Průzkum: Polovině lidí v Česku klesly příjmy

Фото: luxstorm / Pixabay CC0

Polovině českých domácností klesly kvůli koronavirovým opatřením příjmy. Šestině lidí dokonce o polovinu. Vyplývá to z výzkumu, který zveřejnila agentura PAQ Research, která se mezi 30. březnem a 1. dubnem se zeptala 2600 lidí.

Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas
Domácnosti budou muset kvůli výpadkům příjmu muset sáhnout do úspor. Někteří omezí spotřební výdaje, půjčí si od rodiny, prodají část majetku nebo si budou hledat levnější byt.

Práci podle výsledků výzkumu ztratilo v posledních týdnech března pět procent lidí, jde především o živnostníky. Nejpostiženější jsou pracovníci obchodu a služeb.

"Zhruba 16 % domácností říká, že jim klesl příjem na polovinu a méně. Častěji se to týká lidí, kteří už byli před tím výzkumem příjmově chudší," uvádí sociolog a ředitel společnosti PAQ ((peg)) Daniel Prokop.

Zkracuje se pracovní doba

Zkracuje se také pracovní doba. S její redukcí se nejčastěji potýkají samoživitelky (46 procent). Před epidemií pracovalo 20 hodin týdně 9 procent dotázaných. V posledním březnovém týdnu to už bylo 34 procent. Více než čtvrtina pracovala už jen deset hodin.

Silné obavy ze ztráty práce má 15 procent respondentů a dalších 13 procent má poměrně silné obavy. Největší obavy panují v obchodu a službách, ale také v průmyslu a zemědělství.

Dvě pětiny lidí by s úsporami vydrželo měsíc

Ilustrační foto: luxstorm,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED
Téměř dvě pětiny domácností mají úspory, které by jim při výpadku příjmů vydržely maximálně na měsíc.

Kolem devíti procent patří do rizikové kategorie, kde domácnosti vypadla minimálně polovina příjmů a mají úspory maximálně na měsíc. Tato skupina může být bezprostředně nejzranitelnější z hlediska ztráty bydlení a zadlužení. Při delším trvání krize se ale mohou podle průzkum přidávat další skupiny obyvatel.

Lidé hodlají šetřit

Zhruba dvě pětiny domácností zvažují řešit současnou situaci výrazným omezením výdajů za spotřební zboží, tedy za oblečení či vybavení domácnosti. Výrazně omezit výdaje za nákup potravin zvažuje 29 procent dotázaných, půjčit si od známých plánuje osm procent lidí, prodat majetek čtyři procenta a hledání levnějšího bytu dvě procenta dotázaných. Nejde přitom jen o chudé domácnosti - některé z těchto řešení plánuje i zhruba desetina respondentů s vyšším vzděláním.