Význam zahraničního obchodu pro ekonomiku ČR roste

Ilustrační foto: niekverlaan / Pixabay CC0

Za posledních 20 let vzrostl podíl českého exportu na hrubém domácím produktu z 27 na 67 procent. Otevřenost české ekonomiky tak roste a s ní i citlivost hospodářství na vnější ekonomické šoky. Vyplynulo to z Analýzy zahraničního obchodu ČR UniCredit Bank.

Ilustrační foto: niekverlaan / Pixabay CC0

Co by mohlo českou ekonomiku výrazně ovlivnit? Větší vliv než na okolní země by na Česko mohl mít odchod Británie z EU. Naopak cla zavedená USA na dovoz oceli a hliníku by velký vliv mít neměla.

Česká ekonomika je zahraničním obchodem úzce navázána na EU a tato závislost se za uplynulých deset let snížila jen minimálně. V roce 2017 směřovalo do Evropy 90,2 procenta českého exportu a 83,7 procenta do evropské osmadvacítky. Před deseti lety to bylo 92,4 procenta, resp. 85,7 procenta českého exportu.

Největší dopad - poptávka po automobilech

Analýza bere v úvahu nejhorší možný scénář vývoje vzájemného obchodu. Ze strany EU je nejvíce obávaným dopadem brexitu pokles poptávky po automobilech. Tím by byla v EU nejvíce postižena ČR.

Poptávka po autech a autodílech v Británii se podílí 0,63 procenta na hrubém domácím produktu Česka, což je nejvyšší podíl ze všech zemí EU. Význam této poptávky pro Německo činí například 0,58 pct a pro Slovensko 0,55 pct na HDP.