Mezinárodní měnový fond odhaduje, že česká ekonomika poroste tříprocentním tempem

Foto: jscreationzs, FreeDigitalPhotos.net

Česká ekonomika by mohla letos zrychlit růst na tři procenta. Odhaduje to Mezinárodní měnový fond, který dokončil svoji letošní misi v Česku a vydal závěrečnou zprávu. Členové mise mluví nejen s ministry, politiky či akademiky, ale také se zástupci soukromého podnikání a zástupci firem. Ekonomiku Česka zpráva hodnotí velice dobře.

Foto: jscreationzs,  FreeDigitalPhotos.net
Při odhadu budoucího růstu je dokonce větším optimistou než české instituce. Konstatuje, že růst táhne stále silná domácí poptávka. Inflace je zpět na cílové úrovni. Vedoucí mise Alasdair Scott ale upozornil na možná úskalí pracovního trhu:

"Česká ekonomika je na tom velmi dobře, růst je stabilní, nezaměstnanost velmi nízká. Zaměstnán je téměř každý, kdo zaměstnán být chce. Otázkou ovšem je, jak zajistit, aby tato příznivá doba byla i v budoucnosti. K tomu je nutné mít dostatek pracovní síly se správnými kvalifikacemi. Stát by místo snižování dluhu měl investovat do vzdělávání a zlepšování potřebné infrastruktury."

V této souvislosti připomněl analytik Banky Creditas Petr Hlinomaz, že situace na pracovním trhu by měla vést k rychlejšímu zvyšování mezd, než jaké vidíme teď:

Petr Hlinomaz,  foto: ČT24
"Je otázkou, zda máme být beze zbytku spokojeni s tou nízkou nezaměstnaností, protože v sobě obsahuje například i lidi, kteří pracují na částečný úvazek. Druhá věc je, že trošičku v kontra postavení vůči datům nezaměstnanosti je stále nízká úroveň průměrných mezd."

Pokud jde o doporučení větších investic ze strany státu, analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda si myslí, že loni neměl stát dost projektů, do kterých by mohl investovat a proto bylo lepší snižovat zadlužení. Na druhou stranu ale s doporučením Mezinárodního měnového fondu souhlasí.

Závěry mise měnového fondu varují také před možným větším zadlužováním domácností. K tomu by mohlo přispět i přehřívání realitního trhu. Kvůli vysoké poptávce a nízké nabídce totiž rostou ceny nemovitostí.


Českým firmám se letos v Číně daří

Foto: Gene Zhang,  CC BY 2.0
Čeští exportéři dobývají Čínu. Meziročně vzrostl vývoz do nejlidnatější země světa o třetinu. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Zatímco do všech zemí rostly vývozy v období od ledna do března tempem 6ti procent, nárůst exportů do Číny činil 34 procent. Celkem české firmy vyvezly do nejlidnatější země světa zboží za víc než 14 miliard korun. V předchozích letech přitom export do Číny téměř nerostl.

Jaké jsou hlavní důvody, že se začalo tuzemským vývozcům více dařit, říká předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků, Karel Havlíček:

"Začíná se zřejmě projevovat poměrně vysoký stupeň podpory česko-čínských vztahů. Ale zejména je to kvůli tomu, že naše firmy jsou v dobré kondici. Vyrábíme dobré produkty, daří se pronikat na zahraniční trhy, pracujeme s dobrou přidanou hodnotou, takže když všechno sečteme a podtrhneme, tak Čína pro nás začíná být opravdu zajímavým teritoriem."

Foto: fidelramos via Foter.com / CC BY-NC-SA
Do Číny už čtvrtým rokem vyváží například medové dorty společnost Marlenka. Číňanům evidentně chutnají, protože tržby společnosti rostou každým rokem o víc než 100 procent. Do Číny putuje jeden kontejner plný dortů měsíčně. Dominantní postavení ve vývozu však mají stroje, elektronika a dopravní prostředky. Právě tato odvětví tvoří víc než polovinu všech exportů do Číny. Dovoz z Číny k nám ale v obchodní výměně stále výrazně převažuje.


Vladimír Dlouhý je znovu prezidentem Hospodářské komory

Vladimír Dlouhý,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Delegáti Hospodářské komory zvolili za svého prezidenta na další tříleté období Vladimíra Dlouhého (63). V čele komory stojí už tři roky. Ačkoli Hospodářská komora pod jeho vedením posílila svůj vliv a zlepšila služby, stále není spokojena s podmínkami pro podnikání v Česku, které tak zůstanou prioritou i v dalším tříletém prezidentském období. V úvodním projevu vyjádřil rozčarování z hospodářské politiky vlády. Podnikatelé podle něho žijí v nejistotě, obklíčeni "obludnou" byrokracií. Připustil, že vláda přispěla k oživení hospodářského růstu. Měla podle něj štěstí, že vládla v době světové konjunktury. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na sněmu vyslovil pro to, aby si Česká republika stanovila termín přijetí eura.


