Ekonomický přehled týdne

Foto: Archiv OKD
0:00
/
0:00

Věřitelé rozhodli, že těžební firma OKD půjde do reorganizace. Lidí na úřadech práce v červenci přibylo. Tisíce učitelů a pedagogických pracovníků jsou o prázdninách bez práce.

Věřitelé rozhodli, že těžební firma OKD půjde do reorganizace

Foto: Archiv OKD
Zadlužená těžební firma OKD bude zatím dál fungovat. Věřitelé v Ostravě rozhodli o její reorganizaci. To znamená, že ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštění zaměstnanci. Manažeři dolů teď musí sestavit takzvaný reorganizační plán. Takový výsledek hlasování věřitelů si přálo jak vedení firmy a vláda, tak odboráři. Zástupci OKD u soudu řekli, že zisková by společnost mohla být na konci roku 2018.

Podle Josef Středuly, předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů, má teď firma šanci pokračovat dál: "Pokud se vše naplní, tak by šance mohla být poměrně velká, i ve vztahu k ziskovosti firmy. Co se týče zaměstnanců, tak všichni víme, že bude dál pokračovat snižování jejich počtu."

V OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci, ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Přes 550 věřitelů u soudu přihlásilo pohledávky vůči OKD za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun.


Lidí na úřadech práce v červenci přibylo

Foto: ČT24
Lidí bez práce v Česku přibylo. V červenci vzrostla nezaměstnanost oproti červnu o dvě desetiny procenta na 5,4 desetiny procenta. Zatímco od února lidí bez práce ubývalo, červenec pokles zastavil. Nejde ale o žádné překvapení. S prázdninami a tedy i s příchodem nových absolventů na pracovní trh se totiž tradičně nezaměstnanost zvyšuje.

Na úřadech práce bylo evidováno přes 392 tisíc lidí - což je asi o 8000 uchazečů víc, než bylo před začátkem prázdnin. Nejhorší situace - tedy největší počet lidí bez práce - je v Ústeckém kraji. Naopak nejmíň žadatelů o práci je v Plzeňském kraji nebo taky v Praze. Nabídka volných pracovních míst je nejvyšší od roku 2008. V červenci si lidé mohli vybírat z více než 135 tisíc volných pozic, dodává Tomáš Surka z personální agentury McRoy Czech:

Tomáš Surka,  foto: ČT
"Nabídka práce je opravdu nebývalá. Nicméně se úplně nesetkává s tím, co by absolventi nebo uchazeči chtěli dělat. Největší nabídka volných příležitostí je ve výrobě, na různých nekvalifikovaných i kvalifikovaných pozicích, potom jsou to technické obory, IT obory, případně zákaznický servis."

Některé obory dokonce bojují s nedostatkem pracovníků - uchazeče proto lákají na vyšší odměny. Čím dál víc podniků situaci řeší přijímáním pracovníků ze zahraničí. Dalšího poklesu nezaměstnanosti už se zřejmě podle analytiků nedočkáme. V mezinárodním měřítku je přesto česká nezaměstnanost druhá nejnižší v Evropské unii. Lépe je na tom už jen Malta.

A ještě jeden statistický údaj. Analytiky překvapil v červenci růst inflace. Meziročně zrychlila tempo na 0,5 procenta. Stálo za tím především zdražení potravin, alkoholu a dovolených. Inflace by měla postupně zrychlovat a v prvním pololetí příštího roku by se měla dostat k dvouprocentnímu cíli České národní banky.


Tisíce učitelů a pedagogických pracovníků jsou o prázdninách bez práce

Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Na úřadech práce se v červenci nově přihlásilo přes tři tisíce zaměstnanců ve školství. Jejich propouštění takzvaně na prázdniny přitom měla zabránit novela zákona o pedagogických pracovnících. Ta zakazuje uzavírat s učiteli nebo třeba s asistenty pedagogů smlouvy na deset měsíců. Nově musí mít smlouvu minimálně na rok, a školy je tedy nesmí přes léto propustit.

Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová uvedla, že podle současné legislativy školy ještě letos mohly učitele na prázdniny propustit. Příští rok to už možné nebude. Současnou situaci ale budou chtít školské odbory s ministerstvem školství řešit, vysvětluje místopředsedkyně odborářů Seidlová: "Obrátili jsme se na naše pracovníky v regionech, aby na jednotlivých úřadech práce zjistili počet, a pokusili se rozklíčovat z jakých škol to je. Někdy to může být z organizačních důvodů, a nikoliv fenomén propouštění na prázdniny, a chceme o tom jednat s paní ministryní."


E-shopům v Česku se daří, lidé v nich za půl roku utratili 41 miliard korun

Foto: Evropská komise
Češi utrácí stále víc peněz v internetových obchodech. Jen za první pololetí letošního roku zaplatili za zboží 41 miliard korun. Meziročně o 18 procent víc. Zájem mají zákazníci hlavně o kosmetiku, jídlo a oblečení. Zboží podle nejvýhodnější ceny nakupuje v e-shopech 6 procent lidí.

