Škodovka začala vyrábět první hybrid, s elektrickým dojezdem až 56 kilometrů

Foto: archiv Škoda Auto

Automobilka Škoda ve východočeských Kvasinách slavnostně spustila výrobu svého prvního hybridního auta, Superbu iV. Uvedení na trh by mělo proběhnout začátkem roku 2020. Nových hybridních superbů zpočátku v Kvasinách vyrobí 20 denně. Do konce roku by ale toto číslo mělo narůst až na 60 kusů denně. Cena začne na 857 tisíci korunách.

Foto: archiv Škoda Auto

Foto: archiv Škoda Auto
Automobilka připravila závod pro výrobu prvního elektrifikovaného sériového modelu v historii firmy investicí ve výši přibližně 12 milionů eur. Mimo jiné byla upravena svařovna a montážní hala. Díky této transformaci se auto s plug-in hybridním pohonem vyrábí na stejné montážní lince jako modely s konvenčním spalovacím motorem.

Auto s kombinací benzínového a elektrického motoru montují pracovníci na stejné lince, jako vozy s klasickými spalovacími agregáty. Zatímco ale sestavená auta se spalovacími motory na konci linky nastartují a odjedou do další části haly, hybridy pracovníci pomocí speciálního vozíku odvezou do nové PHEV haly, která je určená jen pro hybridní vozy.

Kvůli práci s vysokonapěťovými bateriemi musela Škoda Auto v Kvasinách zavést i nová bezpečnostní zařízení. Termokamery tak na stanovištích hlídají, jestli se baterie nepřehřívají.

Foto: archiv Škoda Auto
Kvůli nové výrobě nabrala kvasinská firma i 40 zaměstnanců. Všichni tito zaměstnanci musí projít intenzivním třídenním školením. Při něm si na cvičném voze zkouší zapojovat jednotlivé součásti vysokonapěťovéhos systému - přesný postup se ale učí i pomocí virtuální reality,

Elektrický dojezd až 56 kilometrů

Benzinový motor a elektromotor nového hybridu poskytují celkový výkon 160 kW, tedy 218 koní. Čistě elektrický dojezd činí až 56 kilometrů, celkový dojezd s plnou nádrží je pak 930 kilometrů.

Foto: archiv Škoda Auto
Při „zážehu“ se hybridní Superb vždy dostane do režimu elektrického motoru. Stačí však jedno kliknutí na tlačítko a vůz se přepne na hybridní pohon, který umožní spolupráci práci i spalovacímu motoru.

Světová premiéra modelu Škoda Superb iV a nové elektromobilní značky iV se konala v květnu 2019 ve slovenském hlavním městě Bratislavě. Uvedení na trh proběhne začátkem roku 2020.

Některé své hybridní modely v Česku vyrábí i korejská automobilka Hyundai. Produkci hybridního SUV Tucson spustila v Nošovicích loni v létě.