Chcete si poslechnout hru, detektivku, pohádku či zlatý fond rozhlasového archivu? Vše najdete v Radiotéce.

Karel Höger, foto: archivní fondy ČRo

Chcete si poslechnout rozhlasovou hru, pohádku, dokument, zaposlouchat se do četby nebo sáhnout do zlatého fondu archivu Českého rozhlasu? To vše nabízí rozhlasová radiotéka. Najdete v ní na 500 titulů mluveného slova. Radiotéka se stala součástí rozhlasového e-shopu.

Robert Tamchyna,  foto: Khalil Baalbaki,  ČRo
Jak uvedl její dramaturg Robert Tamchyna, od loňského roku mohou posluchači na portálu www.radioteka.cz najít technicky upravené zvukové záznamy, hudební i mluvené slovo z archivu Českého rozhlasu:

"Od prvního dne přicházejí emaily nebo dopisy, co by posluchači chtěli slyšet, co by si chtěli stáhnout. A to za poměrně slušnou cenovou nabídku. Ty věci nejsou zdarma, musíme vyřizovat autorská práva, pracuje se s technickým záznamem. To vše něco stojí. Víme o tom, které rozhlasové inscenace se často reprízují na žádost posluchačů, které byly oceněny v mezinárodních soutěžích. To vše tvoří jádro radiotéky. Sledujeme trendy toho, co si posluchači oblíbili v kategorii mluveného slova. Nejčastěji to jsou historické věci, pohádky, detektivky, dobrodružné příběhy. Vedle toho umisťujeme i zlatou rozhlasovou klasiku, zlatý rozhlasový fond."

Jaké máte reakce od posluchačů, kteří si zakoupili nebo stáhli některé věci?

Soutěž s Radiotékou: Kolik interpretací Osudů dobrého vojáka Švejka v Radiotéce najdete ke stažení?

"Reakce jsou většinou pozitivní. Ale děkujeme i za ohlasy, kdy nám připomenou, že některé zpracování není v dokonalé technické kvalitě. Nižší technická kvalita je zohledněna i nižší cenou. Se záznamem z 50., 60. a někdy i 70. let se už nedá tolik dělat."

Pamatuji si, jak mě kolem 15 let zaujala jedna hra. Byla to klasická dekektivka od Wilkieho Collinse Žena v bílém, kde se děj posunoval písničkou. Skvělá byla i hra o bitvě u Wounded Knee. Říkala jsem si, jestli se tam náhodou tyhle hry neobjeví. Zatím jsem se nedopátrala.

"Teď jste mě doslova dojala. Možná nám posluchači nebudou věřit, že jsme si to nedomluvili. Já si pamatuji jedno léto, kdy jsem ležel u Máchova jezera, myslím, že to bylo vysílání z Hradce Králové. Byl to právě Wilkie Collins Žena v bílém. Děj byl posunován písničkou, slyším to jako dnes: tak to napsal Wilkie Collins, jak to bude dál. Tuhle detektivku mám tak říkajíc v merku. Díváme se totiž i do archivů regionálních studií. Například zmiňovaný Hradec Králové má skutečně velké perly a záznamy, které se objevují. Bohužel musíme počítat i s tím, že často byly ty pásky přemazány. Do regionů, kde jsou naštěstí ještě pamětníci, jsme posílali výzvu, aby nám tipy zasílali. Už se dostávají do Radiotéky a Žena v bílém je jedno z těch zpracování, o kterém skutečně přemýšlím."

Jaké jsou poslední novinky Radiotéky?

Ilustrační foto: Camila Schnaibel / FreeImages
"Pokud mluvím za mluvené slovo, objevil se tam Zdeněk Jirotka, dále tituly, které jsou nominovány do soutěže o neviditelného herce. Vyhlášení bude teď v říjnu a my se snažíme, pokud nám to autorská práva dovolí, aby tam hry už v den vyhlášení byly. Jsou tam rozhlasové hry a četby na pokračování, které zastupují také mladé autory, jako je například lékař Jan Trachta. Ve službách Lékařů bez hranic působil na několika místech ve světě. Jeho Tichý dech je nominovanou četbou a interpretem je Marek Holý. Už ji v Radiotéce máme. Jsou tam i takové klasiky jako díla Jane Austenové, stejně jako Dumasovi Tři mušketýři. Radiotéka je také od toho, aby nabízela srovnání. Chce-li si někdo poslechnout Osudy dobrého vojáka Švejka, tak si může vybrat hned z několika slavných adaptací, ať už je to Jan Pivec, nebo poměrně neznámé, ale podle mě jedno z nejlepších interpretačních mistrovství Karla Högera, který čte celého Švejka. Potom je tam interpretace Josefa Somra, a z poslední doby Oldřich Kaiser. V případě Tří mušketýrů je tam také několik adaptací. Kdo si chce vybrat, může si tak říkajíc naťuknout, poslechnout, vybrat a koupit."

Praktická otázka na závěr. Vyberu si titul, chci si ho stáhnout. Jak budu postupovat?

Karel Höger,  foto: archivní fondy ČRo
"Nejprve najdete www.radioteka.cz kdekoliv na světě. Podíváte se na naší nabídku, projdete si nabídku titulů, které jsou ke stažení zdarma. Jediné, co nám v případě stažení zdarma věnujete, je kontakt na vás, vaše emailová adresa. Můžete si poslechnout ukázky z jednotlivých částí. Jsou poměrně dlouhé. Pak už můžete nakupovat z místa, kde právě vybíráte. Jenom bych ještě připomněl na závěr, a to se týká právě posluchačů mimo Českou republiku, řešili jsme jeden citlivý případ, kdy v dobré víře krajané umísťovali na YouTube stažené rozhlasové hry z produkce Českého rozhlasu. To je věc, která jde proti právům vysílatele. Museli jsem ten kanál smazat a poslali jsme nabídku Radiotéky s tím, že se snažíme nabízet tuto možnost, aby si každý mohl poslechnout třeba Karla Högera, Vlastimila Brodského, tak jak chce, kdekoliv na světě vzpomínat na své dětství a nabízet ho třeba svým potomkům,"

uvedl pro Radio Praha dramaturg Radiotéky Robert Tamchyna.

Pokud chce vyhrát kupón na díla z Radiotéky, máme pro vás soutěžní otázku. "Kolik interpretací Osudů dobrého vojáka Švejka v Radiotéce najdete ke stažení?" Na vaše odpovědi čekáme do 7. listopadu 2015 na adrese [email protected]. Pro vylosovaného vítěze je připraven kupón na nákup v Radiotéce v hodnotě 500 korun.