Ekonomika

Ekonomická rubrika, kterou připravil Zdeněk Vališ, je věnována současné situaci plzeňské společnosti Škoda a dále okolnostem likvidace Harvardského průmyslového holdingu Viktora Koženého.

Valná hromada plzeňské akciové společnosti Škoda projednala tento týden snížení základního jmění. Nominální hodnota 1000 korun za akcii se snížila na jednu korunu. Důvodem tohoto kroku je snaha částečně uhradit kumulovanou ztrátu ve výši 12 miliard korun. Postupně prodá Škoda a.s. rovněž majetek nepotřebný k podnikání. Generální ředitel Otakar Filipec vítá schválení základních kroků při restrukturalizaci původního kolosu Škody Plzeň. Připouští ale, že nějaká rizika ještě hrozí. Škoda a.s. představuje v podstatě zbytek bývalé Škody Plzeň po prvním kole restrukturalizace. Většinu výroby a zaměstnanců převzala nová Škoda holding. A shodou okolností rovněž tento týden se škodováckému holdingu podařilo získat největší exportní zakázku v historii České republiky. Podle kontraktu v hodnotě přes miliardu dolarů vznikne nedaleko Moskvy společný rusko-český podnik na opravu českých lokomotiv, které jezdí po ruských železnicích. V současné době je jich více než dva tisíce. Modernizací mají projít všechny z nich. Později se počítá i s montáží zcela nových škodováckých lokomotiv. Jelikož další stovky českých lokomotiv jezdí rovněž v ostatních zemích bývalého Sovětského svazu předpokládá se zájem o jejich modernizaci i ze strany těchto zemí.


Pohádkový příběh Viktora Koženého, žijícího s irským občanstvím na Bahamách a označovaného v zahraničí za piráta z Prahy, je určitě nejznámější ukázkou té méně slavné stránky kuponové privatizace ze začátku devadesátých let. Už od loňského roku se ale Koženému lepí smůla na paty. Jenže smůlu zatím má i čtvrt milionu drobných českých akcionářů, kterým Kožený, respektive jeho pohrobek - Harvardský průmyslový holding, dosud nevyplatil majetek v hodnotě skoro deset miliard korun. Holding je z rozhodnutí Koženého už několik let v likvidaci. Jeho likvidátor Michal Pacovský nicméně tvrdí, že do holdingu se pomalu vrací majetek. Konkrétně tím myslí kuponové knížky z privatizace v Ázerbajdžánu, do kterých Kožený před časem investoval údajně 450 milionů dolarů. Privatizace ve středoasijské republice se však zastavila a Kožený dokonce loni zcela bezostyšně požádal premiéra Miloše Zemana, aby mu osobní intervencí u ázerbajdžánského prezidenta pomohl odblokovat zmíněnou sumu peněz. Zeman přirozeně na výzvu nereagoval. Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Michal Pacovský však trvá na tom, že majetek uložený v ázerbajdžánských kuponových knížkách je reálný. Předseda ochranného sdružení malých akcionářů Karel Staněk takovým optimistou není a upozorňuje, že právě kvůli nezdařené azerbajdžánské privatizaci se dostal do potíží Viktor Kožený, který teď čelí několika soudním žalobám ve Spojených státech. A Staněk se ptá, proč nejsou akcionáři Harvardu vyplacení z jiných peněz, které jsou podle něj dostupnější. Staněk tedy vkládá velké naděje do směnek, které podle něj zaručují lukrativní podíl v ruské společnosti. Likvidátor Pacovský naopak označuje ony směnky za pouhé dva kusy papíru. A všechno je vůbec složitější, než jak si drobní akcionáři představují. A tady naráží Pacovský na další problém. Za likvidátora holdingu ho sice zvolila valná hromada akcionářů, ale on sám dosud není kvůli různým soudním sporů zapsán v obchodním rejstříku. Takže holding je navíc už téměř rok v situaci, kdy za něj nemá kdo jednat. A drobní akcionáři dál čekají na své peníze.


A na závěr přichází, jako obvykle, pravidelný pohled do kursovního lístku České národní banky. Tentokrát ale pár slov navíc. Kurs české koruny se v posledních týdnech vyšplhal na nejsilnější hodnoty vůči euru od ledna loňského roku, tedy od zavedení nové evropské měny. Příliš silná koruna už začala vyvolávat obavy. V posledních dnech ale přišlo mírné oslabení. Poprvé zamířil kurs dolů poté, co vláda zpochybnila oprávněnost jmenování Zdeňka Tůmy guvernérem České národní banky. Podruhé a razantněji poklesl kurs v pondělí, kdy Česká národní banka uskutečnila skrytou intervenci proti posilování koruny. Jaké kursy tedy stanovila ústřední banka na čtvrtek 7.12. Dolar 39 korun, 36 haléřů. Marka 17 korun, 80 haléřů.