Dům U Černé Matky Boží - místo i exponát nové výstavy českého kubismu

Dům U Černé Matky Boží, foto: Archiv Radia Praha

Pokud je řeč o českém kubismu, vždy padne mezi prvními jméno domu U Černé Matky Boží. Není proto divu, že se stane brzy místem, kde se český kubismus představí v celé své (nejen) hranaté kráse.

Dům U Černé Matky Boží,  foto: Archiv Radia Praha
Novou stálou expozici připravuje Uměleckoprůmyslové muzeum, které své sbírky představí ve stylových interiérech. Dům, který byl postaven podle návrhu Josefa Gočára, bude pro ně tou nejlepší kulisou, nebo spíše rovnocenným aktérem. Pokračuje architekt expozice Jiří Javůrek:

"Tady je jedna z mála výborných příležitostí, aby se nábytek a předměty, které jsou dobově autentické, dostaly zase do autentického prostředí. My přistupujeme k prostoru tak, aby se vyzdvihly jeho hodnoty a aby se prostor stal součástí té instalace a expozice. Je to malý zázrak, když se to povede a děkuji všem, kdo se podílejí na tom nápadu, aby se to sem koncipovalo."

Takový způsob vystavování má ale svá úskalí, je nutné se vyrovnat například se specifickými podmínkami domu, včetně např. množství denního světla, na které mohou být exponáty citlivé. Jaké předměty budou v unikátních prostorách k vidění, popisuje kurátorka výstavy Lucie Vlčková:

"Budeme se snažit ukázat kubismus jako skutečně velmi výjimečný fenomén, jehož výjimečnost v českém prostředí tkví v tom, s jakou obrovskou silou se projevil také v oblasti užité tvorby, zejména v nábytkové tvorbě, ale i v jiných oborech interiéru, ať už to byly ornamentální tapety, výmalby, keramika, sklo kov, v podstatě celé spektrum."

Doboví designéři a architekti vnímali nábytkovou tvorbu jako velmi důležitou součást své práce a přikládali jí stejnou váhu jako volnému umění.

Lustr od Josefa Gočára,  foto: Ondřej Kocourek,  Gabriel Urbánek / Archiv Uměleckoprůmyslového muzea
"Tento pohled se budeme snažit podpořit i instalací tak, aby jednotlivé kusy, spíše než nějaké ukázky interiéru, aby vyzdvihovaly jedinečnost a důraz na formu. Spíše se je tedy budeme snažit představovat je jako solitéry. Budete tady ale mít i pár souborů, které vyniknou nejlépe v celku a budou jakousi ukázkou interiéru."

Prostor dostanou i vybraná díla kubistického malířství a sochařství - malby Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a Otokara Kubína a plastiky Otto Gutfreunda. Architektura bude kromě samotného domu U Černé Matky Boží představena pomocí projekcí, dobových snímků a architektonických návrhů.

Posezení na kubistické židli

Kubistická židle,  ilustrační foto: oficiální stránky Encyklopedie nábytku
Návštěvníci se mohou s českým kubismem seznámit blíže i prostřednictvím plánovaných komentovaných prohlídek pro dospělé i speciálně pro školy. A ne všechny předměty budou v režimu "nesahat" - zájemci si budou moci třeba vyzkoušet, jak se sedí na kubistické židli.

Expozice kubismu souvisí i s výstavou věnovanou secesi, kterou Uměleckoprůmyslové muzeum prezentuje v nedalekém Obecním domě. Ředitelka muzea Helena Koenigsmarková připomíná:

"Máme tady vlastně úžasnou možnost představit v takto vybraných souborech zásadní období konce 19. století a začátku 20 století. Tento úsek byl pak přerušen I. světovou válkou."

Expozice českého kubismu se v domě U Černé Matky Boží otevře 18. listopadu.