České 3D brýle kupuje i americké letectvo

Foto: VRgineers

Původně chtěl zábavu pro turisty - virtuální let nad Prahou. Dostupné virtuální brýle však zážitek, jaký si představoval, neposkytly. Proto se Marek Polčák, absolvent Českého vysokého učení technického pustil se spolužáky z kybernetiky do vývoje vlastních brýlí. Dnes je kupuje i americké letectvo pro výcvik pilotů.

Foto: VRgineers

Podle zakladatele firmy VRgineers jde aktuálně o nejlepší produkt na trhu, referují tak o něm i odborná světová média. Díky brýlím vidí uživatel stejně jako v reálném světě a to včetně periferního vidění. Člověk tak přestává po pár minutách vnímat, že nejde o skutečný, ale virtuální zážitek.

Piloti věří, že jsou ve vzduchu

Foto: VRgineers
"Míra uvěřitelnosti je tak vysoká, že piloti, kteří s našimi brýlemi trénují, se díky tomu naučí nejen technicky reagovat na situace, ale reagují i emotivně. V kritických situacích jim to následně může zachránit život. Při výcviku totiž uvěří, že jsou skutečně ve vzduchu,"řekl Polčák.

Zařízení zkoušel nabídnout i české armádě a dalším tuzemským institucím, ale zájemci se zatím ozvali jen ze zahraničí. Skvělé jsou brýle i pro trénink pilotů závodních formulí. Místo cesty na konkrétní okruh s celým doprovodem je možné "jet" s brýlemi za sucha, za mokra, za světla i za tmy.

Začínal se čtyřmi lidmi, dnes je jich 40

Foto: VRgineers
Na trhu jsou brýle zhruba dva roky. Skupinka vývojářů měla na začátku čtyři lidi, dnes se o vývoj, výrobu a marketing stará přes 40 lidí. Prvními zákazníky byly firmy z automobilového průmyslu. "Spolupracujeme s firmami v regionu, jako jsou Škoda, BMW či Audi,"řekl Polčák.

Aby bylo možné vyrobit kvalitní brýle, je podle něj potřeba několik součástí. "Musí být kvalitní displej s vysokým rozlišením, s čímž souvisí kvalitní elektronika, protože se pracuje s obrovským množstvím dat. Velmi kvalitní musí být také optika. A další věcí jsou algoritmy, aby nedocházelo k rozpadu světla, zkreslení obrazu a aby seděly velikosti s hloubkou a vše vypadalo přirozeně," popsal Polčák.

5G sítě nabídnou další možnosti

Zatím je headset připojený k počítači přes kabel. "Pokud bude k dispozici 5G síť, tak za cenu mírného snížení kvality obrazu může headset fungovat bezdrátově. Využití takových brýlí poté raketově vzroste," dodal Polčák.

Firma v lednu přesunula výrobu do sídla jednoho z nejvýznamnějších investorů, jímž je brněnský Y Soft. Cílem je vyvinout postupně menší a lehčí headset, který bude jednodušší na použití.