Nejvyšší sumou do státního rozpočtu loni přispěla společnost Škoda Auto

Škoda Auto,  foto: ČT24
Největším poplatníkem daně z příjmů právnických osob se stala společnost Škoda Auto. Do státního rozpočtu loni přispěla více než šest miliard. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje Finanční správa a ministerstvo financí, skončila energetická společnost ČEZ, následovaná Skupinou České spořitelny.

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček upozornil, že v roce 2016 se podařilo získat na dani z příjmů právnických osob do státního rozpočtu více než 156 miliard korun, což je o 18 miliard více než o rok dříve. "Z této částky téměř 22 procent pochází právě od oceněných," uvedl.


Spolky se vyhnou elektronické evidenci tržeb, pokud utrží do 300 tisíc korun

Foto: Barbora Němcová
Ministerstvo financí navýšilo limit pro evidování tržeb vesnických spolků a neziskových organizací. Nově platí hranice 300 tisíc korun. Tak vysokých tržeb teď můžou spolky během roku dosáhnout a nemusí je evidovat přes pokladnu připojenou na finanční správu.

Cílem úprav je ulevit malým venkovským spolkům - jako jsou třeba hasiči nebo taky myslivci. Doteď si mohly drobnou vedlejší podnikatelskou činností vydělat ročně 175 tisíc korun a nemusely tržby evidovat. Jenže pro většinu z nich byl ten limit často nedostatečný.

"Je jasné, že spolek, třeba hasičské sdružení, které tuto činnost dělá šestkrát do roka, doopravdy nepředstavuje narušení konkurence pro ostatní podnikatele. Jejich argument, že 175 tisíc je málo, jsme akceptovali," uvedl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Tržby hrazené převodem z účtu na účet se do limitu nepočítají.


Hypotéky stále zdražují

Foto: fantasista / freedigitalphotos
Hypotéky dál zdražují a stávají se tak pro Čechy méně dostupnými. V dubnu stoupla průměrná úroková sazba podle Fincentra Hypoindexu na 2 procenta a 1 setinu. Hypotéky se můžou stát ještě méně dostupnými kvůli novele zákona o České národní bance. Banky totiž nemůžou poskytovat vyšší než 90ti procentní hypotéky.

V parlamentu je návrh, jehož cílem je zamezit situaci, kdy by se domácnosti mohly dostat do problémů se splácením v případě, že vzrostou úrokové sazby. Centrální banka chce přísnějšími pravidly zajistit, aby v případě nesplácení prodej nemovitosti stačil na uhrazení dluhu bance. Jaké dopady by měla novela zákona na realitní trh, dodává Jiří Paták, výkonný ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza:

Foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
"Pokud projde novela zákona v současné podobě, a Česká národní banka utáhne šrouby tak, jak avizuje, čeká nás dramatický propad trhu. Postiženy nebudou jen hypotéky, ale logicky i realitní trh a stavebnictví. Zástupci odborné veřejnosti, bank, zprostředkovatelů, i akademické sféry dali jasně najevo svůj nesouhlas s novelou."

Podle Centrální banky je ideální, aby měli lidé naspořeno alespoň 20 procent z ceny nemovitosti. Na každý milion korun ceny nemovitosti by tak zájemce musel mít 240 tisíc korun vlastních zdrojů.


Lidé v dlouhodobé pracovní neschopnosti budou mít vyšší nemocenskou

Foto: archiv ČRo - Radia Praha
Lidé, kteří jsou dlouho v pracovní neschopnosti, dostanou od státu víc peněz. Poslanci schválili vládní novelu o pojistném na sociální zabezpečení. Nově nemocenská poroste postupně až na 72 procent platu. Ministryně sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD řekla, kolik peněz na to bude potřeba ze státního rozpočtu:

"V příštím roce by se mělo jednat o 2,4 miliardy. Je třeba si připomenout, že to je návrat k modelu, který tady fungoval dříve. Jedná se o navýšení pro lidi, kteří jsou dlouhodobě nemocní, to znamená lidi, kteří pracovali, kteří si platili pojištění. A toto je z pojištění, které si odváděli."


V Česku se připravuje sériová výroba obojživelných minibusů

Foto: ČTK
V České republice se připravuje sériová výroba obojživelných minibusů, které najdou uplatnění například v rekreačních oblastech. Využívat by je ale mohli i záchranáři při povodních. Výrobní prostory mají vzniknout v okolí Prahy, poptávka je hlavně ze Spojených arabských emirátů, Ruska nebo Číny. Novinářům to při představení prototypu na Slapské přehradě řekl Robert Šubík z české pobočky společnosti Enjoy Tech Limited, která za projektem stojí. Na vodě se minibus ovládá podobně jako na silnici, speciální software podle otáčení volantu reguluje tah lodního motoru.