Nejvíc roste zájem v internetových obchodech o kosmetiku, lékárenské zboží nebo třeba potraviny. Zájem je stále o oblečení nebo elektroniku, potvrzuje mluvčí jednoho z velkých tuzemských internetových prodejců, Šárka Jakoubková: "Nákupy výrazně rostou v celém segmentu elektroniky, zejména se jedná o mobilní telefony, notebooky a počítače. Velký zájem je i o smart zařízení, jako jsou třeba chytré hodinky, televize nebo sety pro virtuální realitu. Nárůsty ale pozorujeme i v kategorii luxusních domácích spotřebičů nebo sportovního vybavení."

Navíc podle nových údajů Asociace pro elektronickou komerci usedá k počítačům a internetovým košíkům stále víc lidí. Poměr internetového prodeje zboží oproti celkovému maloobchodu byl v České republice 8,1 procenta, letos se čeká překročení hranice 9 procent.


Pěstitelé chmele odhadují sklizeň na 6000 tun, loni byla 4800 tun

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Letošní úroda chmele by mohla vynést kolem 6000 tun, loni to bylo 4800 tun. Sklizeň se naplno rozběhne do dvou týdnů. ČTK to řekl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda. Už třetím rokem po sobě navíc přibývá chmelnic, oproti loňskému roku se jejich plochy rozšířily asi o 160 hektarů na více než 4700 hektarů. Loňský rok byl kvůli extrémnímu suchu a teplu pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší. První letošní odhady jsou optimistické.

Do zahraničí míří čtyři pětiny českého chmele. Převažuje export do Asie. K Japonsku, které je tradičním odběratelem, se přidává Čína. ČR je za USA a Německem třetí největší pěstitelskou zemí a největším producentem jemně aromatického chmele na světě.


Daň z nabytí nemovitosti bude kupující platit od 1. listopadu

Foto: hywards,  FreeDigitalPhotos.net
Daň z nabytí nemovitosti budou kupující namísto prodejců platit od 1. listopadu. Sazbu daně novela nemění, přestože ji část senátorů chtěla snížit ze současných čtyř procent. Podle dosud platné právní úpravy byla daň z nabytí nemovitosti v případech koupě nebo směny jedinou daní, kde si smluvní strany mohly zvolit, kdo bude jejím poplatníkem. Pokud se strany nedohodly, platil daň převodce.


Nejstarší česká cestovní kancelář mění svého majitele, ČEDOK kupuje polská Itaka

Cestovní kancelář Čedok má nového majitele. Od dosavadního amerického vlastníka ji koupila polská společnost Itaka. A to za více než půl miliardy korun. Obchod ještě musí schválit antimonopolní úřad. Čedok je podle tržeb třetím největším hráčem na trhu. Každoročně přes něj vyjede na dovolenou více než 400 000 klientů. Polská Itaka je zase lídrem v Polsku. Pokud antimonopolní úřad obchod schválí, mohla by se síť poboček společnosti ještě rozšířit, uvedl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Změna majitele mohla mít vliv i na nabídku zájezdů - to se ale projeví až v příští sezoně.

Na českém trhu působí celkem 883 pojištěných cestovních kanceláří, postupně jich ale ubývá. Jen v posledních třech letech zkrachovaly zhruba čtyři společnosti ročně.


Do prodeje míří nejdražší knížka v Česku, stojí 229 tisíc

Foto: Euromedia Group
Cena 229 tisíc korun. Za tuhle sumu si lidé můžou koupit knížku. Tří svazková publikace s názvem Sixtinská kaple je aktuálně nejdražší knížkou prodávanou v Česku. Je v ní celá umělecká výzdoba Sixtinské kaple, která patří mezi nejvzácnější kulturní a umělecké poklady Vatikánu. Třeba detaily fresek jsou ve velikosti, v jaké se v kapli skutečně nacházejí - tedy v poměru 1:1. Po celém světě je k mání necelých 2000 výtisků - z toho jen 100 připadá pro český trh. Majitelé, kteří si knížku zakoupí, se navíc stanou i donátory, dodává marketingový ředitel společnosti Euromedia Zdeněk Novák: "Část z prodeje věnuje Vatikánské muzeum na rekonstrukci Sixtinské kaple. Majitelé získají i jakousi individuální návštěvu Sixtinské kaple mimo otevírací hodinu s odborným doprovodem."

Foto: Euromedia Group
Váha každého svazku je 30 kilogramů, nechybí ani speciální rukavice na otáčení stránek, aby se knížka neponičila. Ta je určená pro milovníky umění nebo investory. Podle předsedy Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martina Vopěnky jsou moderní edice knih teď v kurzu. Lidé jsou za ně ochotni utratit i vyšší částky: "Některé antikvární knihy, třeba i staré tisky ze 16. století cenově stagnují, i když už je vlastně nikdy nebude možné dotisknout. Tyhle nové edice jsou naopak velmi populární, a dosahují i vyšších cen než tisky, které jsou staré 400 nebo 500 let."

Aby se dílo prodávalo - sází se hlavně na unikátnost - ať už jde o limitované edice, dárky jako bonus navíc nebo třeba netradiční obaly knih. Například Bible se dá sehnat už v nejrůznějších provedení - od ručně vázané se zlatotiskem až po nepromokavou verzi se speciálním voděodolným papírem.