Od října se zpřísňují podmínky pro hypotéky

Photo illustrative: nattanan23 / Pixabay, CC0

Hypotéky opět podraží. Česká národní banka letos už po čtvrté rozhodla o dalším zvýšení úrokových sazeb. Navíc se od října zpřísňují podmínky pro získání hypotéky.

Ilustrační foto: nattanan23,  Pixabay,  Pixabay License
Sazba, od které se odvíjí úročení hypoték nebo spotřebitelských půjček, činí po zvýšení 1,5 procenta. Ještě loni byla prakticky na nule. Bankéřům se stále nedaří zkrotit inflaci, která se drží nad dvouprocentním cílem centrální banky. Částečně za to může i přehřívající se ekonomika, která trpí nedostatkem pracovníků, což vytváří velký tlak na růst mezd. Při růstu sazeb by mělo docházet k tomu, že domácnosti začnou omezovat svoje útraty a budou víc spořit, což sníží inflační tlaky. Zatím se tak ale nestalo.

Pro růst úrokových sazeb hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB. Toho, který nehlasoval, podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka znepokojovalo, že jsme jediná centrální banka široko daleko, která vehementně zvyšuje sazby, a zda to nemůže teoreticky vést k příliš velkému zpřísnění měnových podmínek pro ekonomiku.

Kdy tedy úvěry na bydlení zdraží? Více hypoteční specialista Daniel Horňák.

"V pondělí lze očekávat kromě zpřísněných podmínek, které začnou platit, i razantní navýšení úrokových sazeb u většiny finančních institucí. Máme za sebou tři měsíce velmi turbulentních změn, ať už se jedná o doporučení České národní banky nebo o růst úrokových sazeb, který je velmi razantní z pohledu ČNB."

Zpřísňují se pravidla pro získání hypotéky

Podle nových pravidel dluh žadatele nebude moci překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Zároveň bude muset na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent měsíčního čistého příjmu. V praxi to znamená, že na hypotéku zřejmě nedosáhne pětina domácností, které ještě v září měly šanci.

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
"Pokud máme klienta, který dnes žádá o hypotéku ve výši 3 milionů korun, vychází mu splátka 11 800 měsíčně při sazbě kolem 2,5 procent. U jedné z bank mu dnes stačí příjem 22 tisíc čistého. Pokud ten samý klient bude žádat v říjnu, bude potřebovat příjem okolo 30 000 měsíčně."

Problémem podle Horňáka je, že přetrvávající nedostatek nemovitostí k nájemnímu bydlení bude hnát nájmy nahoru. Paradoxně tak sice centrální banka ochraňuje klienty před drahými úvěry, ti ale budou bydlet v předražených nájemních bytech. V Praze se tak může stát, že průměrně vydělávající člověk, který žije sám, nedosáhne na vlastní ani na nájemní bydlení.

Vyšší úrokovou sazbu pocítí i ti, kteří už nějaký rok splácejí půjčku na bydlení a skončí jim fixace úrokové sazby. Přibývat tak může i lidí, kteří na splácení své nemovitosti nebudou mít peníze. Jak dodal analytik společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda, hypotéka se po letech opět stane celkem luxusním zbožím. Dá se očekávat, že sazby hypoték budou koncem roku kolem tří procent nebo i nad nimi.

Kdo bude první?

Podle ředitele realitní společnosti Maxima Reaility Gorana Andonova se zvýšení sazeb projeví více na trhu starších bytů. "Zde hypotéku využívá 70 procent kupujících. Celkový podíl klientů s hypotékou v segmentu novostaveb letos klesl pod polovinu," podotkl Andonov. Ředitel společnosti M&M Finance Michal Pitucha dodal, že z dlouhodobého hlediska jsou hypoteční sazby, které se aktuálně pohybují v průměru kolem 2,5 procenta, stále relativně nízké.

Jak uvedl analytik společnosti Cyrrus Zdeněk Rosenberg, teď půjde o to, která banka zdraží jako první. I dál totiž bude pokračovat boj o zákazníka.

"Zdražit první znamená, že vám odejdou ti kvalitní klienti, kteří nemají problém svou finanční situaci ukázat jiné bance, a požádat o hypotéku jinde. A zůstanou vám právě ti, kteří ten problém mají. Banky jako skupina sazby určitě zvýší. Momentálně se mezi nimi hraje víceméně o to, kdo to bude první."