Obrazárna Pražského hradu znovu po roce otevřena

Jan Kupecký - Podobizna paní Shcreyvogelové

Po roce se minulý týden znovu otevřela Obrazárna Pražského hradu. Její sbírka byla loni představena na výstavě v holandském Maastrichtu. V současné době mohou návštěvníci vidět ve stálé expozici tři nové přírůstky. Více o tom Eva Petržílková.

Řekla u příležitosti znovuotevření Obrázarny Pražského hradu ředitelka odboru památkové péče kanceláře prezidenta republiky Eliška Fučíková.

doplňovat fondy o díla, která byla kdysi součástí Obrazárny, nebo vznikla na Pražském hradě a v průběhu staletí se dostala do soukromého majetku. K pestré historii sbírky Obrazárny Pražského hradu i k některým zajímavým příběhům jednotlivých exponátů se ještě vrátíme v některé z jarních historických rubrik.

Jan Kupecký - Podobizna paní Shcreyvogelové
některá díla na Hradě zůstala nepřetržitě, jiná se během staletí oklikou vrátila z Vídně či Antverp. Obrazová sbírka obsahuje v současné době téměř 4000 obrazů. Pro stálou expozici byly vybrány pouze nejvýznamnější kusy historického a moderního malířství. V prostorách obrazárny, které upravil hradní architekt Bořek Šípek, jsou jednotlivá díla rozmístěna podle příslušnosti k lokálním malířským školám. Vlastní prostor mají také obrazy Jak ředitelka Odboru památkové péče Pražského hradu Eliška Fučíková dodala, i přes nedostatek finančních prostředků, se Správa Pražského hradu snaží

Autor: Eva Petržílková
spustit audio