Ekonomický souhrn týdne

Foto: Karelj, Free Domain
0:00
/
0:00

Středočeský kraj nesouhlasí s případným průzkumem a těžbou zlata na svém území. Shodli se na tom jednomyslně krajští zastupitelé, kteří se obávají zejména devastace krajiny. Několika žádostmi těžařů o průzkum se zabývá ministerstvo životního prostředí.

Foto: Karelj,  Free Domain
Středočeský kraj nesouhlasí s případným průzkumem a těžbou zlata na svém území. Shodli se na tom jednomyslně krajští zastupitelé, kteří se obávají zejména devastace krajiny. Několika žádostmi těžařů o průzkum se zabývá ministerstvo životního prostředí. "Nechali bychom si zničit to, co je na středních Čechách nejkrásnější," varoval hejtman Josef Řihák (ČSSD). Těžařské společnosti se podle něj zajímají o lokality Mokrsko, Petráškova Hora u Hvožďan, Voltýřov, Jílové, Příčovy a další. Konkrétně pod Veselým vrchem u Mokrska je údajně třetí největší evropské ložisko zlata; jeho zásoba byla odhadována na 80 tun.

Foto: Evropská komise
Pražský magistrát v rámci cvičení výpadku elektřiny přišel na první nedostatky v případě skutečného blackoutu. Potíže by byly v případě velkých mrazů s dodávkou vody. Při skutečném blackoutu by bylo bez vody přibližně 600.000 Pražanů. Naopak bez problémů by byly zvládnuty veřejná a individuální automobilová doprava, řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Kritizoval mobilní operátory, kteří prý ke cvičení přistupovali "vlažně". Byl prý problém dohodnout se na dodávce nafty do agregátů ve vysílačích. Další problémy krizový štáb objevil u některých institucí, které mají náhradní zdroje elektrické energie, avšak na příliš krátkou dobu. Mezi nimi jsou například nemocnice Na Bulovce, Thomayerova nemocnice v Krči a dům pro seniory na Hájích. Příprava cvičení trvala asi čtyři měsíce.

Foto: ČT24
Energetická společnost ČEZ se ohradila vůči nařčení Bulharska, že zisky z podnikání odváděla mimo zemi, napsal server Patria.cz. Manažer firmy ČEZ Petr Dokládal v rozhovoru pro bulharskou informační agenturu Focus řekl, že zisky, které firma na tamním trhu vytvořila v uplynulých devíti letech, investovala do rozvodné sítě a odvedla na daních a dalších poplatcích. Bulharské úřady loni dvakrát přikročily ke snížení ceny elektřiny pro domácnosti i průmyslové odběratele. Podíl ČEZ na koncové ceně elektřiny byl drasticky snížen. Na počátku roku 2013 náleželo firmě ČEZ z účtu 100 leva kolem devět leva, nyní je to méně než jeden leva, řekl Dokládal.

Plánované umístění centra Amazon v Brně,  foto: ČT24
Brněnští radní schválili dodatek ke smlouvě a otevřeli cestu ke stavbě logistického centra Amazon. Před dvěma týdny zastupitelstvo projekt pozastavilo kvůli sporům kolem zamýšlené stavby dálničního sjezdu. V mezidobí se je ale podařilo překonat, takže americký internetový prodejce své centrum na jižní Moravě s největší pravděpodobností postaví. Konečné slovo bude mít brněnské zastupitelstvo, které smlouvu projedná 18. března. Amazon slibuje v Brně vznik minimálně 1500 pracovních míst, v předvánočním čase ještě více. Další distribuční centrum má být v Dobrovízi u Prahy. Teď je na Amazonu, aby se do zastupitelstva vyjádřil, že má zájem v Brně investovat.

Foto: Archiv Parker Hannifin
Další pracovní místa by mohla vzniknout v Chomutově. Americká společnost Parker Hannifin, přední výrobce komponentů pro hydraulické a pneumatické systémy, chce do svých závodů v ČR přesunout výrobní linky z několika evropských zemí. V Chomutově, kde dnes zaměstnává 370 lidí, chce do léta přijmout 80 zaměstnanců. Půjde o dělníky a specialisty. V Sadské na Nymbursku pak chce do tří let vytvořit sto nových pracovních míst. Ta by mohla přispět k výraznému zlepšení situace na tamním pracovním trhu. S mírou nezaměstnanosti 12,3 procenta je Chomutovsko osmým okresem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Na jedno volné místo tak připadá v okrese zhruba 47 nezaměstnaných.

Foto: Archiv Radia Praha
Peníze z EU nebude možné použít na výstavbu spaloven, o což Česká republika už několik let usiluje. Podle názoru Evropské komise totiž není jasné, jak spalovny zapadají do systému nakládání s odpadem. Česku totiž stále chybí nová národní odpadová strategie. Nové vedení ministerstva životního prostředí (MŽP) slibuje, že nový zákon bude ještě letos. Současný evropský trend prosazuje recyklaci nikoliv spalovny. Na evropské dotace si musí počkat například spalovna komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně, která se už staví za zhruba tři miliardy korun. ČR patří mezi země, kde většina směsného komunálního odpadu míří na skládky, téměř 60 procent z celkového nakládání s odpady. Každoročně vytvoří Češi zhruba pět milionů tun odpadu. Recykluje se pouze 25 procent a zhruba deset procent končí ve spalovnách. Ty fungují v ČR zatím tři - v Praze, Brně a Liberci.