v životě českého lidu řadu funkcí, z nichž ty nejpodstatnější jsou mimoestetické. Především bylo setkáním, utvrzovalo se jím sousedské společenství. Některé tradiční divadelní formy se hrálo přímo v chalupách. Volba námětů pak napovídá, že mělo i svoji významnou funkci náboženskou.

Biblické příběhy nacházejí diváky i dnes. Snad je to tím, jak hluboko jsou tyto základní příběhy v naší kultuře zakořeněny, a jistě přispívá i půvab jejich naivistického zpracování anonymními lidovými divadelníky.

Divadelní soubor v Krupce vznikl po válce péčí manželů Vladykových. V posledních třiceti letech divadlo vede Jana Urbanová. Soubor má asi dvacet členů a prochází neustálými proměnami. "Jsme jedna velká rodina,"říká dlouholetá členka souboru Irena Víznerová.