Voda pro Prahu a budoucnost železnic

Vodu pro Prahu a okolí budou dodávat Francouzi s Angličany. Vítězem veřejné obchodní soutěže na koupi 66procentního podílu ve společnosti Pražské vodovody a kanalizace se stalo konsorcium francouzské firmy Vevendi a britské Anglian Water. Výběr schválil Fond národního majetku. Vítězové nabídli za majoritní podíl v největší české vodárně šest miliard korun, což je třikrát víc, než fond očekával. Jak ale zdůraznila mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková, nerozhodovala jen cena.

Pražským radním se ale rozhodnutí Fondu národního majetku příliš nezamlouvá, protože se obávají, že příliš vysoká suma, kterou francouzsko- britské konsorcium nabídlo za koupi podílu ve vodárnách, se promítne do neúměrně vysokého zvýšení cen vodného a stočného. Radnice navíc požadovala odložit rozhodnutí o privatizaci pražských vodáren. Podle Jany Víškové je snaha radních měnit privatizační rozhodnutí nepochopitelná. Privatizace se prý připravovala dva roky a po celou tu dobu měla radnice možnost se k ní vyjadřovat. Fond národního majetku navíc nemá takové pravomoci, aby zrušil vládní nařízení o privatizaci. Obavy z přílišného zvyšování cen Jana Víšková vyvrací. Rovněž francouzko-britské konsorcium odmítá spekulace z prudkém zvyšování cen. Šéf české pobočky společnosti Vivendi Philippe Guitard řekl Mladé frontě Dnes, že letos bude firma respektovat ceny, které platí. V následujících letech by firma měla mít možnost zvýšit cenu až o deset procent, ale chce se vejít spíše do pěti či sedmi procent. Společnost Vivendi ale už několik let provozuje vodárny Plzeň. Nejprve uzavřela s městem smlouvu o nájmu a provozování veřejného vodovodu na 12 let. V roce 1999 byla dodatkem prodloužena do roku 2017. Hovoří Dalibor Pech ze sdružení odběratelů vody města Plzeň. Podle sdružení město nevyužívá kontrolní mechanismy zakotvené v uzavřené smlouvě. Nemá pak přehled o účelnosti vykazovaných investic. K tomu finanční úřad zjistil, že některé investice si vodárna zaúčtovala přímo do nákladů. Ty se pak promítly do ceny pro konečného spotřebitele. To je samozřejmě chyba města Plzně a z ní nelze vyvozovat, že stejně neefektivní kontrolu bude provádět i Praha. Přesto částka šesti miliard korun, za kterou konsorcium získalo majoritní podíl v pražských vodárnách, vyráží všem dech. Vybízí přímo k otázce, zda je vůbec ekonomicky zdůvodnitelná. Philippe Guitard ale tvrdí, že jestliže jiná francouzská společnost Lyonnaise des Eaux zaplatila za menší vodohospodářský podnik na severní Moravě čtyři miliardy, tak ve srovnání s tím prý konsorcium udělalo daleko lepší obchod. Prahu jsme si cenili natolik, že jsme byli ochotni připlatit, uvedl Guitard v deníku Mladá fronta Dnes. Na šest miliard korun, získaných prodejem státních podílu, už ale netrpělivě čeká vláda. Budou prý okamžitě použity na úhradu nejpotřebnějších výdajů. Na peníze čeká zejména fond dopravy a bydlení.

O budoucnosti železnic diskutovali nedávno odborníci na diskusním fóru Východ-Západ v bavorském Furth in Waldu. Českou stranu zastupoval na fóru vedoucí oddělení integrace do Evropské unie Českých drah Antonín Blažek. K němu je tedy směrována otázka, jaké kroky musí železnice udělat v souvislosti s blížícím se vstupem Česka do unie. Čeští cestující si už zvykli využívat na domácí poměry velmi nadstandardních vlaků Eurocity, kterými lze pohodlně a relativně rychle cestovat z Česka do mnohých velkých měst západní Evropy. Zvýšení počtu těchto vlaků zatím brání některé technické nedostatky na českých tratích a samozřejmě finanční možnosti Českých drah. Tyto problémy bude muset železnice vyřešit ještě před vstupem do Evropské unie. Na druhé straně existují podle Antonína Blažka už dnes možnosti intenzivnější regionální spolupráce na železnici. Do Česka jako by se vracel reálný socialismus. Alespoň kuřákům to tak může připadat. Od července se totiž na krabičkách cigaret objeví, stejně jako za socialismu, fixně stanovená cena přímo od výrobce. Balíček jedné značky tak bude stát všude stejně: v restauraci, trafice či u benzinové pumpy. Tato novinka vyplývá z novely zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna a která zavádí nový režim výpočtu spotřební daně po vzoru Evropské unie. A ještě jedna novinka visí ve vzduchu. Vláda plánovala zrušit koncem letošního tzv. duty-free obchody na hranicích. Turisté, kteří cestují ze země a byli zvyklí nakupovat nezdaněné cigarety či alkohol na hranicích, ale o své oblíbené nákupy možná ještě nepřijdou. Poslanci totiž vládní návrh odložili na prosinec roku 2003. Ministr financí nicméně doufá, že Senát se vrátí k původnímu vládnímu návrhu. Mertlík říká, že duty-free obchody jsou nepřijatelné pro jakoukoli zemi, která chce vstoupit do Evropské unie a jejich existence by mohla vstup Česka do unie ohrozit.

A na závěr ještě pravidelný pohled do kursovního lístku České národní banky na čtvrtek 8. února. Dolar 37 korun, 22 haléřů. Marka 17 korun, 71 haléřů.