V Galerii Vinohradská 12 můžete nahlédnout do historie rozhlasu

Galerie Vinohradská 12, foto: Khalil Baalbaki, ČRo

V kulturní rubrice představíme nedávno otevřenou Galerii Vinohradská 12. Už z jejího názvu je patrné, že zůstaneme v budově Českého rozhlasu. Naší průvodkyní po nové galerii bude Zuzana Foglarová.

Galerie Vinohradská 12,  foto: Khalil Baalbaki,  ČRo
Mohla byste představit místo, na kterém se teď nacházíme?

"Nacházíme se v tzv. Galerii Vinohradská 12, která je v suterénu historické budovy Českého rozhlasu na Vinohradech."

Co tady můžeme vidět? Když jsem sem šla, procházela jsem několika místnostmi a všechny nejsou vybavené stejně...

"Jsou tady čtyři místnosti. Ta první je jen taková úvodní, než se vstoupí do další místnosti, která je určena pro příležitostné výstavy. Ty výstavy se střídají zhruba po měsíci, měli jsme tady od začátku už dvoje malby a jedny fotografie. O tomto víkendu to zase budeme měnit a budou tady k vidění fotografie z projektu Dvojky Českého rozhlasu o čápech, kteří odlétají z Čech na zimu do Afriky. Potom se projde do další místnosti a v té je historická expozice. V té historické expozici je krásně vidět celý vývoj historických rozhlasových přijímačů, magnetofonů, které se v rozhlase používaly, záznamových zařízení, záznamových médií. Jsou tady nejrůznější tisky, vytištěné staré koncesní listiny a spousta zajímavých věcí. Poslední součástí je konferenční sál, ve kterém je možné se posadit a poslechnout si třeba nějaké historické nahrávky nebo naopak současné nahrávky, podívat se na spoustu projektů rozhlasu, na webové stránky apod."

Galerie Vinohradská 12,  foto: Khalil Baalbaki,  ČRo
Vy jste zmiňovala ty historické přijímače i stroje, se kterými rozhlasáci pracovali, někteří ještě nedávno...

"Někteří ještě dnes!"

Je možné si také něco takového vyzkoušet?

"Je možné si zkusit, jak se stříhá v počítačovém systému sound forge. Můžete si nahrát pár slov na mikrofon a potom si to zkusit sestříhat. Jinak ty historické magnetofony není zatím možné zkoušet, také o tom uvažujeme. To je ale věc budoucnosti."

Jak vidíte svou budoucnost, Co byste tady ještě rádi zřídili? Jaké máte plány?

Galerie Vinohradská 12,  foto: Khalil Baalbaki,  ČRo
"Plány máme veliké. Hlavně bychom chtěli naučit veřejnost, aby sem chodila. Chtěli bychom tady pořádat setkání těch našich různých klubů...klub posluchačů Dvojky, Pluska apod. Chtěli bychom tady pořádat nejrůznější koncerty a diskuse s rozhlasovými pracovníky. Všechny informace o tom, co se tady koná, jsou na webových stránkách Českého rozhlasu v projektech pro veřejnost. Je tady otevřeno každý čtvrtek od 10 do 18 hodin. To může přijít každý volně z ulice. Pokud by se to někomu nehodilo a chtěl by se zkusit objednat na nějaký jiný termín, tak stačí napsat na [email protected], já se mu určitě ozvu a nějak se domluvíme."