Jarmila Novotná se na Litni cítila šťastná

Jarmila Novotná v roli Violetty, La Traviata, foto: Wide World Studio

Velkoformátové fotografie kostýmů, ve kterých Jarmila Novotná zářila na světových operních scénách, nabízí putovní výstava ve Valdštejnském paláci v Praze. Návštěvníci tu o víkendech do 28. května uvidí například i její dopisy s prezidenty a dalšími významnými osobnostmi, ale i soukromé věci, jako vysvědčení nebo dopisy rodině. Řada věcí je vystavena poprvé.

Jarmila Novotná v roli Mařenky,  Prodaná nevěsta,  foto: Magdalena Hrozínková
Na konci roku 2015 byly v Praze k vidění originály kostýmů Jarmily Novotné, zapůjčené z archivu Metropolitní opery v New Yorku. Ty teď nahradily velkoformátové fotografie. A také originální fotografie, kde v nich Jarmila Novotná zpívá. Jedna z jejich nejvýznamnějších rolí byla Prodaná nevěsta.

"S touto rolí debutovala v Národním divadle, a pak Mařenku zpívala dlouhá léta i v Metropolitní opeře a všude možně po světě. Vždycky prosazovala, aby zpívala v češtině. Nechtěla Mařenku zpívat v žádném jiném jazyce. Ten kostým je vyšívaný, připomíná tradiční vesnický český kroj v kombinaci červená, modrá, bílá. Další z významných kostýmů, který Jarmila Novotná měla, byl kostým pro roli v opeře Traviata. Má černé sametové bolerko a širokou krinolínu, vyšívanou perlami a různými kamínky. Ten kostým shodou okolností šili v Praze v salonu Hany Podolské ještě před válkou a Jarmila Novotná v něm potom zpívala a uchvacovala diváky po celém světě," uvedla Ivana Leidlová, ředitelka organice Zámek Liteň, která si připomíná odkaz Jarmily Novotné a šlechtického rodu Daubků. Operní pěvkyně, od jejíhož narození letos uplyne 110 let, se totiž na zámek přivdala.

Zámek Liteň,  foto: Magdalena Hrozínková
"Ona sama tvrdí, že to bylo místo, kde se cítila opravdu šťastná. Provdala se za Jiřího Daubka, budoucího dědice panství. Veškeré volné chvíle v jejím nabitém kalendáři tam chtěla trávit s rodinou a dětmi. Byla tam první Vánoce, když se jí narodila dcera. Trávila tam chvíle, kdy si mohla připadat jako matka nebo manželka a ne jako hvězda. Rodina se během druhé světové války uchýlila do Ameriky, kde Jarmila Novotná začala zpívat v Metropolitní opeře. Jiří Daubek, který byl úzce spjat s Janem Masarykem se snažil vytvořit exilovou vládu, která měla nastoupit po válce, což se bohužel neuskutečnilo. Rodina se vrátila v roce 1945. Začala rekonstruovat zámek, kterým proběhli jak nacisti, tak potom Rudá armáda. Když zámek znovu vybavili, a přivezli si osobní věci z Ameriky s tím, že se sem nastálo vrátí, tak jim to potom v únoru 1948 sebrali."

Po revoluci se začala vracet do Československa

Ivana Leidlová,  foto: Magdalena Hrozínková
Rodina opět odešla do Spojených států. Jarmila Novotná zpívala v Metropolitní opeře až do roku 1956. Pak se rozhodla následovat svého manžela do Vídně, kde se stal šéfem IBM pro Evropu a východní Asii, a ukončila profesionální kariéru.

"Měla ještě spoustu nabídek na různé televizní pořady nebo cesty po světě, kde by vyprávěla svůj příběh. Myslím si, že zase ukázala tu svoji profesionalitu a jedinečnost, kdy si sama pro sebe řekla, že už to stačilo. Rodina následovala ji, a teď by zase ona měla následovat svého manžela. Nechtěla se dostat do role někoho, kdo vypráví jen o tom, co bylo. Žila s manželem ve Vídni až do jeho smrti, a pak se vrátila zpět do New Yorku, kde prožila největší část svého života. V roce 1991 se začala hodně navracet do Československa. Potom získala veškeré pocty zpět. Dostala od prezidenta Václava Havla vyznamenání, ale bohužel to, co by ji nejvíc těšilo, dostat se zpět na pódia už ve věku 84 let nebylo možné. Poté záhy v roce 1994 zemřela."

Syn Jarmily Novotné George Daubek žije v Americe. Požádal o restituci zámku, které se už Jarmila Novotná nedožila. Zámek měl pak několik dalších vlastníků, nyní patří rodině Leidlových, která založila neziskovou organizaci a snaží se odkaz slavné pěvkyně připomínat. Zámek Liteň organizuje Festival Jarmily Novotné a vytvořil i muzejní sbírku. Jak dodala Ivana Leidlová, Jarmila Novotná po revoluci v Litni uspořádala různá setkání se starousedlíky nebo nadšenci pro operu. Je pochovaná v Litni vedle svého manžela v hrobce ve stromovém háji.