Ekonomický přehled týdne

Jiří Rusnok, foto: Archiv Vlády ČR
0:00
/
0:00

Miroslava Singera v čele české národní banky nahradí expremiér Jiří Rusnok. Prezident Miloš Zeman to poprvé oficiálně řekl při jmenování dvou nových členů bankovní rady. Těmi jsou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Oba v minulosti s Rusnokem spolupracovali, což, kromě odbornosti, podle Zemana hrálo při jejich výběru také roli. "Jiří Rusnok by neměl být v bankovní radě jako pověstný kůl v plotě," uvedl prezident.

V čele České národní banky bude od července expremiér Jiří Rusnok, potvrdil prezident Miloš Zeman

Jiří Rusnok,  foto: Archiv Vlády ČR
Miroslava Singera v čele české národní banky nahradí expremiér Jiří Rusnok. Prezident Miloš Zeman to poprvé oficiálně řekl při jmenování dvou nových členů bankovní rady. Těmi jsou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Oba v minulosti s Rusnokem spolupracovali, což, kromě odbornosti, podle Zemana hrálo při jejich výběru také roli. "Jiří Rusnok by neměl být v bankovní radě jako pověstný kůl v plotě," uvedl prezident.

Podle současného guvernéra Miroslava Singera, kterému na konci června skončí druhé funkční období, jsou oba ekonomové dobrou volbou. Rusnoka Zeman jmenuje guvernérem 25. května.


Několik desítek dopravních staveb v Česku má zastaralé posudky vlivu na životní prostředí

Víc než polovina stavebních firem očekává, že problém s posuzováním vlivu staveb na životní prostředí zpomalí výstavbu. Vyplývá to z průzkumu zpracovaného analytickou společností CEEC Research. Několik desítek projektů má v Česku zastaralé posudky. Jsou z doby, kdy Česko ještě nebylo v Evropské unii. Taková hodnocení osmadvacítka neuznává a žádá nová, jinak nebude možné čerpat na stavby evropské peníze.

V průzkumu odpovídala stovka ředitelů domácích stavebních firem. Největší obavy mají z veřejného projednávání a možnosti aktivistů nebo jiných sdružení protahovat povolování staveb. Jak velké zpoždění může opakování posudků znamenat, odhadl ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok:

"Je pravda, že se ty stavby zpozdí. Stavby, které budou muset mít zopakované posudky EIA, mohou mít zpoždění od šesti měsíců po dva roky. Je to stavba od stavby. Ale není to tak, že by nebylo co stavět. Nebo že by stavebnictví čekala nějaká recese. Určitě ne z důvodů inženýrského nebo dopravního stavebnictví."

Vláda chce pro 11 klíčových staveb přijmout speciální novelu zákona tak, aby se u nich nemusel opakovat celý posudek. Patří mezi ně například obchvat Prahy u Běchovic, stavba chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova nebo dálniční obchvat Českých Budějovic.


Firmy žádají vládu, aby umožnila rychlejší vyřizování pracovních víz pro zahraniční dělníky

Foto: Archiv Radia Praha
Českým podnikům chybí zaměstnanci do výroby. Pomoci jim měl vládní projekt, který odstartoval před půl rokem. Jeho cílem bylo, aby zahraniční pracovníci - hlavně z Ukrajiny - snadněji v Česku získali pracovní víza. A to v případě, že pozice ve firmě zůstává nejméně 30 dnů neobsazená. Zástupci zaměstnavatelů si ale stěžují, že k žádnému zlepšení nedošlo.

Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů je hlavním problémem to, že přijímání zahraničních pracovníků trvá dlouho. Podnikatelé se bojí, že když nedokáží plnit zakázky, zákazníci si najdou jiné dodavatele. Uvažují o tom, že výrobu přesunou jinam. Jak například Miloslav Čermák, předseda družstva Sněžka Náchod, který už od listopadu marně žádá o víza pro vybrané šičky z Ukrajiny a Vietnamu:

"Já už jsem část výroby do Číny přenesl, stavím fabriku na východním Slovensku. Jestli to půjde takhle dál, tak to v Náchodě zavřu a odstěhuji to celé na Slovensko. Nechápu, že vládě trvá už od listopadu dát razítko na 34 jmen šiček z Vietnamu, které jsou připravené odletět."

Vláda chce posílit kapacity úřadů na Ukrajině, aby bylo víc lidí na zpracování žádostí o pracovní karty. To by podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ze sociální demokracie mohlo přivézt další pracovníky z Ukrajiny:

"Předpokládám, že je dost slušná šance, že se v průběhu nejbližších měsíců situace zlepší, a že se podaří i pro české podnikatele doručit výrazně větší množství pracovníků, než to bylo doposud. Takových 5000 v průběhu roku."


