Životnost Dukovan by se mohla prodloužit o deset let

Dukovany, foto: Zruda, CC BY-NC-SA 2.0

Životnost jaderných bloků v Dukovanech by měla podle expertních odhadů skončit kolem roku 2035. Jak nyní prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO), mohla by se o dalších deset let prodloužit. Tím by se odložilo i rozhodnutí o výstavbě nového reaktoru.

Dukovany,  foto: Zruda,  CC BY-NC-SA 2.0

Podle Andreje Babiše jednali zástupci vlády o prodloužení životnosti Dukovan se společností ČEZ na poslední schůzce.

"Náklad by byl jenom 20 miliard v porovnání s možná novým blokem, který je za 200 miliard, takže musíme zvažovat veškeré alternativy,"řekl Andrej Babiš.

Česko chce zvyšovat podíl jádra ve výrobě elektřiny. Otázka je, jakým způsobem se vyvine Evropa, uvedl premiér. Připomněl zpoždění ve výstavbě jaderných bloků na Slovensku a ve Finsku. Ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský řekl, že případný provoz bloků po roce 2035 je z pohledu zařízení reálný, záleží ale také na ekonomických a regulatorních podmínkách provozu.

Překvapení nad možným odložením rozhodnutí o stavbě nového bloku vyjádřil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jak uvedl, když probíhala debata expertního týmu v Lánech, tak žádný takový názor nepadl. Naopak všichni zúčastnění uvedli, že se předpokládá rozhodnutí do konce roku. Prezident Miloš Zeman dlouhodobě jadernou energetiku podporuje.

Experti: Je to jen odklad problému

Většina oborových a podnikatelských svazů a institucí, uvedla, že přiměřená péče a dílčí inovace skutečně mohou životnost prodloužit o desítku let. Takový postup je ovšem jen přechodným opatřením. To si myslí i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová:

Dana Drábová,  foto: Filip Jandourek,  ČRo
"Spoléhat se na to, že si koupíme dalších deset let, je jenom odklad problému. Samozřejmě s nějakou možná nadějí, která se možná naplní. Já bych byla ráda, kdyby se té doby energetika tak změnila, že ten jaderný blok nebude potřeba, ale nikdo to neví."

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí přijít s novou koncepcí české energetiky založenou na obnovitelných zdrojích energie, říkají ekologové. Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy můžeme z nových obnovitelných zdrojů během deseti, patnácti let získat stejné množství elektřiny, ale přinejmenším šestkrát levněji. "Vítr a slunce dokážeme dobře zálohovat vodními, bioplynovými či plynovými elektrárnami a řízením spotřeby a pořád to vychází levněji," uvedl Štěpán Chalupa.

Společnost ČEZ, ve které stát drží zhruba 70 procent, provozuje vedle Dukovan ještě jadernou elektrárnu Temelín. Obě se podílejí na celkové spotřebě elektřiny v Česku ze 38 procent. ČEZ se brání investici do nových jaderných bloků bez určité formy státní podpory. O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností.