Ekonomika

Viajar en metro puede resultar más peligroso de lo que parece...

Rozsáhlé opravy pražského metra po škodách způsobených loni v létě katastrofálními povodněmi se chýlí ke konci. Po povodních, jak známo, nefungovalo 25 stanic, tedy zhruba polovina. Poničeny jsou stále některé nejhlubší úseky a stanice na trase B. V centru Prahy se jedná o stanice Národní třída, Můstek B a Náměstí republiky. Celá trasa B by měla být dána plně do provozu v druhé polovině února.

Rozsáhlé opravy pražského metra po škodách způsobených loni v létě katastrofálními povodněmi se chýlí ke konci. Po povodních, jak známo, nefungovalo 25 stanic, tedy zhruba polovina. Poničeny jsou stále některé nejhlubší úseky a stanice na trase B. V centru Prahy se jedná o stanice Národní třída, Můstek B a Náměstí republiky. Celá trasa B by měla být dána plně do provozu v druhé polovině února. Pokud nenastanou nějaké výrazné technické komplikace, měly by se do konce března "obléci do nového" i všechny stanice. Důležité ovšem je, aby se opravám metra vyhnuly nejen problémy technické, ale i finanční. Jak totiž říká generální ředitel Pražského dopravního podniku Milan Houfek, už teď pracují některé firmy v podzemní dráze na svoje náklady.

"Do konce roku 2002 byly prostaveny tři miliardy korun. Z toho více než miliardu jsme dodavatelům zaplatili a nyní očekáváme slíbené dotace od státu, které by měly přijít na přelomu ledna a února. Následně má přijít půjčka od Evropské investiční banky pro hlavní město. Celkově by oprava měla stát něco těsně pod sedm miliard korun."

Konečná škoda na metru bude podle pražského primátora Pavla Béma známa koncem března. Těsně po záplavách se škody odhadovaly na dvě miliardy korun. Postupně pak rostly až na dnešních zhruba sedm miliard. Bém ale upozorňuje, že kdyby se škody vyšplhaly až na osm miliard, dostalo by se prý město do neřešitelného dluhu. Záplavy v metru ovšem způsobily škody i mnoha soukromým společnostem. Nejvíce utrpěly bezesporu všichni tři operátoři mobilních telefonů, tedy Eurotel, RadioMobil a Český Mobil. Společně se jim podařilo dokončit pokrytí celého metra signálem GSM v létě roku 2001. Praha se tak stala pátou světovou metropolí, kde mohli lidé využívat mobilní telefon na všech trasách a stanicích metra. Vytopením ale byly zničeny vysílače i přístupové kabely. Úplná obnova původního stavu není jednoduchá a potrvá zřejmě až do léta. Při zprovozňování metra existují jiné priority.


Na českém telekomunikačním trhu se začíná rozbíhat další kolo souboje o klienty. A to nejen o velké firemní zákazníky, ale i o domácnosti, jejichž telefonní účty jsou ve srovnání s podniky výrazně nižší. Přispívá k tomu od nového roku nástup služby pevná volba operátora. Ta umožňuje zákazníkům vybrat si i jiného operátora, než je Český Telecom, volbu pevně nastavit a pak bez vytáčení čtyřmístné předvolby využívat jeho služeb, které mohou být výhodnější. Třeba při telefonování do zahraničí. Jako první nabídla tuto možnost společnost Aliatel. Minulý týden se k ní připojil Contactel a od 1. února začne nabízet novou službu také GTS, který už podepsal s Telecomem příslušnou smlouvu. Generální ředitel Contactelu Michal Čupa ale upozorňuje, že tento další krok v liberalizaci telekomunikací není dotažen do konce. Zákazníci, kteří si vyberou jiného operátora totiž musí stále platit měsíční paušální poplatek Českému Telecomu.

" Technicky to vůbec není problém. To znamená tak, jak my připojíme zákazníka do svých sítí, tak by bylo velmi logické očekávat, že zákazník dostane jen jediný telefonní účet od provozovatele, kterého si svobodně zvolil, a že tento účet bude obsahovat jak položku měsíčního paušálu, tak hovorné. My víme, že zákazníci jsou nespokojeni s výší měsíčních paušálů a jsme absolutně přesvědčeni, že konkurence v této oblasti by tlačila ceny dolu."

Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha má toto vysvětlení.

" Zákazník dostává dva účty nebo tolik účtů, kolik využívá firem. Je to z toho důvodu, že kdyby zúčtování prováděl Český Telecom nebo kterýkoli jiný operátor, tak by musel znát dopředu marketingové plány, ceníky a cenové změny svých konkurentů. A to je důvod, proč se ani v zahraničí tato varianta neuplatňuje. Využíváte-li služby operátora A operátora B dostáváte od každého samostatný účet."

Alternativní operátoři také nejsou spokojeni s nabídkou Českého Telecomu pro přístup k vysokorychlostnímu internetu prostřednictvím technologie ADSL. Ta představuje kvalitnější připojení k internetu oproti standardnímu modemu či ISDN lince. Především vadí to, že předkládané podmínky Telecomu neumožňují jiným operátorům nabízet koncovým uživatelům nižší ceny. Podle Jiřího Peterky z Asociace kompetitivních komunikací jsou ceny Telecomu příliš vysoké v porovnání s evropským standardem, i když většímu rozšíření ADSL brání rovněž počáteční náklady.

" Technicky to znamená nakoupit určitou technologii. A ta něco stojí. Čili to znamená něco investovat. A potom je tu otázka, za kolik bude Telecom prodávat službu, respektive za kolik ji zpřístupní svým konkurentům. Zatím ta nabídka vypadá tak, že ADSL bude u nás bohužel dražší a zároveň pomalejší, než bývá v okolních zemích zvykem."

Vladan Crha ale pbhajuje Telecom s tím, že ještě není nic dohodnuto.

"Jednání běží. Těch firem, které mají o ADSL zájem je celá řada, takže na jednáních se dozvíme jejich připomínky a výhrady. Model je naprosto srovnatelný s tím, co je běžné v jiných zemích v Evropě. Do konce tohoto měsíce bychom mohli jednání o uvedení služeb ADSL na český trh uzavřít."

K vysokorychlostnímu internetu v systému ADSL mají zatím přístup jen velké firmy a v malé míře uživatelé připojení na kabelovou televizi. Generální ředitel Contactelu Michal Čupa k tomu ale dodává.

"Jsme v 21. století, náš trh je liberalizovaný a Český Telecom by měl už konečně pochopit, že o své zákazníky bude muset soutěžit stejně jako o ně budou muset soutěžit Contactel a další operátoři."

Dalším impulsem, který by mohl telekomunikační trh ještě více rozhýbat, je služba přenositelnosti telefonního čísla, když se například klient přestěhuje. Tato služba měla odstartovat začátkem letošního roku. Zatím ale plně nefunguje, protože operátoři se dosud nedohodli na vzájemných platbách. Přenositelnost čísla zdarma už nabízí Telecom v rámci příslušného kraje.