Průměrná sazba hypoték v dubnu klesla na rekordních 1,94 pct

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v dubnu dále propadla na dosavadní minimum 1,94 procenta. V březnu činila 1,97 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

Průměrná úroková sazba sice klesla, ale mnoho klientů do bank už nenalákala. Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu. Výkonný ředitel společnosti Reality IQ Ondřej Mašín hodnotí pozitivně, že se 'boom' hypoték a prodejů nemovitostí konečně přesouvá i mimo Prahu a Brno.


ČR připraví podrobné podklady k různé kvalitě potravin v EU

Foto: Archiv Radia Praha
Česká republika připraví další a podrobnější podklady pro diskusi o potravinářských výrobcích, které jsou prodávány v různých zemích EU pod stejnou značkou, ovšem v lišícím se složení či kvalitě. Problematiku na jednání ministrů zemědělství evropské osmadvacítky otevřel český zástupce Marian Jurečka. "My to vnímáme jako velký handicap minimálně pro všechny spotřebitele v celé východní a střední Evropě. Ale zároveň jako nerovné podmínky na vnitřním trhu,"řekl Jurečka v Bruselu novinářům. Ve svém pohledu není osamocený, podobný názor na věci dali koncem dubna najevo také jeho kolegové z dalších zemí visegrádské skupiny (V4).

Český ministr ukázal svým kolegům například údaje o margarínu, v němž je v ČR obsah tuku 60 a v Německu 70 procent, nebo masovou konzervu, v níž je přes shodný obal v Česku hlavní složkou drůbeží maso, ale v Německu maso vepřové. Jurečka zároveň poukázal na to, že právě v sousedním Německu jsou mnohdy kvalitnější potravinářské výrobky dokonce levnější než ty nabízené v českých obchodech pod stejnou značkou, ale v horší kvalitě. Únorový průzkum Státní zemědělské a potravinářské inspekce ukázal, že podobnou praxi odmítá 88 procent českých spotřebitelů. Firmy se často brání argumentem o odlišných preferencích zákazníků v jednotlivých zemích. Takový pohled ale odmítlo 77 procent dotázaných v průzkumu inspekce.


Údaje za 1. čtvrtletí mohou zlepšit odhad růstu HDP za celý rok

Údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí by mohly podle řady ekonomů nakonec vést k většímu než dosud odhadovanému růstu ekonomiky za celý rok, a to kolem 2,5 procenta. Data za první čtvrtletí jsou pozitivním překvapením, bude ale nutné počkat ještě na jejich upřesnění v dalších měsících, upozornili analytici. Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta, mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,5 procenta.

"Jsem rád, že se potvrdila správnost naší proinvestiční fiskální politiky," reagoval na výsledky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zatímco v minulých letech byl podle něj ekonomický výkon brzděn vládními restrikcemi, současná vláda pomocí řady nástrojů od efektivního čerpání peněz EU až po posílení příjmové situace domácností prostřednictvím daňových slev opět přivedla zemi k ekonomické prosperitě.


V Česku přibývá chmelnic, jejich plocha je dokonce největší za posledních šest let

Foto: Miloš Turek
Po celém Česku přibývá chmelnic. Je jich dokonce nejvíc za posledních šest let. I díky tomu se Česká republika řadí k největším producentům na světě. Ještě nedávno se čeští pěstitelé o úrodu chmele báli. Nebyl o něj takový zájem i sklizeň byla slabší, a to po celé Evropě. Teď je ale trend poklesu pryč. Zájem stoupá a zemědělcům se daří obnovovat i staré chmelnice. V Česku jich je v současnosti kolem 5000 hektarů. Řadíme se tak ke světovým velmocím. Česká republika drží dokonce třetí příčku, a to hned za Německem a Spojenými státy, kterým dohromady patří přes dvě třetiny trhu.

Podpořit novou výsadbu chmelnic chce i ministerstvo zemědělství. Jen loni vyplatil stát z dotačních programů přes 16 milionů korun. Nejvíc českého chmele šlo do Japonska, Ruska, Vietnamu a taky Číny. Za rostoucím vývozem stojí i obliba českého piva. Právě v Číně se totiž začínají orientovat přímo na jeho výrobu, a to za použití českých surovin - včetně chmele.


Šéf Exim tours: Trh se zájezdy se letos propadne o 20 procent

Trh se zájezdy se letos v Česku kvůli dopadům uprchlické krize a obavám lidí z cest do některých zemí propadne o 20 procent. Pokles vyplývá i z kapacit nasmlouvaných charterových letů na léto. Letošní letní sezóna bude první, která bude bez "last minute" zájezdů. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel největší tuzemské cestovní kanceláře Exim tours Ferid Nasr. Cestovní kancelář omezila na léto nabídku dovolených do Turecka, Tuniska, Egypta a části řeckých ostrovů o 50 procent. Řada evropských destinací jako je Španělsko, zejména Mallorka, Itálie a Bulharsko přitom hlásí již nyní až 80 procentní vyprodanost hotelových kapacit na hlavní sezónu. Loni to bylo v tuto část roku 40 procent.