Hrusice v Praze: Tančící dům vystavuje dílo Josefa Lady

Výstava Sedmičky Josefa Lady, foto: ČTK

Vodníci, kozy, ponocní a především Hrusice ze všech stran a úhlů a za všech ročních období zaplnily několik pater Tančícího domu. Od 15. listopadu je tam totiž k vidění výstava Sedmičky Josefa Lady.

Výstava Sedmičky Josefa Lady,  foto: ČTK
Sedmičky rámují Ladův život z obou stran. Narodil se v prosinci 1887 v Hrusicích, zemřel o sedmdesát let později v Praze. Během svého života maloval obrazy, ilustroval knihy, přispíval do novin a časopisů. S jeho dílem se dodnes Češi setkávají na pohlednicích i televizních obrazovkách. A nemusí jít jen o večerníčky s dobrodružstvím kocoura Mikeše nebo Chytré kmotry lišky. Josef Lada se významně podepsal na podobě filmové pohádky o Martinu Kabátovi, Káče a princezně Dišperandě. I ji si na výstavě připomeneme, říká kurátorka Jana Sommerová:

"Podařilo se nám sehnat originální kostýmy z krásné pohádky Hrátky s čertem, které pocházejí z roku 1956. Podívat se přijde i paní Alena Vránová, představitelka Dišperandy. A jako vždycky, když kostýmy vystavujeme, jsme řešili, že jsou velmi útlé a úplně jiné, než je dnešní móda."

Díky Čechům v zahraničí je Lada oblíbený i v cizině

Josef Lada  (vnuk) stojí před fotografií svého dědečka,  foto: ČTK
Prohlédnout si návštěvník může i Ladův rodokmen, ostatně na výstavě spolupracoval i malířův vnuk Josef Lada, který to, že je z umělcovy rodiny, vnímal od dětství.

"Maminka jako akademická malířka pracovala doma, tatínek jako editor se staral o dědečkovo dílo a taky pracoval doma, takže jsem to měl všechno z první ruky. Takže jsem si to uvědomoval už od ´útlého dětství´."

Bavily vás ty obrázky už tehdy?

"Naštěstí se mi ty obrázky líbily a líbí se mi dodnes, proto jsem velice rád a vážím si toho, že s nimi můžu pracovat. Nikdy jsem s nimi problém neměl."

Je většina obrázků v soukromých sbírkách nebo v galeriích?

Výstava Sedmičky Josefa Lady,  foto: ČTK
"Vzhledem k tomu, že soupis díla neexistuje, je to těžké říct. Podle posledních odhadů je těch obrazů, máme-li na mysli klasické obrazy, asi 550. Je to ale velmi těžké určit, vzhledem k tomu, že Josef Lada maloval v průběhu 2.světové války také pro obživu a že, zejména v 50. letech, maloval i na zakázku pro různé soukromé sběratele, tak jsou jeho díla rozeseta po celé republice. Většina muzeí a galerií vlastní minimálně jedno dílo, takže jeho obrazy jsou opravdu tam i tam."

Ladovy obrázky jsou českým symbolem. Dají se ukazovat i v zahraničí? Říkají tam lidem něco?

"Za života Josefa Lady proběhlo několik zahraničních výstav. Já jsem před mnoha lety byl na výstavě v Rize. Velká výstava byla také na Slovensku, mimochodem, příští rok by zase měla být výstava v Bratislavě, moc se na ni těším.

Je ale pravda, že jsou to spíše ryze české reálie a pohádky, takže pro některé příslušníky jiných států mohou být poměrně nesrozumitelné. Všechny ty pohádkové výjevy, ponocný, víly, hastrmani...Vzhledem k silnému zastoupení Čechů po celém světě a hlavně v okolních státech, je dílo Josefa Lady populární i tam."

Výstava Sedmičky Josefa Lady představuje na 400 děl, nechybějí na ní interaktivní exponáty nebo malířova pracovna. V Tančícím domě potrvá do prvního dubna příštího roku.