V Česku přibývá vysokoškoláků. Ženy mají stále menší platy

Ilustrační foto: Tero Vesalainen / Pixabay CC0

V Česku výrazně přibývá vysokoškoláků, a to hlavně mezi ženami. Ženy také častěji než muži ovládají víc než dva cizí jazyky. Stále ale vydělávají citelně méně. Jejich mediánový výdělek byl v roce 2017 nižší o víc než 4500 korun. Největší rozdíly v odměňování jsou mezi muži a ženami s vysokou školou, ale také mezi vyučenými. Vyplývá to ze srovnání údajů z let 2010 a 2017.

Ilustrační foto: Tero Vesalainen / Pixabay CC0

Ve věku do 35 let má vysokou školu 40 procent žen a 27 procent mužů. Podíl ve prospěch mužů se začíná otáčet u lidí po pětapadesátce. Ve věku nad 65 let má titul 17 procent mužů a 8 procent žen. Zatímco ženy s univerzitním diplomem vydělávaly v roce 2017 průměrně 40 tisíc hrubého měsíčně, muži 55 tisíc. Jeden z důvodů vysvětluje Marek Řezanka z Českého statistického úřadu:

Veronika Šprincová,  zdroj: LinkedIn
"Muži si budují kariéru dříve, ženy odcházejí na mateřskou, a vrací se na trh práce až v pozdějším věku. A už nedoženou s muži tempo."

Za nerovnost může také to, že muži častěji zastávají řídící pozice, které jsou lépe placené. Ženy také pracují v oborech s nižšími výdělky. Ale i když srovnáme stejná místa se stejnou pracovní náplní, tak podle ředitelky sdružení Fórum 50 procent Veroniky Šprincové hrají roli taky kulturní důvody:

"Pořád přetrvává představa ze strany zaměstnavatelů, že ženy jsou těmi pečovatelkami, a muži těmi živiteli rodin. Takovéto nevědomé upřednostňování mužů potom dopadá na ženy, které žijí samy, ať už z toho důvodu, že jsou rozvedené nebo vdovy."

Vůbec nejhorší je podle Šprincové situace ve finančním sektoru, ale rozdíly jsou znatelné i ve státní správě, kde je přitom část výdělku daná tabulkami.

Zkrácených úvazků je stále nedostatek

Platovou nerovnost příliš nepomáhá zmírňovat ani prudký růst mezd v posledních letech. Některé ženy pracují na částečný úvazek, zvláště ty, které pečují o děti nebo staré rodiče.

 Tomáš Ervín Dombrovský,  zdroj: ČT24
"Protože si bohužel nemohou dovolit pracovat na plný úvazek, což je zdaleka nejčastější forma zaměstnání v České republice. Částečných úvazků je i přes ten nedostatek lidí stále nedostatek," uvedl analytik společnosti Jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

Evropský průměr je 20 procent kratších úvazků, v Česku je sedmiprocentní. Na druhou stranu ale podle statistiků začíná stále více žen podnikat.

Zatímco lidí s vysokoškolským vzděláním přibývá, lidí se základním vzděláním a vyučených ubylo. Počet mužů s výučním listem bez maturity klesl od roku 2010 do roku 2017 o 139.000, což není pozitivní. Jedná se totiž o vyučené řemeslníky, kterých do budoucna může být velký nedostatek.